Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. dubna 2023 15:00
Čas čtení 2:37
Ondřej Jarůšek

Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy

Krásné gesto: Čeští MMA bojovníci přišli za dětmi ze základky mluvit o šikaně. Rvačky patří do klece, ne do školy
Zdroj: OKTAGON MMA
SPORT BOJOVÉ SPORTY MMA OKTAGON MMA ŠIKANA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Největší bojová česko-slovenská organizace Oktagon MMA uspořádala školní besedu na téma Sportem proti šikaně. V nové kampani otevírá důležité téma, o kterém je třeba mluvit.

Žáci ze základních škol ve Stříbrné Skalici a Senohrabech nedaleko Prahy prožili úterní ráno výrazně odlišně oproti standardnímu rozvrhu, na který jsou zvyklí. Namísto matematiky a přírodopisu se vydali do místní sokolovny, posedali na připravené židle a žíněnky a potkali se tam se třemi slavnými MMA zápasníky.

Za dětmi přijeli Zdeněk Polívka, Ondřej Petrášek a šestinásobný držitel pásu šampiona velterové divize a čtvrtfinalista Tipsport Gamechangeru David Kozma. Trojice zápasníků na místo dorazila v rámci celorepublikového projektu Sportem proti šikaně, který Oktagon loni představil ve spolupráci se značkou Rexona.

sportem proti šikaněsportem proti šikaněsportem proti šikaněsportem proti šikaně
Zobrazit galerii
(22)

Bojovníci popsali své zážitky se šikanou

V úvodu se žáci dozvěděli základní informace o tom, co je to šikana, a postupně se zapojovali do diskuze. Hlásili se o slovo, zodpovídali otázky moderátora a debata se postupně rozproudila.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! KVÍZ: Jak dobře znáš české MMA a jeho největší hvězdy? Otestuj své znalosti! 30. března 2023 9:30

Zápasníci v debatě přispěli i svými osobními příběhy. Dnes totiž sice zápasí na té nejvyšší úrovni, ale i oni se v dětství se šikanou potýkali. Jejím terčem se může stát kdokoliv. Například David „Růžový panter“ Kozma na besedě vzpomínal, jak jako malý začínal s judem jako s prevencí, aby si na něj nikdo nedovoloval a uměl se bránit, protože byl dle vlastních slov malý a tichý kluk.

Právě Kozma je patronem celého projektu. „Svůj nejtěžší zápas už nikdy nedostanu z hlavy. (...) Soupeř do mě bušil. Na to KO nikdy nezapomenu. Všechno se stalo tady, ve 4. A,“ říká bývalý šampion veltru ve videu při představení kampaně.

Zápasník Zdeněk Polívka na besedě popsal své vlastní zkušenosti a pocity se šikanou, kdy on sám byl terčem svých spolužáků. „Byla to spíš psychická šikana, přestalo se mi dařit i v prospěchu a nakonec se mi ohromně ulevilo, když jsem propadl a už jsem je nemusel potkávat,“ zavzpomínal jinak usměvavý zápasník s přezdívkou „Game Over“.

Šikana může mít mnoho podob. Od posmívání, ponižování, strkání až po bití a kopání. Šikanu může zažít kdokoliv v jakémkoliv věku, postupem času se může čím dál zhoršovat. Nikdo nemá právo druhým lidem ubližovat. Pro užitečné informace, pomoc a rady ohledně šikany navštiv Linku bezpečí.
Doporučeno
Moderuje pro desítky tisíc lidí a jeho příběh může inspirovat i tebe. Oliver Sálus si prací plní sny (Rozhovor) Moderuje pro desítky tisíc lidí a jeho příběh může inspirovat i tebe. Oliver Sálus si prací plní sny (Rozhovor) 25. února 2023 11:00

Celá beseda se nesla v uvolněné atmosféře, kterou protkaly i dotazy učitelů. Postupně přebíraly iniciativu děti a bojovníci pak odpovídali i na jejich otázky. Děti zajímalo třeba to, kdy bojovníci začali s bojovými sporty, jak zvládají strach, jak často trénují, co si myslí o Karlosi Vémolovi nebo třeba jaká je jejich oblíbená zelenina. Závěrečná půlhodina besedy pak byla věnovaná autogramiádě a děti dostaly možnost se se zápasníky vyfotit.

Zápasnici jako pozitivní příklad

„Jsme moc rádi, že si kluci v nabitém programu našli čas a přijeli za námi,“ řekl k akci hlavní organizátor a člen zastupitelstva obce Stříbrná Skalice, David Jirásek.

„Zápasníci šli pozitivním příkladem a podělili se o své zkušenosti nejen z mládí. Pokud by tato akce měla inspirovat jediného žáka, aby sebral odvahu a zastal se šikanovaného kamaráda, anebo aby se někdo další zamyslel sám nad sebou, tak to bylo určitě přínosné. Akce Sportem proti šikaně byla skvělá, rozhodně platí, že rvačky patří do klece, ne do školy,“ dodal.

Kampaň Rexony Sportem proti šikaně má za sebou již tři zastávky a další budou následovat. „Už jsme byli v Jablonci, Poděbradech a teď ve Stříbrné Skalici,“ vyjmenovává koordinátorka projektu Lucie Slepičková. „Chceme vždy stihnout alespoň jednu školu měsíčně, další návštěva nás čeká už za 14 dní v Plzni.“

Více o projektu a o tom, jak do něj přihlásit svou školu, si můžeš přečíst zde. 

Doporučeno
Z šikanované dívky se stala mistryně světa v kickboxu. Teď s bratrem proti šikaně bojuje (Rozhovor) Z šikanované dívky se stala mistryně světa v kickboxu. Teď s bratrem proti šikaně bojuje (Rozhovor) 20. prosince 2020 10:50

„Náš sport je často nesprávně spojovaný s násilím. Chceme využít spolupráci s Rexonou, abychom vyjádřili svůj postoj k násilí a distancovali se od jakékoliv jeho formy mimo boje dvou sportovců s jasně danými pravidly. Proto je součástí kampaně slogan Boj patří do klece, ne do školy. Bojovníci mají k tématu rozhodně co říct, někteří si nějakou formou šikany sami prošli, jako například šampion David Kozma. Díky tomu nám tato kampaň dává smysl a jsme rádi, že můžeme spolu s našimi bojovníky šířit osvětu na českých a slovenských školách,“ uvedla při představení kampaně manažerka projektu za Oktagon Silvia Klimková.

Domů
Sdílet
Diskuse