Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Birell.
8. září 2023 19:00
Čas čtení 1:46
Sponzorovaný obsah

Se sober shamingem se setkalo 36 % Čechů. Když nechtějí pít alkohol, používají bizarní výmluvy

Se sober shamingem se setkalo 36 % Čechů. Když nechtějí pít alkohol, používají bizarní výmluvy
Zdroj: Birell
ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL ČESKÉ PIVO ČESKO
Uložit Uložené

Kdy naposledy jsi řekl*a, že řídíš, abys nemusel*a pít alkohol?

Ruku na srdce. Už sis někdy raději vymyslel*a výmluvu, když se ti nechtělo pít alkohol? Klidně se to neboj přiznat, protože to dělá více než polovina dospělých v Česku. Než aby museli vysvětlovat, proč nepijí, a čelit často i jedovatým poznámkám, zůstanou doma nebo si vymyslí nějakou výmluvu. A některé z nich jsou celkem bizarní. 

Ať si každý pije, co chce, ne?

Podle dat získaných výzkumem, který realizovala značka Birell, cítí 43 % dospělých v Česku sociální tlak na to, aby pili alkohol. Nikdo totiž nechce poslouchat věty jako „Jsi suchar“ nebo „Trháš partu“. Přitom to, že si nedáš alkohol, rozhodně neznamená, že jsi suchar ani že jsi na suchu.

Důkazem je vlog Stejka, který si vyrazil na posezení s kámoši. Ačkoliv pili Birell, zažili s dalšími influencery divokou jízdu, o které se ti ani nesnilo. Jejich pařba v Praze zahrnovala vyjížďku ve sporťáku, let letadlem, tetování, za které se jeho vlastník bude možná později stydět, i romantickou plavbu po Vltavě. Hlavní message je jasná: „Ať si každý pije, co chce.“ Třeba osvěžující Birell, který si můžeš dát hned ve třech ovocných příchutích: citrón a máta, pomelo a grep nebo malina a limetka. Jak vypadal den, na který kluci určitě nezapomenou, se můžeš podívat ve videu.

birell si dám

Dospělí si hledají výmluvy, aby nemuseli pít

Třetina lidí u nás (která běžně pije alkohol) se přiznala, že už si alespoň jednou v životě vymyslela lež o tom, proč nemůže pít. Kromě klasických důvodů jako „řídím“ nebo „zítra brzy vstávám“ se vymlouvají na zuby, migrény, ale i domácí zvířata, o která se musí postarat. Ti zkušenější se vymlouvat ani nemusí, protože znají ověřené hacky jako domluvit se s obsluhou, aby jim do sklenice nalila nealko, které se barevně podobá alkoholu. O tipy na nejlepší výmluvu dokonce prosí na diskuzních fórech. Tady je jen malý výčet výmluv, které tam najdeš:

Když piju, píšu svýmu ex.

Pil jsem včera a dneska mi není dobře.

Mám zánět močových cest. Není to nakažlivé, ale beru antibiotika.

Nemám hlídání pro psa.

Jak reagovat na sober shaming?

S poznámkami o tom, jak s nimi nebude zábava, když budou pít nealko, už se setkalo 36 % lidí. Pokud se i ty dostaneš do situace, kdy budeš mít naplánované setkání s kámoši, nezůstávej doma jen proto, že zrovna nemáš chuť dát si pivo nebo drink. A už vůbec nehledej výmluvy. Popravdě, stejně ve většině případů nepůsobí moc věrohodně. Takže pro příště:

Co možná uslyšíš:

  • Něco se ti stalo?
  • Ježiš, netrhej partu. 
  • Zkazíš každou srandu.
  • Ty jsi těhotná?
  • Řídíš, jo? Však můžeš přespat v autě.

Co odpovědět:

Dej si prostě to, na co máš chuť.

Birell
Zdroj: Birell
Domů
Sdílet
Diskuse