Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Decathlon.
7. července 2023 11:00
Čas čtení 3:16
Sponzorovaný obsah

4 aktivity, díky kterým si užiješ konec prázdnin na maximum. Zkus wakeboard nebo přežití v divočině

4 aktivity, díky kterým si užiješ konec prázdnin na maximum. Zkus wakeboard nebo přežití v divočině
Zdroj: Decathlon
ZAJÍMAVOSTI JAK SE ZABAVIT LETNÍ ZÁŽITKY VODNÍ SPORTY ZÁBAVA
Uložit Uložené

Máš raději adrenalin, nebo letní pohodičku? V článku najdeš od každého trochu.

Také máš s příchodem horkého letního vzduchu touhu zažít něco nového a akčního? Něco, díky čemu bude právě tohle léto tím nejlepším v životě? Máme pro tebe tipy, jaké aktivity vyzkoušet, aby pro tebe letošní prázdniny byly nezapomenutelné a plné zážitků, na které budeš ještě dlouho vzpomínat. A co je nejdůležitější, pustíš při nich z hlavy všechny povinnosti. Škola, práce – co to je? Teď je čas na zábavu. 

Vyzkoušej wakeboarding

V horkých dnech je ideální každá zábava, která se děje ve vodě. Při wakeboardingu se skvěle zchladíš, užiješ si srandu a ještě trochu potrénuješ svaly.

Wakeboardista má k nohám připevněný wakeboard – prkno podobné snowboardu. S prknem se nechává táhnout na laně, a to buď vlekem, lodí nebo pomocí navijáku. Hlavně mezi začátečníky je nejpopulárnější tažení vodním vlekem. Zkušení wakeboardisti zvládají salta, otočky a další triky, ale věř, že napoprvé je velký úspěch vůbec se na prkně udržet. Obvyklá rychlost wakeboardisty je kolem 30 kilometrů v hodině.

Po celém Česku najdeš wakeboardingové parky, kde si můžeš tento netradiční sport zkusit pod dohledem zkušeného personálu. Jejich součástí jsou často bary s posezením, takže si po akci ve vodě můžeš odpočinout u dobrého jídla a pití a strávit tak ideální letní odpoledne.

  • Co budeš potřebovat: Wakeboard, wakeboardové boty, vestu na vodní sporty, helmu, plavky nebo neopren.

Veškeré potřebné vybavení na wakeboarding, ale i další sporty seženeš v Decathlonu. Když si nebudeš vědět rady s výběrem, personál ti poradí, jaké produkty jsou pro tebe nejlepší vzhledem ke tvým zkušenostem, fyzickým zdatnostem i tělesným proporcím.

nakupuj v decathlonu
wakeboarding, vodní sporty
Zdroj: Decathlon

Bushcraft: Dokážeš přežít bez navigace a teplé postele?

Bushcraft je umění přežít v přírodě s využitím toho, co nabízí. Zkrátka vyrazíš mimo civilizaci a pokusíš se tam vydržet bez všech vychytávek a zdrojů, které máme běžně k dispozici. Zkusíš si postavit přístřešek na noc, rozdělat oheň i sehnat a připravit jídlo. Orientovat se nebudeš podle navigace v mobilu, ale pomocí hvězd nebo mechu na stromě. A to nejdůležitější – užiješ si spojení s přírodou a čas, kdy na tebe místo monitoru elektronických zařízení svítí paprsky slunce.

Jak bude tvůj pobyt vypadat, je jen na tobě. Můžeš si zvolit, jaké nástroje si vezmeš s sebou, jestli venku strávíš noc i na jak dlouho se v přírodě usadíš. Doporučuje se však začínat postupně. Klidně nejprve přespi ve spacáku na zahradě a až potom se vydej na dobrodružství do neznáma.

  • Co budeš potřebovat: Záleží na tom, do jaké míry se chceš vystavit nepohodlí. Hodit se ti určitě může nůž, přenosný vařič, nádobí a příbor, funkční oblečení, čelovka, repelent, spacák a lahev na filtraci vody.
Dodržuj všechny zásady pobytu v přírodě. Oheň rozdělávej pouze na místech, kde je to povolené, a vždy po sobě ukliď.
bushcraft, příroda
Zdroj: Decathlon

Zažij východ slunce na Sněžce

Vystoupat po svých na nejvyšší horu Česka je zážitek sám o sobě. Ale jestli chceš prožít něco opravdu nezapomenutelného, vydej se tam na východ slunce. Na vrchol vede hned několik tras různých náročností. Pro méně zdatné horaly je nejlepší přespat v horské boudě (nabízí se třeba Labská Bouda nebo Růžohorky) a ráno vyrazit odtud. Ušetříš si velkou část převýšení a nemusíš vstávat tak brzo.

V každém případě si nech na cestu dostatečnou časovou rezervu. Pravděpodobně půjdeš o něco pomaleji než ve dne a mrzelo by tě, kdybys východ nestihl*a. Vezmi si s sebou teplé oblečení, i když půjdeš v létě. Nahoře se teplota pocitově blíží nule, takže oceníš i rukavice a čepici. A samozřejmě dbej na bezpečnost. Ideální bude, když poprvé vyrazíš s někým, kdo se v horách vyzná a trasu šel za denního světla.

  • Co budeš potřebovat: Základní vybavení na turistiku – pohodlné turistické boty, funkční oblečení, čepici, rukavice, čelovku, termosku na čaj nebo kávu.
Východ slunce, hory, les, příroda
Zdroj: Pexels/Pixabay

Prozkoumej jezera a řeky z paddleboardu

Jestli chceš začít léto něčím klidnějším, vyzkoušej paddleboarding. Paddleboard je dlouhá deska, na které se pohybuješ pomocí pádel. Stačí si na ni nejprve kleknout, pak se opatrně postavit s nohama na šířku ramen a můžeš začít pádlovat. Na rozdíl od wakeu poměrně rychle zjistíš, jak držet rovnováhu, takže za pár minut budeš minimálně z dálky vypadat, že víš, co děláš. Nenech se ale zmást, že je to jednoduché. Zapojíš u toho všechny svaly v těle. Teda když zrovna nebudeš používat paddleboard jako lehátko na opalování. Ale i to je moc fajn. Pro začátek je každopádně lepší vyrazit na klidnější vody, například na rybník. Až získáš alespoň základní zkušenosti, můžeš prozkoumat řeku nebo zkusit sjet pár vln.

  • Co budeš potřebovat: Paddleboard, pádla, pumpu na nafouknutí, plavky nebo neopren a nepromokavý vak, pokud s sebou chceš mít mobil a další věci.
Existují dva základní druhy paddleboardů, a to nafukovací a pevné. Výhodou nafukovacích je, že se snadno převážejí a jsou stabilnější, takže se doporučují pro začátečníky. Pevné mají lepší jízdní vlastnosti, ale to ocení především pokročilejší jezdci. Zároveň platí, že čím širší paddleboard je, tím snazší je udržet na něm stabilitu. Pak ale záleží také na konkrétním tvaru a dalších parametrech. Takže nejlépe uděláš, když si necháš s výběrem poradit od odborníků v Decathlonu.
paddleboarding, vodní sporty
Zdroj: Decathlon

 

Domů
Sdílet
Diskuse