Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
25. června 2023 v 14:00
Čas čtení 3:33
Jakub Paulík

Udělali si selfie a pak ho ubili. Toto jsou momenty před smrtí a jejich děsivé pozadí

Udělali si selfie a pak ho ubili. Toto jsou momenty před smrtí a jejich děsivé pozadí
Zdroj: Wikimedia/viralhog.com, Hilda Clayton/US Army, Ubaid TU
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Každý ze záběrů zachycuje jedno či více hrozivých úmrtí.

Dav rozzlobených Indů zlynčoval muže, o kterém si mysleli, že je zloděj. Jeden z útočníků si s ním ještě před zabitím stihl udělat selfie. Mladý pár si chtěl u Niagarských vodopádů pořídit romantickou fotografii. Nevědomky však zachytil ženu, která zanedlouho nato zemřela. I takto vypadaly poslední záběry před smrtí.

Doporučeno
10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 10 extrémně kontroverzních filmů: Při promítání měli lidé infarkt i potrat a házeli kameny, katolická církev je chtěla zakázat 15. června 2023 v 11:00

Ubili ho k smrti a stihli si udělat i selfie (2018)

Lynčovanie
Zdroj: Ubaid TU

Psychicky labilní Ind jménem Madhu údajně lidem ve svém okolí kradl jídlo, které si skrýval v jeskyni. Skupina čtrnácti osob proto 27letého muže začátkem roku 2018 vytáhla ven a rozhodla se ho potrestat. Následkem zhruba dvouhodinového lynčování zemřel, píše India Times.

Ještě předtím do krve zbitý muž stihl policii říci, co se stalo. Podle výpovědi dav mužů Madhua opakovaně tloukl a kopal. Utrpěl poranění žeber, hrudníku i hlavy. Podle policejní zprávy zemřel následkem vnitřního krvácení. Jeden z přítomných Indů jménem Ubaid Tu si stihl během lynčování udělat s Madhuem selfie.

Podle indického portálu Scroll soud v případě lynčování nakonec poslal za mříže čtrnáct osob. Většina pachatelů dostala 7letý trest odnětí svobody. Při rozhodování soudce vycházel z výpovědi oběti i posudku patologa. Hlavním důkazem se však staly fotografie a videa z lynčování, která kolovala po internetu.

Doporučeno
Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu Aby dostali tělo ven, museli atrakci rozebrat: Toto je 10 tragických nehod z Disneylandu 7. června 2023 v 13:00

Zastřelení jako opožděný „dar k narozeninám“ (2016)

Harambe
Zdroj: Wikimedia/viralhog.com

Rodiče tříletého chlapce v zoo v Cincinnati nedávali pozor na své dítě, kterému se podařilo přelézt do výběhu s gorilami. Když chlapce odvlekla gorila jménem Harambe, jež jen den předtím oslavila své 17. narozeniny, pracovníci zoologické zahrady se ji pro jistotu rozhodli zastřelit. Na výše přiloženém záběru z května 2016 lze vidět malého chlapce a gorilu Harambe těsně před jejím zastřelením.

Nezodpovědnost rodičů dítěte i zákrok pracovníků zoo vyvolaly značné pohoršení. Vedení zoologické zahrady později objasnilo, že na zvíře střílelo ostrými náboji, a ne těmi se sedativy ze strachu, že by Harambe reagoval agresivně. Než by sedativa zabrala, mohla by gorila dítěti ublížit, píše Vox. „Je důležité uvést na pravou míru, že s dítětem v expozici uspání 204kilogramové gorily nepřicházelo v úvahu,“ informovala zoo na Facebooku.

Někteří lidé popisovali, že se Harambe snažil dítě jen ochránit, jiní tvrdili, že se choval násilně. Šéf hasičů Marc Monahan s odvoláním na svědky řekl, že gorila chlapce údajně táhla a házela jím, uvádí NBC News. Podle vedení zoologické zahrady se ji zaměstnanci snažili zavolat pryč z expozice. Harambe však nereagoval, a tak bylo nutné zasáhnout. Zoo v Cincinatti mu na počest před expozicí s gorilami následně postavila sochu.

