Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Shelma.
8. června 2023 15:00
Čas čtení 3:18
Sponzorovaný obsah

Může tě mít kočka stejně ráda jako pes? Vědci došli k překvapivému závěru

Může tě mít kočka stejně ráda jako pes? Vědci došli k překvapivému závěru
Zdroj: Unsplash/Japheth Mast
ZAJÍMAVOSTI PÉČE O KOČKU
Uložit Uložené

To, jestli tě tvá kočka miluje, můžeš poznat podle různých znaků chování.

Kočky jsou odjakživa považovány za nezávislé bytosti. Často se také objevuje názor, že na rozdíl od psů nedokážou cítit emoce a ke svým majitelům tak vlastně nemají žádný vztah. Jestli vlastníš kočičího mazlíčka, pravděpodobně při čtení takového tvrzení cítíš vůči svému chlupatému kamarádovi křivdu. Vždyť tě chodí vítat ke dveřím, láskyplně se s tebou mazlí a nosí ti dárky (i když ne vždycky vítané). Ale je to doopravdy projev lásky, nebo chce prostě jen nakrmit? Vysvětlíme ti, jak to s tou kočičí láskou doopravdy je a podle čeho poznat, že ti kočka projevuje náklonnost.

Milují kočky svého pána?

Tuto otázku si kladou nejen majitelé malých šelem, ale i vědci. Biologové z Oregonské státní univerzity provedli studii, ve které testovali, zda jsou kočky oddané svým majitelům. Nechali je v neznámé místnosti nejprve 2 minuty se svým pánem, poté 2 minuty samotné a nakonec opět 2 minuty v přítomnosti majitele. 64 % koček se po druhém setkání s majitelem chovalo klidně a vyrovnaně, což značí, že k němu měly vytvořené pouto. Zbylé kočky byly nervózní a buď se od člověka držely dál, nebo se na něj úzkostně vrhly a odmítaly ho opustit. To bylo znamením, že s majitelem nemají zdravý vztah.

Podobné testy se provádí také se psy a dětmi. Zajímavé je, že výsledky testování byly u koček velmi podobné jako u lidí – vytvořené pouto bezpečí má ke svým rodičům či pěstounům 65 % dětí. To vede vědce k názoru, že kočky mají ke svým majitelům podobně silný vztah jako dítě k otci či matce.

Jestli se jedná o lásku jako takovou, zatím nejde dokázat. Nicméně můžeme říct, že pokud ti kočka dává najevo, že se s tebou cítí v bezpečí, můžeš to považovat za projev náklonnosti. Kočka, která se cítí chráněná, je přátelská a otevřená kontaktu, proto je důležité budovat si k ní důvěru.

Nejlepším způsobem, jak si kočku naklonit, je dobré krmivo. Člověka, který obstarává potravu, totiž považuje za vrchního lovce ve smečce a chová k němu respekt. Získej si ji kapsičkami Shelma, díky kterým bude tvá kočka vitální, zdravá a spokojená. Jedná se o kompletní krmivo, které kočce dodá potřebné živiny i dostatek tekutin. Stejně jako všechny ostatní produkty značky mají kapsičky Shelma vysoký obsah masové složky a superpotravin, jako je spirulina, brusinky, rakytník nebo lněná semínka. Naopak neobsahují obiloviny, konzervanty, umělá barviva, dochucovadla ani cukry. Tvá šelma si může vybrat z několika příchutí, a to: s kuřecím, hovězím, kachním či krůtím masem, s lososem nebo s treskou. Kapsičky jsou vhodné i pro sterilizované kočky a v nabídce najdeš také produkty se složením upraveným pro koťata.

nakupuj krmivo shelma

Jak kočky projevují lásku?

Kočky jsou v projevech lásky o něco zdrženlivější než psi. To však neznamená, že své majitele nemají rády. Je jen těžší to rozeznat. Co je spolehlivě prozradí, jsou návyky a řeč těla. Pokud tvá kočka dělá alespoň jednu z následujících věcí, můžeš být v klidu, protože jsi součástí její smečky.

Předení

Říká se, že když je kočka spokojená, tak přede. S tím se dá souhlasit, jen bychom to doplnili: Kočka přede, když se cítí v bezpečí. Předením ve zrelaxované pozici vyjadřuje klid. Věří, že je s tebou chráněná.

kočka, kočky
Zdroj: Unsplash/Paul Hanaoka

Usne ve tvé přítomnosti

Pokud se spokojené předení stane klidným spánkem, jsi milovaný páníček. Kočky v sobě mají instinkty, kvůli kterým neusnou, dokud nemají pocit, že jim absolutně nic nehrozí.

Mžourání

Jedním z projevů náklonnosti je pomalé mrkání, které působí, jako by kočka ospale mžourala. Pokud se na tebe dívá a u toho zdlouhavě mrká, vyjadřuje ti důvěru.

Čištění

Kočky jsou velmi čistotná stvoření. A to nejen když jde o jejich kožíšek, ale také o kožíšky členů rodiny. Olizování slouží také jako ochrana před predátory, protože jím tlumí tělesný pach, upravují tělesnou teplotu a zlepšují krevní oběh. V podstatě tě tak chrání před možným nebezpečím.

kočka, zvíře, domácí mazlíčci
Zdroj: Pexels/Cats Coming

Kousání

Ano, také kousání může být projevem kočičí náklonnosti. Tedy ne takové, kdy ti kočka proděraví ruku skrz na skrz a prská u toho. Ale něžné okusování, třeba když ji přestaneš na chvíli hladit, znamená, že nechce, abys odešel*odešla.

Otírání

Kočky mají na různých částech těla pachové žlázy – například kolem čumáku, na ocase nebo na packách. Pokud do tebe šťouchají hlavou, otírají se o tebe, omotávají ti ocas kolem nohy nebo tě otlapkávají, značkují si tě jako člena vlastní smečky.

Vyhledává tvou přítomnost

Jasným znamením, že tě kočka zbožňuje, je, že ráda tráví čas ve tvé přítomnosti. Když si chce hrát, donese si hračku do stejné místnosti, kde jsi právě ty. Jakmile se zvedneš, utíká za tebou. To je kočičí láska.

Nezapomeň kočce lásku vrátit

Aby byla tvoje kočka naprosto šťastná, potřebuje cítit, že jí náklonnost vracíš zpět. Nejlépe ti porozumí, když svou lásku projevíš v jejím jazyce. Vyzvi ji každý den alespoň na chvilku ke hře s oblíbenou hračkou. Nech ji, ať se přitulí při večerním sledování filmu, pročeš jí kožíšek, a když naváže oční kontakt, zkus na ni pomalu mrknout a dát jí najevo, že jste na stejné vlně. A samozřejmě jí nezapomínej dopřávat krmivo Shelma, po kterém tě odmění spokojeným vrněním.

Domů
Sdílet
Diskuse