Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. března 2023 v 19:55
Čas čtení 1:23
Vojtěch Vanda

J. K. Rowling tvrdí, že byla pod pseudonymem na fanouškovském fóru Harryho Pottera šikanovaná

J. K. Rowling tvrdí, že byla pod pseudonymem na fanouškovském fóru Harryho Pottera šikanovaná
Zdroj: Getty Images/Mike Marsland
OSOBNOSTI J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Podle tvrzení britské spisovatelky, které uvedla v podcastu The Witch Trials of J. K. Rowling, ji po vyjádření „velmi nevýrazného“ názoru pod anonymním účtem zasypali odpověďmi s tím, že má fórum opustit.

J. K. Rowling byla údajně šikanována na fóru fanoušků Harryho Pottera pro svůj údajně „velmi nevýrazný“ názor. Uvedla to v podcastu The Witch Trials of J. K. Rowling. Vše se mělo odehrát na přelomu milénia, kdy psala čtvrtý díl ságy. Rowling, vystupující pod anonymním jménem, měla být obsypána názory uživatelů s tím, že jí bylo řečeno, ať z fóra odejde a že je „idiot, který zjevně nic neví“. Informuje The Independent.

Doporučeno
J. K. Rowling vyhrožovali smrtí poté, co na Twitter napsala příspěvek o Rushdiem. Případ vyšetřuje policie J. K. Rowling vyhrožovali smrtí poté, co na Twitter napsala příspěvek o Rushdiem. Případ vyšetřuje policie 14. srpna 2022 v 15:05

Důvod, proč tehdy zamířila do chatovací místnosti, neobjasnila. Přihlásila se však pod anonymním jménem. „Vybrala jsem si náhodné jméno, které nebylo příbuzné Potterovi, protože jsem se skoro bála, že se nějak odhalím,“ konstatovala autorka. 

Nespecifikovala ani názor, který uvedla. Každopádně podle jejího názoru se jednalo o velmi „mdlé a nevýrazné sdělení“. Následně měla přijít smršť odpovědí, která ji zjevně překvapila. Bylo jí prý řečeno, že „ji v té místnosti nikdo nezná a že je zjevně idiotem, který nic neví“.

„Odešla jsem,“ řekla. „Přitom jsem tehdy napsala tři a půl knihy, kde je šikana tématem od první stránky. Knihy, kde je šikana – a autoritářské chování – považována za jednu z nejhorších lidských vlastností, a podívejte se, co jen jsem dostala od těchto lidí, kteří se nazývají fanoušky této franšízy,“ odsoudila jejich chování.

Údajně jí to bylo jedno, jelikož je člověkem s hroší kůží. Ale bylo jí nepříjemné pouze pomyšlení na to, kdyby její názor napsal dvanáctiletý kluk, který by byl nadšený z toho, že se může o věcech týkajících se příběhu bavit s dalšími fanoušky, a hned by byl takto ponížen.

Třaskavé názory

Britská autorka je nicméně známá svými kontroverzními názory například o trans lidech, jak jsme psali dříve. Tehdy sdílela článek na portálu Devex. Na něm se psalo o tom, jak po koronavirové pandemii můžeme vytvořit svět, který je rovnější a spravedlivější vůči „lidem s menstruací“ (tedy včetně trans lidí). Takové oslovení se však světoznámé spisovatelce nelíbilo a s dávkou ironie si nedokázala vzpomenout na slovo „ženy“.

Za postoj k sexuálním menšinám byla kritizována i od herců, kteří účinkovali ve filmových adaptacích jejích knížek. Kromě protagonisty Daniela Radcliffa ji kritizoval i Chris Rankin, který v potterovských filmech ztvárnil Percyho Weasleyho.

Domů
Sdílet
Diskuse