Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. srpna 2023 10:00
Čas čtení 3:28
Kuni Nguyenová

Dovolená v Česku a ve světě: Kde si dopřeješ 58 dní placeného volna a kde ani den?

Dovolená v Česku a ve světě: Kde si dopřeješ 58 dní placeného volna a kde ani den?
Zdroj: Unsplash/Chen Mizrach
ZAJÍMAVOSTI EKONOMIKA PRÁCE
Uložit Uložené

Trávíme v práci více času než doma? V některých zemích je to až samozřejmostí.

Léto a letní prázdniny jsou typicky obdobím trávení dovolené. A je jedno, zda ji trávíme v exotické destinaci, na chatě v Česku nebo třeba jen doma, když si při ní člověk důkladně odpočine, načerpá nové síly a novou chuť do práce.

Většina států počítá s minimálním pracovním volnem, které musí zaměstnanci a zaměstnankyně během roku čerpat. Kde si jej mohou užít plnými doušky a kde naopak nedostanou ani den? To přibližuje portál Resume.io, který zkoumal zákonem placené dovolené a státní svátky ve 197 zemích po celém světě.

Z analýzy vyplývá, že v globálním měřítku jde v průměru o 18,2 placeného dne za rok, v Evropě pak máš nárok na minimálně 20 dní volna při pěti pracovních dnech.

V Česku je pátý týden dovolené benefitem

Čtyři týdny dovolené jako minimum stanovuje i český zákoník práce. Avšak jsou i výjimky. Například u zaměstnanců a zaměstnankyň nepodnikatelských subjektů (tj. státní podniky, obce, kraje, rozpočtové a příspěvkové organizace atd.) platí, že mají nárok na pět týdnů placeného volna. Ve školním prostředí se doba čerpání dovolené zpravidla určuje na dobu školních prázdnin. Pedagogové, pedagožky a akademičtí pracovníci a pracovnice vysokých škol tak dosáhnou na osm týdnů.

Doporučeno
Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní 25. dubna 2024 11:00

Každá firma ale může sama rozhodnout o poskytnutí dovolené nad rámec zákona. Poslední roky přibývá těch, které nabízejí pátý týden placeného volna dobrovolně navíc jako benefit. Server Platy.cz uvádí, že je dostupný především pro zaměstnance a zaměstnankyně v oblastech pojišťovnictví, bankovnictví nebo energetiky. Nejčastěji jde o firmy v Jihomoravském kraji, kde dovolenou navíc poskytuje třetina z nich (34,34 procenta). Naopak v Karlovarském kraji na ni dosáhne pouze pětina (21,85 procenta).

Kromě Česka má čtyři týdny dovolené ještě Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Irsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Nizozemsko, Rumunsko a Slovinsko. Ve většině zemí pak mají někteří zaměstnanci za splnění určitých podmínek anebo formou benefitů nárok ještě na pár dnů dovolené navíc.

Jaká je minimální doba placeného volna v jednotlivých zemích Evropy? Podívej se na naši interaktivní mapu: 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse