Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2023 v 9:00
Čas čtení 6:04
Ilona Hobzová

Podívej se, jak se stravují slavní sportovci. Některé návyky tě opravdu překvapí

Podívej se, jak se stravují slavní sportovci. Některé návyky tě opravdu překvapí
Zdroj: HBO
SPORT ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Sportovní hvězdy rozhodně nemají své úspěchy zadarmo.

Vyhrávají olympijské medaile a tituly světových šampionů a jejich výkony mnohdy vypadají jako z jiné planety. Za úspěchy sportovních hvězd ale stojí odříkání a dřina, jejíž nezbytnou součástí je také stravovací režim. Představuješ si, že strava elitních sportovců je výhradně zdravá, pestrá a vyvážená? Některé příklady v našem článku tě možná přesvědčí o opaku.

Na konci článku potom nezapomeň hlasovat, který z jídelníčků slavných by se nejvíc líbil tvému žaludku.  

Doporučeno
Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy 5. dubna 2023 v 15:00

Conor McGregor

Irský bojovník Conor McGregor se v UFC objevil naposledy v červenci 2021. Po delší odmlce vinou zranění by se měl v kleci objevit někdy v druhé polovině letošního roku. Protože se chce někdejší šampion jistě vrátit ve velkém stylu, nemůže podcenit přípravu. V té McGregorovi kromě jiných pomáhá od října 2018 nutriční poradce Tristin Kennedy, jehož práce je pro bojovníkovu fyzickou přípravu zásadní. 

„Je to práce na sedm dní v týdnu,“ svěřil se Kennedy stanici ESPN s tím, jak McGregorovi pomáhá. „Obnáší to každodenní výživové plány, návody na doplňky, vaření, přítomnost na všech jeho trénincích, pozorování, sbírání dat čím víc, tím lépe,“ doplnil poradce, který má obor potravinářství, výživy a zdraví vystudovaný na dublinské univerzitě.

Kennedy v ESPN sám detailně popsal, jak stravování a jeho plánování probíhalo na začátku roku 2021, kdy McGregor shazoval do limitu lehké váhy, který činí sedmdesát kilo. „Když se člověk snaží dostat tělesnou stavbu dolů, je to všechno o kaloriích. Když sníží počet kalorií drastickým způsobem, bude unavený a dojde k degeneraci svalů. A to nikdo nechce. Takže je to o postupném snižování kalorií a jídla,“ uvedl a dodal, že velmi záleží i na rozdělení makroživin a správných doplňcích stravy. Celkově jde podle něj v případě McGregorovy přípravy o složitou vědu skládající se z mnoha nezbytných komponentů. 

Klíčové je podle Kennedyho to, aby byla strava vyvážená a skládala se z více zdrojů bílkovin a sacharidů z plnohodnotných potravin. Přestože přesný počet kalorií a makra poradce neprozradil, nastínil alespoň, z jakých potravin se McGregorův jídelníček skládá. Obecně nechybí libové zdroje bílkovin, jako je kuřecí maso, ryby, hovězí maso nebo vejce. Roli hrají i sebemenší prvky jako koření, které se v receptech používá. Kennedy jmenoval například bazalku a oregano, které jsou bohatým zdrojem antioxidantů a podporují kardiovaskulární systém.

Vzorový jídelníček Conora McGregora pak vypadá následovně:
  • Snídaně: ovesné vločky s vejci a dušenou listovou zeleninou
  • Dopolední svačina: ovoce a zelný salát z bylinek s medem
  • Oběd: kuřecí prsa s rýží a chřestem
  • Svačina: proteinový nápoj s ořechovým máslem
  • Večeře: dušené jehněčí a brambory
  • Večerní svačina: čokoládové proteinové kuličky a zelený čaj

Ryan Lochte

To americký plavec Ryan Lochte má za sebou úplně jiný příběh. Na olympiádě v Pekingu v roce 2008 vybojoval čtyři medaile, včetně dvou zlatých. A jeho strava rozhodně vyvážená nebyla. Jak později prozradil, jeho denní příjem činil osm až deset tisíc kalorií. A nejen tak ledajakých. Lochte přiznal, že k snídani, obědu i večeři si dával výhradně McDonald's. Podle svých slov se cpal McMuffiny, Big Macy, nugetkami, dvojitými cheeseburgery a chybět nemohly samozřejmě hranolky. 