Sekundy před smrtí (2013)

Výbuch
Zdroj: Hilda Clayton/US Army

Hilda Clayton sloužila v armádě USA jako vojenská fotografka. V červenci 2013 byla v afghánském městě Džalálábád, kde zaznamenávala trénink místních vojáků. Zemřela ve věku 22 let po výbuchu minometu, jehož explozi stihla těsně před svou smrtí vyfotografovat.

Výbuch vojenské techniky kromě zmíněné fotografky zabil i další čtyři lidi, píše The Guardian. Jednou z nich byla afghánská fotoreportérka, se kterou Clayton spolupracovala. „Smrt Clayton ukazuje, že vojínky jsou stále více vystavovány nebezpečným situacím. Při výcviku a v boji se dostávají na stejnou úroveň jako jejich mužští kolegové,“ napsal o posledním záběru vojenské fotografky armádní deník Military Review.

Záběr byl zveřejněn po čtyřech letech od jejího úmrtí se souhlasem pozůstalých členů rodiny. Hilda Clayton byla součástí 55. Signal Comany, známé jako Combat Camera. Ta se po ní na počest zesnulé vojínky rozhodla pojmenovat výroční ocenění za nejlepší bojovou fotografii.

Doporučeno
Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? Kouřit ještě nesmí, ale dřít na tabákových plantážích ano. Co všechno máš z dětské práce? 12. června 2023 v 9:30

Pro akční záběr riskovala vlastní život (2011)

Smrť
Zdroj: Andrea Smith, Jason Watson

Andrea Smith a Jason Watson na své fotografii z roku 2011 nechtěně zachytili při návštěvě Niagarských vodopádů poslední momenty života 20leté japonské studentky Ayano Tokumasu. Smith tvrdí, že ji z fotografie mrazí, a myslí si, že mohli nějak zasáhnout a dívku zachránit. Ve skutečnosti však nemohli předpokládat, co se zanedlouho po vyfotografování stane.

Ayano Tokumasu, oblečená v červeném svetru, se během focení kochala pohledem na známou turistickou atrakci. Podle očitých svědků však následně přelezla zábradlí, na které si obkročmo sedla, informuje The Huffington Post.

Když se chtěla znovu postavit, zřejmě ztratila rovnováhu a z velké výšky spadla přímo do řeky, kde už ji strhl proud. Kamerové záznamy naznačují, že se studentka těsně před pádem nechala fotografovat. O život tak přišla zřejmě při pokusu o zachycení dechberoucího momentu. Po několika dnech od dívčina pádu policie oznámila, že řeka vyplavila její tělo.

Poslední fotografie milovaného syna a hrdiny (2001)

9/11
Zdroj: Erik Troelson

Následkem teroristických útoků z 11. září 2001 zemřely tisíce lidí. Stovky těchto obětí představují hasiči. O své životy častokrát přišli pod zřícenými částmi budov, ze kterých se snažili vysvobodit přeživší. Jedním z nich byl s velkou pravděpodobností také mladý Američan Gary Box.

Jeho poslední fotografii v životě zachytil náhodný dánský podnikatel, který si kolem procházející hasiče fotil, píše CNN. Příčina úmrtí 35letého Boxe je však záhadou, protože se jeho tělo nikdy nenašlo. Předpokládá se ovšem, že patřil mezi mnohé nešťastníky, kteří uvázli ve zřícených částech budov.

Fotografie z posledních momentů života Garyho Boxe se k jeho rodině dostala až o devět let později při prohledávání archivních fotek z 11. září. Rodiče zesnulého hasiče byli dojati, když po tolika dlouhých letech od ztráty syna našli jeho poslední fotografii, která se pro ně stala důležitou památkou.

Vedení National September 11 Memorial & Museum rodinu spojilo s autorem fotografie Erikem Troelsonem. „Myslím, že jsem mu řekl, že ho miluji, a to neříkám nikomu,“ popsal svou emotivní reakci otec zesnulého hasiče. S dánským podnikatelem, který muži dokázal popsat poslední chvíle Garyho života, se po měsících e-mailové komunikace setkal i osobně. Rodina tak konečně mohla udělat za hrdinskou smrtí svého pětatřicetiletého syna finální tečku.

Domů
Sdílet
Diskuse