Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Letakomat.
7. srpna 2023 14:30
Čas čtení 2:32
Sponzorovaný obsah

Vybíravost psa v krmení? Mohou za ni lidé, ale dá se napravit

Vybíravost psa v krmení? Mohou za ni lidé, ale dá se napravit
Zdroj: Unsplash / Ayla Verschueren
ZAJÍMAVOSTI PÉČE O PSA
Uložit Uložené

Za vybíravost psa může jeho chovatel.

Možná stále častěji slýcháte o chovatelích, kteří si stěžují na vybíravost psa v krmení, jež mu dávají. U vás je tomu stejně. A tak to může vypadat, že jde o všeobecný trend ve vývoji pejsků. Že jejich domestikace postoupila ještě o úroveň výš. A oni se zase o další kousek přiblížili člověku. Pravda je však mnohem prozaičtější. Vybíravý pes je jen zmlsaný. Špatně vedený. Ale dá se to snadno napravit!

V letácích vyhlížíte nové krmení, abyste dali pejskovi ochutnat?

Dostali jste se s pejskem a jeho stravováním tak daleko, že už nevíte, které krmení byste vyzkoušeli, aby pejsek žral? Proto s každým Kaufland letákem na příští týden, s novým Billa letákem nebo s letákem specializovaných chovatelských prodejen vyhlížíte, které další krmivo bude ve slevě, abyste jej pejskovi pořídili k vyzkoušení, zda mu zachutná?

A vždycky si jen trochu ďobne, ale nikdy se pořádně nenasytí? Pak vězte, že chyba není v evoluci a ani v pejskovi. Pokud máte u veterináře ověřeno, že je pes zdravý a že krmení, které kupujete, je pro něj svým složením vhodné, pak není chyba ani ve výrobci a jeho granulích nebo konzervách. Chyba je bohužel ve vás, jeho pánovi.

Jak problém vznikl?

Pejsek sám sebe nezmlsá, to možné není. Geneticky je vybaven informacemi, že se žere, co je k mání. A tehdy, kdy je to k mání. V jeho evoluci dlouhá tisíciletí nebyl prostor pro mlsání. Snad až na výjimky faraonských, císařských a královských psů starobylých říší.

Doporučeno
Polštáře pro psy jako nezbytný doplněk pro jejich pohodlí Polštáře pro psy jako nezbytný doplněk pro jejich pohodlí 3. dubna 2023 10:18

Pejska jste si pravděpodobně zmlsali doma. Možná ne vy osobně, ale členové rodiny. Pamlsky, jídlo od vašeho stolu, pravidelné střídání krmení, aby pejsek lépe žral. To vše časem vede ke zmlsání pejska a k vyžadování stále více laskomin.

Že tím pejska vystavujete riziku zdravotních obtíží a obezity, snad netřeba dodávat. Lidské jídlo pro něj vhodné není a na pamlscích také nemůže plnohodnotně fungovat.

Řešení je naštěstí snazší, než by se mohlo zdát

Že je chyba na naší straně, se neposlouchá (a ani nečte) snadno. Ale neutíkejte, řešení problému je totiž snazší, než byste řekli. Vzhledem k tomu, že váš pes si nedokáže připravit pamlsky a vybrané jídlo sám, je poměrně jednoduché mu nasadit „dietu“ a postupně mu ukázat, že musí žrát své žrádlo, které dostane. A v dobu, kdy ho dostane.

Staří a nemocní psi jsou výjimkou

Tipy na nápravu, které níže uvedeme, se týkají mladých a středně starých psů. Psa seniora nebo psa se zdravotními problémy nepřecvičujte tak radikálně, jak bude uvedeno níže. Ale o správném postupu se poraďte s veterinárním lékařem. To stejné platí, pokud přemýšlíte, jak pejska ochladit v parném létě, aniž byste mu ublížili.

pes, domácí mazlíčci
Zdroj: Unsplash / Meg Boulden

Jak na „nápravu“ zmlsaného pejska?

Připravte si nervy, trpělivost a důslednost. Plus odolnost jeho vyčítavým pohledům, kterými vás zpočátku bude bohatě častovat. Připraveni? Je jen na vás, abyste svému pejskovi ukázali, že jiná cesta už nebude a že žrádlo, které mu dáváte, je to jediné, co k zasycení dostane.

Postupujte následovně:

  • Na krmení si vyhraďte pravidelný čas, pejskovi věnujte 30 minut na to, aby obsah misky sežral.
  • Po 30 minutách misku odneste na místo, kam se k ní pejsek nedostane a kde ho nebude ani dráždit svou přítomností.
  • Při dalším krmení dejte pejskovi misku se stejným krmením. Zase na 30 minut. Pak misku odneste.
  • Nereagujte na to, že pes loudí pamlsky nebo jídlo od stolu. Pomalu a mile mu říkejte, že tohle běžně dostávat nebude.
  • Pamlsky nechte jen jako odměnu, ale za opravdové výkony vašeho pejska. Ne za každou maličkost.

Postupně pejsek vyhládne a pochopí, že se musí nažrat toho, co dostane, a tehdy, kdy to dostane. Pokud vydržíte dostatečně dlouho, je úspěch u zdravého psa zaručen. Vždy ale kontrolujte, zda pejsek nemá ze žrádla trávicí problémy nebo zda nevykazuje známky zdravotních potíží (zvracení, letargie, průjem, rychlé hubnutí atp.). Ověřujte vhodnost krmiva právě pro vaši rasu psa a jeho věk. Pomoci vám mohou i recenze krmiv.

Domů
Sdílet
Diskuse