Bylo mu ale jasné, že za takový stravovací plán by ho žádný nutriční poradce nepochválil, brzy tedy svoje stravovací návyky upravil a začal se více zajímat o trendy v oblasti zdravého stravování. Stále konzumuje o tisíce kalorií víc než průměrný člověk, asi sedm nebo osm tisíc, aby dohnal to, co spálí v bazénu. Jeho strava už ale není jen o fastfoodech. 

Protože sám vařit moc neumí, stará se mu o jídelníček kuchař, který dřív vařil třeba pro LeBrona Jamese, o kterém ještě bude řeč. Lochtův kuchař dbá na to, aby byla sportovcova strava bohatá na bílkoviny. Plavec začíná den snídaní, která bývá velmi bohatá. Skládá se z několika vajíček, špenátu, rajčat, šunky, většinou nechybí nějaký druh brambor. Jindy si zase dá toasty s avokádem, špenátem a tofu párky, které miluje. Kromě slané snídaně sportovec nevynechává ani sladkou, jež obsahuje ovesnou kaši a ovoce, které zapíjí vanilkovou kávou. Tou nahradil sladké nápoje, na kterých byl podle vlastních slov téměř závislý.

Když má těsně před závodem, snaží se do sebe dostávat hlavně sacharidy. Týden před závody jí hlavně těstoviny, ke kterým přidává kuřecí maso, steak nebo jiný zdroj bílkovin. A když má po nějaké opravdu významné události, jako jsou olympijské hry, odmění se steakem.

Jedné věci se ale nezbavil ani po úpravě jídelníčku. V pátek už od svých osmi let si pravidelně dává pizzu, kuřecí křidélka a nápoj Mountain Dew. Tuhle rodinnou tradici prý od dětství porušil maximálně šestkrát. Dodržuje ji, ať je doma v Houstonu, nebo zrovna závodí pod pěti kruhy. 

Doporučeno
Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi 24. března 2023 v 16:12

Serena Williams

Od olympijských medailí doprovázených stravou ve fastfoodu se podíváme k někomu, kdo na sebe byl během své kariéry ve stravovacích návycích trochu přísnější. Tenisová legenda Serena Williams. Přísný jídelníček dodržovala tenistka zejména v době, kdy se vracela na kurty po porodu dcery Olympie. V té době dodržovala veganskou dietu a nejedla cukr. Její jídelníček zahrnoval hlavně ořechy a luštěniny.

Na snídaně si tenistka prý nikdy moc nepotrpěla. „Často si snídani neudělám, protože na ni prostě zapomenu nebo běhám kolem Olympie, pak jdu trénovat,“ svěřila se v srpnu 2021. Během tenisové sezony si prý ráno dá aspoň šálek ovesných vloček s ovocem a mandlovým máslem. Její obědy a večeře většinou zahrnují zeleninu a bílkoviny. V jednom z rozhovorů zmínila třeba fazolové burrito. Velmi prý záleží, na co má chuť, a pokud má čas, vždycky si ráda sama uvaří. To je aktivita, při které relaxuje. Co by prý ale nikdy nepozřela, je hovězí maso a avokádo. 

Když aktivně hrála, večer před zápasem se snažila doplňovat sacharidy. Podobně jako Lochte si tak dávala hlavně těstoviny. Ty prý kvůli tomu často nemůže po zbytek roku vidět. „Mám pocit, že jsem jich během kariéry snědla hrozně moc. Takže většinou je pak nechci vidět,“ vysvětlovala žertem. Těsně před zápasy pak měla talíř takzvaně „vše v jednom“ – bývala na něm zelenina, ovoce i protein

Oblíbenou částí dne jsou pro bývalou tenistku svačiny. Posedlá je prý hlavně sladkostí s názvem Moon Pie, která je ve Spojených státech velmi populární. Jde o dvě sušenky s marshmallowou náplní uprostřed, máčené v různých příchutích. Kromě toho se mimo tenisovou sezonu nevyhýbala ani smaženému kuřeti, pizze či hranolkům. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse