Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2023 15:30
Čas čtení 1:33
Anna Koucká

Starej fotr: Foodblogeři jsou v Česku nepochopení. Nejlepší diváci jsou hejtři

VIDEO GASTRONOMIE INFLUENCEŘI YOUTUBE
Uložit Uložené

Recenzuje restaurace, testuje potraviny a sdílí recepty. Na YouTube má přes 190 tisíc odběratelů a odběratelek a jeho videa pravidelně dosahují stovek tisíc zhlédnutí. Podívej se na rozhovor se Starým fotrem.

„Jsem Starej fotr a už mě štve, co se děje na YouTube. Co sledují naše děti a kdo jim je vzorem. Jsem tu, abych je všechny spráskal,“ stojí v jeho biu. Ve skutečnosti se prý ale už poměry na českém internetu změnily, i když ho pořád plno věcí štve, říká v rozhovoru pro Refresher. 

„YouTube už dávno není síť jen pro děti,“ říká hned na úvod Starej fotr. Populární youtuber vystupuje na internetu jen pod přezdívkou a své pravé jméno neuvádí. I když je veřejně známý, mnoho se toho neví ani o jeho práci nebo rodině.

„Rodina a soukromí jsou pro mě nejdůležitější,“ říká. Na YouTube působí už od roku 2007. „Dřív jsem vystupoval s maskou, někteří mí dlouholetí fanoušci si to ještě pamatují. Pak jsem ale chtěl začít recenzovat restaurace a to s maskou nejde,“ popisuje. Dodává, že se dříve věnoval i jinému obsahu než jen gastronomii.

Doporučeno
Mikolas Josef: Dát si pauzu bylo nejlepší rozhodnutí, někteří interpreti to nezvládnou Mikolas Josef: Dát si pauzu bylo nejlepší rozhodnutí, někteří interpreti to nezvládnou 1. dubna 2023 14:20

Recenzování restaurací bylo ale prý vždycky jeho snem. Ve svých videích vystupuje často i se svým kamarádem Honzou. „Známe se od malička, vyrůstali jsme v jedné ulici. Honza byl od malička showman a lidi ho mají rádi,“ říká. 

Samotné recenzování restaurací je ale podle něj v Česku ještě v plenkách. „Pro foodblogery v Česku zatím není mnoho pochopení. Kolikrát se nám stalo, že nám nedovolili natáčet. Naproti tomu třeba v USA už je to úplně běžná věc,“ říká Starej fotr. Podle něj je české gastro zatím nepolíbené marketingem. 

Dělám to, co mě zrovna baví

Kromě recenzování podniků se na svém youtubovém kanále věnuje i vaření nebo testování potravin. „Rád bych dělal i nějaký obsah ze zahraničí, ten český ale diváky táhne víc,“ říká s tím, že se ale počtem zhlédnutí příliš neřídí.

Doporučeno
Kvíz pro opravdové gurmány: Vyznáš se ve světové kuchyni? Kvíz pro opravdové gurmány: Vyznáš se ve světové kuchyni? 3. dubna 2023 13:00

„Nejsem moc plánovací typ, žiju hodně impulzivně. Dneska mě baví recenzovat restaurace, tak to dělám. Za rok mě může bavit třeba pletení košíků,“ doplňuje se smíchem.

V rozhovoru došlo i na vážnější témata. Ptali jsme se třeba na to, jak jako rodič přistupuje k obsahu, který na internetu sledují jeho děti. „Není možné, abyste jako rodič uhlídal všechno, co děti konzumují na internetu. Je ale důležité se s nimi o tom bavit,“ říká. 

Starej fotr nám přímo v rámci rozhovoru zrecenzoval nový pražský podnik Do rohlíku nebo prozradil, jaké poslední jídlo by si objednal v cele smrti. Celý rozhovor si můžeš pustit nahoře v přehrávači, ale i na našem youtubovém kanále.
Domů
Sdílet
Diskuse