Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. března 2023 13:43
Čas čtení 0:52
Veronika Dlesková

Vědci při sledování MasterChefa vymysleli unikátní způsob, jak díky mořským řasám pomáhat lidem

Vědci při sledování MasterChefa vymysleli unikátní způsob, jak díky mořským řasám pomáhat lidem
Zdroj: Unsplash/Pahala Basuki/volně k užití
TECH VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Bioinženýři ze Sussexu navrhli a vytvořili biologicky odbouratelný elektronický přístroj. Je vyrobený z potravinářských mořských řas a má monitorovat zdravotní stav lidí. Inspirací jim byla veganská gastronomie.

Skupina britských vědců vyvinula senzor vyrobený z potravinářských mořských řas, soli a grafenu. Je citlivější než stávající zdravotní monitory vyrobené ze syntetických materiálů, a navíc je biologicky odbouratelný. „Masová výroba neudržitelných zdravotnických technologií z gumy a plastů by mohla představovat riziko pro lidské zdraví, protože mikroplasty se při rozkladu dostávají do vodních zdrojů,“ citovala Česká televize jednoho z autorů projektu Conora Bolanda.

Mořské řasy se původně začaly využívat v gastronomii. Díky své pružnosti dodávaly potřebnou konzistenci například veganským jogurtům. K výrobě ingrediencí pro řadu produktů použila mořské řasy jako jedna z prvních finská chemička Mari Granström. Před šesti lety je použila na výrobu kosmetiky, potravin, pracích prostředků a nahradila jimi i plasty, píše BBC

Doporučeno
Indonésie staví v džungli nové hlavní město. Má být dvakrát větší než New York Indonésie staví v džungli nové hlavní město. Má být dvakrát větší než New York 18. března 2023 12:11

Inspirace u sledování televize během koronavirové pandemie

Právě využití mořských řas v gastronomii vedlo Conora Bolanda k myšlence, že by se daly použít i při výrobě zdravotních senzorů. „K použití mořských řas v laboratoři mě poprvé inspirovalo sledování pořadu MasterChef, na který jsem se díval doma během covidového lockdownu,“ uvádí spoluautor projektu. Celý výzkum vyšel v odborném časopise ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

Britský tým smíchal mořské řasy s grafenem a ponořil je do slané lázně. Díky tomu alginátová vlákna řas absorbovala vodu a změnila se v houbovitý, pružný hydrogel. Tento gel dokáže velmi účinně snímat tlak, díky čemuž může být vhodný například pro monitorování srdečního tepu.

Domů
Sdílet
Diskuse