Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
6. dubna 2023 17:49
Čas čtení 1:09
Ilona Hobzová

VIDEO: Papež a generace Z v novém dokumentu společně řeší LGBT+, interrupce nebo feminismus

VIDEO: Papež a generace Z v novém dokumentu společně řeší LGBT+, interrupce nebo feminismus
Zdroj: Disney+
FILMY A SERIÁLY DISNEY PAPEŽ FRANTIŠEK ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nový dokument uvedla společnost Disney+.

Společnost Disney uvedla ve středu nový dokumentární film s názvem The Pope: Answers. Jeho náplní je rozsáhlý rozhovor mezi papežem Františkem a deseti příslušníky generace Z. Skupina společně diskutuje o mnoha tématech, která generaci Z zajímají. Papeže Františka se ptají například na postoj církve k LGBT+ lidem, migraci nebo feminismu. Dojde ale i na téma zneužívání dětí duchovními. 

„Víte, kdo je nebinární člověk?“ ptá se generace Z papeže

Dokument natočený v Římě a režírovaný španělskými filmaři Jordim Évolem a Mariusem Sanchezem je celý ve španělštině. Snímek dlouhý 83 minut lze od středy zhlédnout také na streamovací platformě Disney+. Kromě rozhovoru s mladými lidmi obsahuje snímek i záběry z papežova každodenního života.

Trailer nabízí krátkou ochutnávku. Během rozhovoru tváří v tvář papež se zástupci generace diskutuje o některých nejkontroverznějších postojích církve a problémech, které společnost v dnešní době řeší. Skupina se hlavy církve ptá na nejrůznější otázky. Tématy, která se řeší, jsou migrace, feminismus, nebinarita nebo interrupce. 

„Víte, kdo je nebinární člověk?“

„Kdybych nebyla feministka, bylo by lepší být křesťankou?“

„Jak přistupuje církev k ženám, které podstoupily interrupci?“

To je jen zlomek otázek, na které papež v dokumentu tváří v tvář tazatelům a tazatelkám odpovídá. Režiséři Évole a Sanchez uvedli, že dokument je jedinečnou příležitostí spojení dvou světů, které se běžně míjejí, a umožňuje veřejnosti vidět dialog jednoho z nejvlivnějších lidí na světě se skupinou mladých lidí, jejichž životy se s principy církve někdy střetávají v negativním smyslu slova. 

Doporučeno
Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti Papež František: Homosexualita není zločin, Bůh miluje všechny svoje děti 25. ledna 2023 12:00

Nový dokument není první spoluprací papeže s režisérem Évolem. Hlava katolické církve často vystupovala v jeho pořadech a některé papežovy známé výroky pocházejí právě z nich. Například v roce 2019 režisérovi řekl, že neexistuje situace, ve které by byla interrupce přijatelná, byť prý se znásilněnými ženami soucítí. Podobný názor zopakoval i v novém dokumentu. 

Domů
Sdílet
Diskuse