Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
16. března 2023 18:40
Čas čtení 0:53

Prezident Petr Pavel dostal rekordní pokutu. Údaje o dárcích v kampani nebyly transparentní

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Prezident Petr Pavel dostal rekordní pokutu. Údaje o dárcích v kampani nebyly transparentní
Zdroj: Refresher.cz/Anna Koucká

Část seznamu Pavlových sponzorů neobsahovala povinné informace. Často chyběla i celá jména.

Petr Pavel se během prezidentské kampaně dopustil chyby ve financování. Část sponzorů totiž neobsahovala povinné informace, chyběly často údaje o bydlišti a datu narození. Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí proto udělil novému prezidentovi pokutu ve výši 60 tisíc korun. Upozorňuje na to magazín Reportér, který pokutu vyčetl z transparentního účtu Pavlovy kampaně, ze kterého ji prezidentův tým tento týden uhradil.

12. ledna 2023 10:30 Čas čtení 0:16 KVÍZ: Jako který účet prezidentského kandidáta či kandidátky hospodaříš? KVÍZ: Jako který účet prezidentského kandidáta či kandidátky hospodaříš?

Magazínu to potvrdil také člen vedení dohledového úřadu Jan Outlý. Ne všechny údaje na seznamu dárců byly transparentní. „Tedy u fyzických osob datum narození a obec pobytu, u právnických osob název, IČO a sídlo,“ uvedl Outlý.

Neúplná jména

Na seznamu Pavlových donátorů se někdy objevovaly také údaje, které často neuváděly celá jména. U jednoho z dárců byla například pouhá informace „Procházka“ nebo třeba také „desátník Herda“.

Jak připomínají Seznam Zprávy, pokuta 60 000 korun pro prezidenta Petra Pavla je dosud nejvyšší, jakou kdy úřad udělil fyzické osobě. Předchozí nejvyšší sankci s částkou 40 tisíc korun dostal v minulosti například bývalý premiér Jiří Paroubek za nezveřejnění údajů o dárcích nebo Pavel Zítko, který si nezřídil vlastní volební účet. Ministerstvo vnitra Zítka do prezidentských voleb kvůli nesplnění podmínek ani nepustilo.

16. března 2023 17:20 Čas čtení 0:53 Partner Zuzany Čaputové: Je nejlepší prezidentka, jakou jsme kdy měli, měla by kandidovat znovu Partner Zuzany Čaputové: Je nejlepší prezidentka, jakou jsme kdy měli, měla by kandidovat znovu

Prezident přitom ve čtvrtek, jen pár dnů po své inauguraci, zveřejnil plán pro prvních 100 dnů v čele státu. Zmínil osm oblastí, kterým se chce věnovat. Jednou z nich byla také transparentnost.

Domů
Sdílet
Diskuse