Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2023 16:20
Čas čtení 1:14
Anna Koucká

Maniak: Moc playbacku tě vyřadí z vlastní show. O dění v Rusku se mi těžko mluví (Videorozhovor)

VIDEO ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

„Moje nové album je detektivka. Není to ucelený příběh, ale má to feeling,“ říká o své nové desce „To je vražda, napsal“ rapper Maniak v rozhovoru pro Refresher.

Kdyby bylo jedno slovo, které by Jiřího, který je známý pod pseudonymem Maniak, ale většina přátel mu neřekne jinak než Jura, vystihovalo, byla by to rozmanitost. Brněnský rapper byl totiž dlouho pod pražským labelem Big Boss a je spjatý hned s několika zeměmi. 


I přesto, že žije v Brně, část dětství strávil v Omsku, jelikož jeho matka je Ruska a otec Čech. Celá rodina pak několik let bydlela i ve francouzském Lyonu. „Myslím, že tenhle kulturní mix mi dává určitý rozhled, což mi pomáhá i při psaní textů,“ říká Maniak v rozhovoru. 

Doporučeno
Asi jsem nikdy nepochopil význam slova inspirace, tvrdí 808Alberto. Hudba je nejspíš ve mně, učím se ušima Asi jsem nikdy nepochopil význam slova inspirace, tvrdí 808Alberto. Hudba je nejspíš ve mně, učím se ušima 6. května 2023 15:30

O současné situaci v Rusku se mu ale mluví těžko. „Nikde jsem tohle neříkal, ale nedávno jsem tam byl, měl jsem totiž nemocnou babičku. Je mi z toho všeho ale nepříjemně,“ říká. „Moje přítelkyně mi ale říká, že jsem si z té země v sobě odnesl jen to nejlepší z ní. To ať si vyloží každý po svém,“ dodává Maniak. 


Jeho nová deska, která vyšla 2. května, je pro něj momentálně stěžejním bodem jeho kariéry. „Myslím, že jsem se hodně posunul. Ať už hlasově, nebo textařsky,“ říká. Ve dvanácti tracích tak sděluje fanouškům své momentální pocity. 


Na otázku, zda je deska jakousi glorifikací hustlení, odpovídá, že to tak není, ale zároveň nepopírá, že peníze jsou pro něj momentálně v životě důležité. „Myslím, že jsou ale důležité pro nás všechny. Beru peníze jako energii, která umožňuje svobodu,“ vysvětluje a současně dodává, že to zdaleka není to nejdůležitější.

Doporučeno
50 Cent se vrací do Prahy! Kdy tu bude a kolik stojí lístky? 50 Cent se vrací do Prahy! Kdy tu bude a kolik stojí lístky? 5. května 2023 18:00

„V textech si na albu občas protiřečím. Důležité je ale být autentický,“ říká a později dodává, že právě autenticita podle něj dělá dobrého performera, ale je to také to, co má on sám rád na svém hudebním idolu A$APu Rockym. 

V rozhovoru pro Refresher se ale Maniak rozpovídal i o současném stavu scény, kreativním procesu nebo o tom, proč vlastně český rap nemá úspěch v zahraničí. Rozhovor najdeš i na našem youtubovém kanále Refresher.

Domů
Sdílet
Diskuse