Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti ála Palla.
31. května 2023 16:30
Čas čtení 4:29
Sponzorovaný obsah

Jednoduchá skin care v 6 krocích: Aby ti kosmetika zabírala, musíš ji použít ve správném pořadí

Jednoduchá skin care v 6 krocích: Aby ti kosmetika zabírala, musíš ji použít ve správném pořadí
Zdroj: Pexels/Anna Shvets
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI PÉČE O PLEŤ PŘÍRODNÍ KOSMETIKA
Uložit Uložené

Vrstvení kosmetiky je klíčem ke krásné pleti.

Máš doma velkou spoustu kosmetiky, ale tvá pleť stále nevypadá tak, jak si představuješ? Jednou z nejčastějších příčin problémů s pletí je nesprávně sestavená rutina. To znamená, že ti v péči nějaká složka chybí nebo používáš kosmetické výrobky ve špatném pořadí. Tonikum, SPF, sérum – všechny tyto produkty, na které možná zapomínáš, mají v péči o pleť své nezastupitelné místo. 

Abychom ti na cestě za krásnější pletí pomohli, spojili jsme se se značkou ála Palla, za kterou stojí uznávaná dermatoložka Alena Pallová. Produkty ála Palla mají vysoký obsah účinných aktivních látek, které působí přímo na určený problém. Díky tomu zajišťují viditelné účinky, ať už tě trápí akné, suchá pokožka, či jiné potíže. U každého kroku skin care rutiny najdeš odkazy na konkrétní výrobky, takže si můžeš během čtení svou každodenní péči rovnou sestavit.

Proč je vrstvení důležité?

Než se vrhneme na jednotlivé kroky, krátce si ujasníme, proč je správné vrstvení kosmetiky tak důležité. Tvá pleť je v podstatě jako síto, které vstřebává nanášené přípravky. Aby tímto sítem prošly všechny potřebné látky, musíš nejprve aplikovat produkty s nejlehčí texturou. Jako poslední se pak nanáší ty nejhutnější. Pokud hned na začátku natřeš na pleť hustý krém, lehčí složky jako séra už se nedostanou do hloubky pokožky. A teď už ke konkrétnímu postupu, který bys měl*a každé ráno i večer dodržet.

kosmetika, skin care, péče o pleť
Zdroj: Pexels/Ron Lach/volně k použití

1. Zbav pleť veškerých nečistot

Péče o pleť začíná hned po probuzení. Přes noc se na pokožku nachytají bakterie z povlaku polštáře, proto je prvním krokem čištění. Svou rutinu můžeš začít čisticí pěnou ála Palla, která je šetrná k pleti a odstraní z ní veškeré nečistoty, aniž by narušila kožní bariéru. Před použitím pěny pleť navlhčíš vodou a potom, co ji pečlivě rozetřeš po obličeji, opět vlažnou vodou smyješ.

nakupuj produkty álla palla

Pokud používáš make-up, večer bude mít tvá rutina krok navíc. Nejprve pleť odlíčíš, poté zbavíš nečistot, které se na ni dostanou během dne – například přikládáním telefonu na tvář, saháním si rukama na obličej či pobytem ve znečištěném ovzduší. Věř, že jen samotné odlíčení nestačí. Pokud to ošidíš, mohou tě trápit pupínky nebo černé tečky. Rozhodně tento krok nevynechávej, ani když máš suchou pleť. U kvalitních přípravků se nemusíš bát, že ji ještě více vysuší.

álla Palla, kosmetika
Zdroj: álla Palla

2. Příprav pokožku na další péči

Po důkladném vyčištění následuje tonikum. To odstraní zbylé nečistoty a zároveň pleť zklidní, osvěží a připraví na další péči. Tonikum se neoplachuje, jednoduše ho nastříkáš na obličej a necháš zaschnout. Tím je tvá pleť připravená k dalšímu kroku.

3. Nezapomeň na oční okolí

Pokožka kolem očí je velmi tenká, a tedy citlivá a náchylná na poškození. Ošetřuje se ráno i večer sérem či krémem určeným pro oční okolí. A na to klademe speciální důraz, protože obsah těchto přípravků je přizpůsobený citlivosti kůže v daném místě.

Jedním z nejvyhledávanějších účinků těchto přípravků je prevence proti vráskám. Pokud chceš přeskočit na další odstavec s tím, že se tě to netýká, ještě počkej. Je důležité si uvědomit, že produkty proti vráskám nejsou jen pro lidi v pokročilém věku. Jako prevenci je odborníci doporučují používat už od 25 let. Kromě toho pomáhají snížit výskyt nepříjemných otoků či kruhů pod očima. Oceníš, jak tě po protančené noci příjemně ochladí.

