Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. dubna 2023 9:00
Čas čtení 3:15
Ema Stanovská

„Erekce je plně viditelná, nehýbejte se.“ V roce 1994 měl pár sex v MRI přístroji, výsledný snímek přinesl revoluční zjištění

„Erekce je plně viditelná, nehýbejte se.“ V roce 1994 měl pár sex v MRI přístroji, výsledný snímek přinesl revoluční zjištění
Zdroj: The BMJ
ZDRAVÍ SEX ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ano, penis se při sexu musí zakřivit. Takto se z „uměleckého experimentu“ stal výzkum, který přepsal 500 let staré anatomické předpoklady.

Ještě do roku 1994 si většina lidí myslela, že ženská vagína je „rovný tunel“, do kterého pronikne penis bez jakékoli změny tvaru. Tato představa vycházela z náčrtu slavného malíře Leonarda da Vinciho. Nikdo ho však neověřil – až do 90. let 20. století, kdy vědce napadlo „zavřít“ muže a ženu do přístroje magnetické rezonance (MRI). O bizarním experimentu napsal portál Vice.

Kresba Leonarda da Vinciho, která vznikla někdy mezi lety 1492 až 1494, vyobrazuje cosi jako „rentgenový“ snímek ženských pohlavních orgánů, do kterých proniká mužský penis. Ženskou vagínu znázornil jako rovný válec vedoucí k páteři. I v moderní době všichni další ilustrátoři pracovali s tím, že se penis při pohlavním styku neohýbá ani se nijak jinak nepřizpůsobuje ženským orgánům.

vinci
Zdroj: The royal society publishing

Tuto představu narušil až v 90. letech nizozemský vědec Menko Victor „Pek“ van Andel, který byl mimo jiné i spoluvynálezcem umělé rohovky. Napadlo ho vytvořit „umělecký obraz“ ženského pohlavního ústrojí během soulože pomocí přístroje magnetické rezonance. Za tímto účelem jej nikdo předtím nepoužil.

V Refresheru informujeme o zajímavých lékařských a vědeckých poznatcích. Aby ti nic neuniklo, nezapomeň sledovat témata ZajímavostiHistorie a Zdraví. Staň se členem Refresher+ klubu a získej přístup ke všem prémiovým článkům.

Zvolili polohu „lžiček“

Vědec pro tento svůj experiment překvapivě neměl problém sehnat „modely“. Stali se jimi jeho kamarádi – nizozemský pár Ida Sabelis a její přítel Jupp. Ida prý s účastí na projektu souhlasila hlavně proto, že byla vášnivou antropoložkou, která v mládí bojovala za práva žen. Pek van Andel byl navíc v akademických kruzích váženou osobností, což podle ní zaručovalo, že se z projektu nestane pornografie.

Doporučeno
Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj Bradavkový orgasmus je skutečný. Poradíme ti, jak na něj 6. dubna 2024 9:00

Ida v rozhovoru pro Vice vzpomíná, že byla „vzrušená a nervózní, ale ne nijak zvlášť nadržená“. Podle jejích vlastních slov ji zarazilo, že byla jediná žena v místnosti a celý tým tvořili muži. Její partner Jupp si na ni měl původně lehnout v misionářské poloze, ale Ida to zamítla s tím, že ji tato poloha nevzrušuje. Zvolili tedy polohu „lžiček“ – Ida na boku, její partner za ní. Z MRI přístroje jim vykukovaly jen nohy.

Jelikož je pozorovali v kabině přes hrubou skleněnou tabuli tři mužští výzkumníci, Jupp se obával, že nebude mít erekci. Ida však tento problém vyřešila „ručně“. Dvojice si prý užila romantickou chvilku i navzdory tomu, že je MRI velmi hlučný přístroj. „Bylo tam příjemně teplo a opravdu se nám podařilo užít si jeden druhého důvěrným způsobem,“ nechala se slyšet Ida.

Čas od času přes interkom zazněla nějaká instrukce a oba vybuchli smíchy. „Erekce je plně viditelná včetně kořene. Držte tu polohu,“ promluvil k nahému páru občas jeden z výzkumníků. Aby se snímky vyvedly, dvojice se nesměla nějaký čas pohnout.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse