Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Podívej se, jak se stravují slavní sportovci. Některé návyky tě opravdu překvapí

Hafthor Bjornsson

Jméno Hafthor Bjornsson ti možná nic neřekne, ale co takhle Gregor „Hora“ Clegan, jedna z postav populárního seriálu Hra o trůny? Právě toho totiž silák z Islandu ztvárnil. Kromě herecké polohy ale proslul také jako jeden z nejsilnějších mužů na světě. Této soutěže se Bjornsson účastní už několik let a pravidelně se umísťuje na předních příčkách. V roce 2018 tuto soutěž vyhrál a v evropské kategorii našel mezi lety 2014 až 2019 přemožitele pouze jednou. 

Dnes tento islandský silák měří síly v boxerském ringu, za sebou má ale řadu soutěží siláků, na nichž se mu podařily neuvěřitelné kousky. V roce 2015 Bjornsson překonal rekord s tisíciletou historií. Na soutěži World’s Strongest Viking udělal pět kroků s desetimetrovým dřevěným kmenem, který vážil neuvěřitelných 650 kilogramů.

Je jasné, že pořádná příprava na podobné výkony je nezbytností a stravovací plán je její neopomenutelnou součástí. S tím, jak vypadal jeho jídelníček před přípravou na soutěže siláků, se Islanďan sám svěřil na sociálních sítích:

  • 6:50 – BCAA (amynokyseliny), glutamin a hrst mandlí
  • 7:30 – osm vajec, 200 gramů ovesných vloček, borůvky, jahody a avokádo
  • 9:30 – 400 gramů hovězího masa, 400 gramů sladkých brambor, ovoce
  • 11:50 – BCAA, glutamin
  • 12:00 – 400 gramů kuřete, 400 gramů brambor, zelenina, ovoce
  • 14:00 – shake (150 gramů ovesných vloček nebo sladkých brambor, 2 banány, 150 gramů rýžových krup, mražené borůvky, hrst mandlí, arašídové máslo, glutamin)
  • 14:30 – trénink strongmana, BCAA, glutamin
  • 17:30 – 60 gramů proteinu, 2 banány
  • 18:00 – 500 gramů hovězího masa, brambory, zelenina
  • 20:30 – 500 gramů lososa + 500 gramů sladkých brambor
  • 22:30 – 50 gramů proteinu, 6 vajec, avokádo, 30 gramů mandlí, 50 gramů arašídového másla

Ano, počítáš správně. „Hora“ tehdy během dne spořádal téměř dvě kila masa a v noci vstával na vajíčkovou svačinu. Tento jídelníček navíc doplnil bohatým pitným režimem, kdy kromě vody pil i džus, aby získal ještě více kalorií. Uprostřed noci si dal ještě 50 gramů proteinu nebo syrové vaječné bílky. Jak ale sám uvedl, sám tohle stravování nikomu nedoporučuje a po odchodu ze soutěžního prostředí ho razantně změnil. 

 

LeBron James

Slavnému americkému basketbalistovi je třicet osm let a v NBA působí už dvacátou sezonu, pořád ale na hřišti válí. Letos v únoru překonal dosavadní rekord a stal se nejlepším střelcem historie. Jedním z důvodů jeho dlouholeté dominance je podle médií i to, že do svého zdraví a kondice ročně investuje přes 1,5 milionu dolarů, tedy více než 32 milionů korun. To zahrnuje i investici do stravování. 

James se vždy držel přísného jídelníčku a konzumoval pouze potraviny, které mu pomáhají dosahovat maximálních výkonů. Kvůli svým hodnotám ukončil lukrativní spolupráci s fastfoodovým řetězcem. 

„Dříve jsem jedl jen maso, ryby, zeleninu a ovoce. Žádné cukry, žádné mléčné výrobky, žádné sacharidy. Ale ty jsou potřeba, protože člověk hraje dlouho a sacharidy mu dodávají energii,“ uvedl a přiznal, že počet sacharidů zvýšil. 

Jídelníček LeBrona Jamese tedy vypadá následovně:
  • Snídaně: omeleta z bílků, uzený losos, bezlepkové palačinky s lesními plody
  • Oběd: celozrnné těstoviny, losos, zelenina
  • Před zápasem: sendvič s arašídovým máslem a želé
  • Poločas: plátky jablek s mandlovým máslem
  • Po zápase: proteinový koktejl (rostlinný proteinový prášek, mandlové mléko, ovoce)
  • Večeře: kuřecí parmazán, rukolový salát, sklenka cabernetu
Anketa:
Kdo má jídelníček, který je tvému bříšku nejsympatičtější? 
Conor McGregor
Ryan Lochte
Serena Williams
Hafthor Bjornsson
LeBron James
Conor McGregor
23 %
Ryan Lochte
2 %
Serena Williams
8 %
Hafthor Bjornsson
35 %
LeBron James
32 %
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse