Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Footshop.
29. července 2023 12:00
Čas čtení 2:13
Sponzorovaný obsah

3 páry tenisek, které uvidíš každému na nohou. Proč ti nesmí chybět?

3 páry tenisek, které uvidíš každému na nohou. Proč ti nesmí chybět?
Zdroj: Footshop / Kuba Zeman
MÓDA
Uložit Uložené

Této koupě nebudeš litovat.

Tenisky adidas Samba, Gazelle a Campus zažívají období renesance. Můžeš je vidět všude na TikToku nebo na nohou celebrit či influencerů. Všechny tři modely jsou přitom na trhu již desítky let, ale zářivé období slávy prožívají až nyní. Další plusový bod získaly za pohodlí a jednoduchou, snadno kombinovatelnou siluetu.

Faktem je, že se nejedná o krátkodobý hype. Tyto modely tenisek navíc mají přiměřenou cenovku a můžeš je nosit v podstatě s čímkoli. Které se stanou tvým favoritem?

prohlédni si nabídku

adidas Samba

Tento pár tenisek byl navržen již v roce 1949. Zpočátku nenápadná a minimalistická obuv pro každý den měla své momenty na výsluní – v 80. letech si ji oblíbili fotbalisté a jejich zarytí fanoušci, o dekádu později je milovali skateboardisté. Pořádný „hype“ tenisky získaly až během posledních dvou let.

Proč adidas Samba vidíš každému na nohou až o desítky let později? Tři roky úspěšných spoluprací posunuly tyto tenisky do většiny feedů na sociálních sítích. V roce 2020 se značka adidas spojila s britskou návrhářkou Grace Wales Bonner a společně představily model Samba plný háčkovaných detailů. Tenisky se lusknutím prstů vyprodaly a objevily se na platformách resellerů.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa HIDDEN ⓗ (@hidden.ny)

Během následujícího roku začala stoupat i poptávka po teniskách v jejich originální barevné paletě. Ta se objevila na nohou celebrit, jako jsou Bella Hadid, Frank Ocean nebo A$AP Rocky. V Google trendech stoupal počet vyhledávaných frází, jako například „jaké boty nosí Bella Hadid“. Na stoupající popularitě tenisek má svoji zásluhu i TikTok. #adidassamba dosáhl již téměř 400 milionů zobrazení.

kup si adidas samba
@larissamariellew Are these the new microtrend or are they here to stay? #bellahadidstyle #adidassamba ♬ original sound - Bella Hadid

adidas Gazelle 

Tyto tenisky se dostaly na začátku roku do žebříčku nejžhavějších produktů prvního kvartálu 2023. Jsou považovány za mladšího a robustnějšího sourozence modelu Samba. Je také možné, že samby vydláždily modelu Gazelle cestu k úspěchu.

Na trh byly uvedeny v roce 1968 jako tenisky na halový fotbal. Dnešní silueta však vychází z úpravy z roku 1991. Podobně jako tomu bylo v případě adidas Samba, i Gazelle si v minulosti nejprve oblíbili fanoušci fotbalu.

footshopfootshopfootshopfootshop
Zobrazit galerii
(5)

Adidas představil spolupráci se značkami NOAH, Y-3 a letos také s módním domem Gucci. Model Gazelle se objevil na nohou Kendall Jenner či Harryho Stylese. Netrvalo dlouho, než tenisky ještě více zpopularizovali lidé na TikToku. #adidasgazelle má více než 123 milionů zobrazení a je velmi pravděpodobné, že toto číslo bude ještě prudce stoupat.

dostupné barvy adidas gazelle
@heyfomo.cz Are you team Samba or Gazelle? #fypシ #adidasamba #adidasgazelle #gazelle #samba ♬ original sound - DJ L BEATS

adidas Campus

Model těchto tenisek si dobře zapamatuj, protože jejich hype na TikToku teprve začíná. Na začátku roku 2000 jsme všichni toužili po mohutných skateboardových teniskách. Šatníky ve stylu Y2K jsou stále trendy a model adidas Campus 00s se nese na této vlně nostalgie. Tato silueta má vše, po čem děti 90. let snily – vysokou podrážku, hrubý jazyk, široké tkaničky a ikonické tři proužky adidas.

Do této rodiny adidas patří ještě model Campus 80s. Značka oživila původní siluetu basketbalových tenisek, která je oproti modelu ze začátku tisíciletí nižší a štíhlejší.

prohlédni si nabídku campus 80s a 00s

Na oslavu těchto tří modelů tenisek představil Footshop editoriál, který je oslavou fotbalové estetiky. Na stadionu AC Sparta Praha nafotili kampaň s názvem „adidas t-toe“. V následujícím videu můžeš vidět OG fotbalového fanouška, tatéry @crimeink_ a @tedovanie_tattoos, mladé designéry @jarda__praha nebo DJku @barbora.tetris.

Domů
Sdílet
Diskuse