Kam až sahá tradice tvé oblíbené sladké tečky?
Koláče, vánoční cukroví, ale i třeba moderní variace indiánka. Ať už jde o sváteční cukroví, závěrečný chod během oběda či večeře, nebo jen drobnou sladkost u odpolední kávy, dezert je pro mnohé z nás nejoblíbenější součástí jídla. A v Česku máme opravdu z čeho vybírat.
Věděl*a jsi ale, že některé moučníky ve skutečnosti nepochází z českých regionů, ale i odjinud? Nebo že naopak existují světové variace našich moučníků? A co nepatří do tradičního mazance nebo retro věnečku? Ověř si své znalosti v našem kvízu.
Kvíz
    KVÍZ: Vyznáš se v českých dezertech?
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            1
            11
        
        
            Kynuté koláče jsou pýchou české kuchyně. Na Vysočině nejspíš narazíš na jeden druh, který je zadělávaný sádlem a má nezvyklý čtvercový tvar. Jedná se o...
        
    
        Točenice
    
    
        Skládanec
    
    
        Pajerský koláč
    
     
            
                    Zdroj:
                    Albert
                
                    
            2
            11
        
        
            U koláčů ještě chvíli zůstaneme. Odkud pochází borůvkový koláč s mandlovou drobenkou?
        
    
        Ze Šumavy
    
    
        Z Krkonoš
    
    
        Z Valašska
    
     
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            3
            11
        
        
            Ze kterého moravského města pochází tento dezert z perníkového těsta ve tvaru kornoutu?
        
    
        Valašské Meziříčí
    
    
        Štramberk
    
    
        Přerov
    
     
            
                    Zdroj:
                    Unsplash/Eugene Zhyvchik/volně k užití
                
                    
            4
            11
        
        
            Co mezi české vánoční dezerty nepatří?
        
    
        Šuhajdy
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/ volně k užití
                
                    
        Štědrák
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/ volně k užití
                
                    
        Boží milosti
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
                Vysvětlení
            
            Boží milosti jsou české velikonoční nebo masopustní cukroví, smažené na sádle a obalené v moučkovém cukru.
        
            5
            11
        
        
            Na svátek svatého Martina se kromě husy podává jeden dezert. Který?
        
    
        Plněné rohlíčky
    
             
            
                    Zdroj:
                    Albert
                
                    
        Štola
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
        Jidáše
    
             
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
                Vysvětlení
            
            V Čechách se martinské rohlíčky tradičně plní ořechovou nádivkou, na Moravě i makovou.
         
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            6
            11
        
        
            Tzv. „krtkův dort“ je sice v Česku oblíbený, ale ve skutečnosti tento dezert pochází...
        
    
        Z Německa
    
    
        Z Polska
    
    
        Z Rakouska
    
    
                Vysvětlení
            
            Dort původem z Německa se nejčastěji podává jako narozeninový dort. Jedná se o čokoládový korpus, který je plněný krémem ze šlehačky a banánů a je posypán rozdrcenými kousky korpusu. Název se odvíjí od jeho vzhledu, který připomíná krtinu.
        
            7
            11
        
        
            Mezi vánočkou a mazancem není rozdíl v tom, že...
        
    
        Vánočka se tradičně peče na Vánoce, mazanec na Velikonoce
    
    
        Na vánočku se vytvoří pletenec, na mazanec bochánek
    
    
        Vánočka je z kynutého těsta, ale mazanec není
    
    
                Vysvětlení
            
            Jak vánočka, tak mazanec se připravují z kynutého těsta.
         
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            8
            11
        
        
            Česká bábovka má po světě různé variace. Jak se jmenuje ta, která pochází z Francie?
        
    
        Panettone
    
    
        Kouglof
    
    
        Bundt
    
     
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            9
            11
        
        
            Na povrchu křupavý, uvnitř měkký dutý váleček. Staročeský trdelník ale bývá často pastí na turisty. Odkud tato pochutina ve skutečnosti pochází?
        
    
        Rakousko
    
    
        Srbsko
    
    
        Rumunsko
    
    
                Vysvětlení
            
            Trdelník pochází zřejmě ze Sedmihradska, tedy historického regionu na území dnešního Rumunska. Dodnes se zde tradičně připravuje na svatby, církevní svátky, křtiny a přivítání hostů.
         
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            10
            11
        
        
            Piškotový základ, nadýchaná sněhová náplň, tmavá poleva. Ve světě ale existuje i variace tradičního českého indiánka. Jak se jmenuje jeho „dvojče“ a odkud pochází (na fotce)?
        
    
        Flødeboller, Dánsko
    
    
        Tarte tropézienne, Francie
    
    
        Maritozzi, Itálie
    
    
                Vysvětlení
            
            Dánský zákusek se skládá z kopečku sladké sněhové pěny položené na piškotu či sušence a máčené v čokoládě. Na rozdíl od českého indiánka může být posypaný kokosem, sušenými malinami nebo ořechy.
         
            
                    Zdroj:
                    Wikimedia/volně k užití
                
                    
            11
            11
        
        
            Chci upéct tradiční český věneček nebo větrník. Jaké těsto k tomu budu potřebovat?
        
    
        Listové těsto
    
    
        Křehké těsto
    
    
        Odpalované těsto
    
     
                 
             
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
             
                             
                             
                             
                             
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                 
                                