Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. dubna 2023 v 17:22
Čas čtení 0:51
Kuni Nguyenová

FOTO: Socha mořské panny v Itálii vyvolává rozruch. Její křivky jsou prý „příliš provokativní“

FOTO: Socha mořské panny v Itálii vyvolává rozruch. Její křivky jsou prý „příliš provokativní“
Zdroj: Unsplash/Nsey Benajah/volně k užití (ilustrační foto)
REFRESHER ITÁLIE UMĚNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Socha ve městě Monopoli vyprovokovala své odpůrce k „bodyshamingu“. Ředitel umělecké školy Adolfo Marciano ale dílo obhajuje jako poctu velké většině žen.

Nová socha mořské panny v jihoitalském městě Monopoli ještě nebyla oficiálně odhalena, přesto vyvolala rozruch na sociálních sítích. Informuje o tom The Guardian a The Independent. Kritici se oháněli i tím, že socha je příliš „provokativní“.

„Vypadá to jako mořská panna se dvěma silikonovými prsy a především obrovským zadkem, který na mořské panně ještě nikdo neviděl,“ napsala místní herečka Tiziana Schiavarelli do facebookového příspěvku Monopoli Times. 

Socha však nepochází z hlavy známého umělce či umělkyně, nýbrž ji vytvořilo studentstvo z umělecké školy Luigi Rosso v Monopoli. Představovat má jednu z nejuznávanějších italských žen Ritu Levi-Montalcini, vědkyni a nositelku Nobelovy ceny za neurologii, která přežila holokaust.

Autoři a autorky si za svým nápadem a finálním dílem stojí. I navzdory posměchu. Podobný přístup zastává také ředitel umělecké školy Adolfo Marciano. Sochu obhajoval s tím, že jde o „poctu velké většině žen, které mají křivky“. Vysvětlil, že mladí talenti dostali od starosty Monopoli za úkol vytvořit pro město několik soch, včetně jedné na téma moře. „Je to škoda, protože studenti umění si zaslouží chválu místo kritiky,“ řekl.

Doporučeno
Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká Šárka chová včely a farmaří na italském venkově. „Místní si vás musí oťukat, cizincům nejprve dají podřadnou práci,“ říká 7. července 2024 v 8:00

Jak připomíná The Guardian, podobnou reakci v minulosti vyvolalo odhalení sochy zemědělské dělnice ve městě Sapri v jižním regionu Kampánie v roce 2021. Bronzová socha umělce Emanuela Stifana zobrazovala ženu v průhledných šatech z básně La Spigolatrice di Sapri (Sběračka ze Sapri).

Domů
Sdílet
Diskuse