Kam až sahá tradice tvé oblíbené sladké tečky?
Koláče, vánoční cukroví, ale i třeba moderní variace indiánka. Ať už jde o sváteční cukroví, závěrečný chod během oběda či večeře, nebo jen drobnou sladkost u odpolední kávy, dezert je pro mnohé z nás nejoblíbenější součástí jídla. A v Česku máme opravdu z čeho vybírat.
Věděl*a jsi ale, že některé moučníky ve skutečnosti nepochází z českých regionů, ale i odjinud? Nebo že naopak existují světové variace našich moučníků? A co nepatří do tradičního mazance nebo retro věnečku? Ověř si své znalosti v našem kvízu.
Kvíz
KVÍZ: Vyznáš se v českých dezertech?

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
1
11
Kynuté koláče jsou pýchou české kuchyně. Na Vysočině nejspíš narazíš na jeden druh, který je zadělávaný sádlem a má nezvyklý čtvercový tvar. Jedná se o...
Točenice
Skládanec
Pajerský koláč

Zdroj:
Albert
2
11
U koláčů ještě chvíli zůstaneme. Odkud pochází borůvkový koláč s mandlovou drobenkou?
Ze Šumavy
Z Krkonoš
Z Valašska

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
3
11
Ze kterého moravského města pochází tento dezert z perníkového těsta ve tvaru kornoutu?
Valašské Meziříčí
Štramberk
Přerov

Zdroj:
Unsplash/Eugene Zhyvchik/volně k užití
4
11
Co mezi české vánoční dezerty nepatří?
Šuhajdy

Zdroj:
Wikimedia/ volně k užití
Štědrák

Zdroj:
Wikimedia/ volně k užití
Boží milosti

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
Vysvětlení
Boží milosti jsou české velikonoční nebo masopustní cukroví, smažené na sádle a obalené v moučkovém cukru.
5
11
Na svátek svatého Martina se kromě husy podává jeden dezert. Který?
Plněné rohlíčky

Zdroj:
Albert
Štola

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
Jidáše

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
Vysvětlení
V Čechách se martinské rohlíčky tradičně plní ořechovou nádivkou, na Moravě i makovou.

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
6
11
Tzv. „krtkův dort“ je sice v Česku oblíbený, ale ve skutečnosti tento dezert pochází...
Z Německa
Z Polska
Z Rakouska
Vysvětlení
Dort původem z Německa se nejčastěji podává jako narozeninový dort. Jedná se o čokoládový korpus, který je plněný krémem ze šlehačky a banánů a je posypán rozdrcenými kousky korpusu. Název se odvíjí od jeho vzhledu, který připomíná krtinu.
7
11
Mezi vánočkou a mazancem není rozdíl v tom, že...
Vánočka se tradičně peče na Vánoce, mazanec na Velikonoce
Na vánočku se vytvoří pletenec, na mazanec bochánek
Vánočka je z kynutého těsta, ale mazanec není
Vysvětlení
Jak vánočka, tak mazanec se připravují z kynutého těsta.

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
8
11
Česká bábovka má po světě různé variace. Jak se jmenuje ta, která pochází z Francie?
Panettone
Kouglof
Bundt

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
9
11
Na povrchu křupavý, uvnitř měkký dutý váleček. Staročeský trdelník ale bývá často pastí na turisty. Odkud tato pochutina ve skutečnosti pochází?
Rakousko
Srbsko
Rumunsko
Vysvětlení
Trdelník pochází zřejmě ze Sedmihradska, tedy historického regionu na území dnešního Rumunska. Dodnes se zde tradičně připravuje na svatby, církevní svátky, křtiny a přivítání hostů.

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
10
11
Piškotový základ, nadýchaná sněhová náplň, tmavá poleva. Ve světě ale existuje i variace tradičního českého indiánka. Jak se jmenuje jeho „dvojče“ a odkud pochází (na fotce)?
Flødeboller, Dánsko
Tarte tropézienne, Francie
Maritozzi, Itálie
Vysvětlení
Dánský zákusek se skládá z kopečku sladké sněhové pěny položené na piškotu či sušence a máčené v čokoládě. Na rozdíl od českého indiánka může být posypaný kokosem, sušenými malinami nebo ořechy.

Zdroj:
Wikimedia/volně k užití
11
11
Chci upéct tradiční český věneček nebo větrník. Jaké těsto k tomu budu potřebovat?
Listové těsto
Křehké těsto
Odpalované těsto