Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková Anna Koucká
9. března 2023 14:15
Čas čtení 1:00

Petr Pavel se stal prezidentem České republiky

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Petr Pavel se stal prezidentem České republiky
Zdroj: REFRESHER/Lucie Kotvalová

Petr Pavel právě při ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu složil slavnostní slib a oficiálně se stal prezidentem České republiky. Refresher je na místě a inauguraci sleduje.

Česko má novou hlavu státu. Prezidentem byl jmenován armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, který se ziskem 58,32 % zvítězil ve třetích přímých prezidentských volbách. Úřadu se Pavel ujmul složením slavnostního slibu do rukou předsedy Senátu na společné schůzi obou komor Parlamentu ve Vladislavském sále.

Prezident Pavel nyní pozdraví občany na 3. nádvoří z balkonu Pražského hradu, kde ho i přes nepřízeň počasí vyhlíží stovky lidí. Po projevu položí květiny u sochy T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí. 

28. ledna 2023 16:30 Čas čtení 0:32 Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel Profil: Toto je nový český prezident Petr Pavel

„I kdybych byl mokrej jak myš“

„V roce 1990 jsem tu, přesně na tomhle místě, byl na inauguraci Václava Havla. Budu tady čekat, i kdybych měl být mokrej jak myš,“ říká Refresheru padesátník v kloboučku, vybavený plackou s podobiznou Petra Pavla. Na nádvoří Pražského hradu se právě i přes usilovný déšť sešly desítky podporovatelů nového prezidenta. 

Dalšímu návštěvníkovi, který Refresher oslovil, je sedmnáct let a je původně z Chrudimi. „Kdybych mohl volit, byla by to jasná volba,“ komentuje. 

Gratulace 

Petru Pavlovi už ke zvolení začínají chodit gratulace ze světa. Osobním dopisem ho pozdravil britský král Karel III.

Nastupující prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazili na Pražský hrad krátce před polednem a poobědvali s končícím prezidentem Milošem Zemanem a jeho ženou Ivanou. Zeman svému nástupci předal Řád bílého lva a Řád Tomáše Garrigua Masaryka, jejichž nositelem bude podle zákona nová hlava státu. Předal mu i prezidentský klíč od Korunní komory, ve které jsou uchovávány mimo jiné korunovační klenoty. 

Domů
Sdílet
Diskuse