Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. prosince 2021 10:59
Čas čtení 1:42
Ilona Hobzová

J.K. Rowling čelí kritice za postoj k sexuálním menšinám od dalšího herce z Harryho Pottera

J.K. Rowling čelí kritice za postoj k sexuálním menšinám od dalšího herce z Harryho Pottera
Zdroj: Warner Bros.
NEWS J.K. ROWLING
Uložit Uložené

Spisovatelka čelí kritice za sérii tweetů o trans lidech

Spisovatelka J. K. Rowling čelí již delší dobu kritice za své příspěvky o transgender osobách. Nově se k tématu vyjádřil Chris Rankin, který v potterovských filmech ztvárnil Percyho Weasleyho.

Britský herec v rozhovoru pro Eastern Daily Press vyjádření Rowlingové odsoudil„Hodně spolupracuji s charitativními organizacemi, které jsou zaměřeny na LGBTQ+, a pravidelně vybírám peníze pro Albert Kennedy Trust. Velká část mé rodiny se hlásí k této komunitě, je tak asi jasné, ke které straně se přikláním,“ uvedl představitel nebelvírského prefekta.

Dodal, že pokud trans osoba řekne, že je muž nebo žena, tak to tak je a ostatní by se podle toho měli chovat. „Jsou menšinou, která se potýká se svými vlastními problémy. Podporovat je by mělo být to nejlepší, co pro ně uděláme,“ řekl Rankin.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Chris Rankin (@cwrankin)

Rowling čelí kritice od června 2020, kdy na Twitteru zveřejnila sérii příspěvků na téma transexuality. Sdílela článek, ve kterém se psalo o tom, jak po koronavirové pandemii můžeme vytvořit svět, který je rovnější a spravedlivý vůči „lidem s menstruací“ (tedy včetně trans lidí).

Takové oslovení se však spisovatelce nelíbilo a s dávkou ironie si nedokázala vzpomenout na slovo „ženy“. Po negativních odezvách napsala, že trans lidi zná a miluje, ale nelze podle ní smazat koncept pohlaví a že její život je definován tím, že je žena

Kritika autorky ale pokračovala i po snaze své příspěvky vysvětlit. Sama Rowling uvádí, že nejsou výjimkou ani výhružky smrti. Za svá vyjádření upadla Rowling v nemilost i u filmových tvůrců, kteří jejího hrdinu převedli na plátno. Neobjevila se tak v novém speciálním pořadu, který vznikl k příležitost dvacetiletého výročí filmu.

Od postojů spisovatelky se distancoval také americký famrfpál. Sport, který se z fiktivního světa přenesl do toho reálného a stal se velmi uznávaným, se přejmenuje

Chris Rankin není prvním hercem, který se k událostem okolo J. K. Rowling vyjádřil. Přidal se například k představitelům Harryho a Hermiony, kteří na vyjádření spisovatelky reagovali už dříve. „Chci, aby trans lidé, kteří mě sledují, věděli, že já a spoustu dalších lidí na světě vás vidíme, respektujeme a milujeme takové, jací jste,“ uvedla Emma Watson v červnu 2020 na svém Twitteru. 

Domů
Sdílet
Diskuse