álla Palla, kosmetika
Zdroj: álla Palla

4. Dodej pleti aktivní látky

Jestli si pečlivě aplikuješ produkty, ale přesto ti rutina nefunguje, možná pleti nedodáváš látky, které potřebuje. Právě k tomu slouží séra. Jedná se o cílenou péči, která působí přímo na konkrétní problém. Sérum obsahuje až sedmkrát více pečujících látek než krém, díky čemuž dokáže proniknout hlouběji do pokožky a rychleji zabírá. Existuje mnoho druhů zaměřených na specifické potíže, ale tady je alespoň stručný přehled, po jakém se můžeš podívat:

  • Když tě trápí akné: niacinamide, retinol
  • Když chceš předejít vráskám: koenzym Q10, peptidy
  • Když potřebuješ hydrataci: kyselina hyaluronová, ceramidy
  • Když máš mastnou pleť: kyselina glykolová, retinol

Hledání té správné aktivní látky si můžeš ulehčit tím, že koukneš na e-shop álla Palla, kde jsou séra přehledně označená podle účinku. 

Důležité je zmínit, že séra na gelové bázi se používají před krémem, jelikož mají lehčí texturu. Naopak séra olejová (a oleje obecně) se aplikují vždy až po použití pleťového krému. 

Pozor! Ne všechny látky je vhodné kombinovat. Například retinoly a niacinamidy by neměly být společně v jedné rutině. Pokud chceš používat séra, věnuj opravdu dostatek času jejich výběru, jinak si můžeš podráždit pleť a poškodit kožní bariéru.
álla Palla, kosmetika
Zdroj: álla Palla

5. Nanes pleťový krém

Pleťový krém vytváří bariéru na ochranu pokožky před vlivy z okolí. Zároveň dodává pleti potřebné vitamíny, vyživuje ji a udržuje v ní vlhkost. Můžeš si to představit tak, že když pomocí séra dodáš pleti hloubkovou hydrataci, krém ji uzamkne, aby v kůži déle vydržela. Tím prodlužuje účinek produktů, které jsi na pleť nanesl*a v předchozích krocích. Textura krémů může být různá, od hutnějších až po velmi lehké. Při výběru záleží na typu tvé pleti – například pokud je mastnější, je lepší zvolit lehčí krém, který ji hydratuje, ale neucpe póry.

álla Palla, kosmetika
Zdroj: álla Palla

6. Nezapomeň na ochranu před sluncem

Posledním krokem ranní skin care rutiny je ochrana před sluncem. Večer skončíš krémem, případně olejem. Ochranu před slunečním zářením můžeš použít ve formě SPF pleťového séra, nebo zvolit krém na buňkovou ochranu álla Palla, který chrání pokožku také před negativním vlivem modrého světla. 

Ochranu nanášej každý den, bez ohledu na to, jaké je roční období nebo jestli svítí slunce. Zejména pokud tvá skin care rutina zahrnuje séra, jako jsou kyseliny nebo retinoly.

álla Palla, kosmetika
Zdroj: álla Palla

Jednou týdně si dopřej hloubkovou péči

Všechny výše uvedené body bys měl*a dodržovat každý den, ráno a večer. Alespoň jednou či dvakrát týdně je dobré dopřát pleti péči navíc v podobě peelingu či masky.

Exfoliace neboli peeling slouží k odstranění odumřelých kožních buněk a hloubkovému čištění. Výsledkem tohoto ošetření je zářivá a jemná pokožka. Peeling se nanáší po odlíčení a vyčištění pleti. Existují dva druhy:

  • Chemický peeling, jehož účinky jsou dané chemickým procesem. Název tě nemusí děsit, nebudeš na sebe natírat žádné agresivní látky. Jde o přirozený chemický proces, jehož součástí jsou přírodní složky, jako například vitamin C, AHA a BHA kyseliny.
  • Během fyzického peelingu dochází k čištění pleti pomocí malých částeček, které ucítíš při nanášení. Je potřeba ho provádět opravdu jemně, zvlášť pokud máš citlivou pokožku.

Hloubkové čištění můžeš pleti dopřát i pomocí masky. Nenech se zmást, že v den, kdy ji aplikuješ, vynecháš čištění pěnou, nebo dokonce odlíčení. Nejprve proveď tyto dvě fáze a až poté nanes masku. Až ji smyješ, pokračuj v rutině jako obvykle – nanesením séra, případně rovnou krému. Stejný postup absolvuješ i při aplikaci hydratační masky.

Jak vidíš, skin care rutina nemusí obsahovat mnoho složitých úkonů. Stačí pár kvalitních produktů, jejichž aplikace ti zabere přibližně 3 minuty. Když budeš postupovat podle návodu, během chvilky máš sestavené veškeré kroky na každý den.

Na závěr už jen poslední rada: Nezapomeň si svou rutinu každý den užít, protože je to čas, který věnuješ jen sám*sama sobě.

skin care, kosmetika, péče o pleť
Zdroj: Pexels/Ron Lach
Domů
Sdílet
Diskuse