Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. září 2023 13:00
Čas čtení 1:53
Tereza Šnajdrová

Na tuhle desku čekal téměř celý svět. Jak si Olivia Rodrigo poradila s tlakem veřejnosti?

Na tuhle desku čekal téměř celý svět. Jak si Olivia Rodrigo poradila s tlakem veřejnosti?
Zdroj: Geffen Records/propagační materiál
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Druhé studiové album Guts vyšlo v pátek 8. září a najdeš na něm 12 songů. Jaké jsou naše první dojmy z jeho poslechu?

Když Olivia Rodrigo vydávala v roce 2021 debut Sour, pravděpodobně nečekala, že ji tento počin automaticky pasuje do role ikony generace Z. Songy ze Sour se staly virálními, na streamovacích platformách mají miliardy přehrání a téměř celý svět napjatě čekal, jak si mladá hvězda s tímto tlakem poradí. Olivia Rodrigo dnes vypustila do světa novou desku s názvem Guts a na první dobrou můžeme říct, že tahle novinka tě rozhodně nezklame. Je naštvaná, ostrá i melancholická. Prostě tě chytne za srdíčko.

Doporučeno
Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan 22. srpna 2023 14:00

Guts je jako letní roadtrip, na který vyrazíš spolu se svým kamarádstvem. „I know my age and I act like it,“ zpívá Rodrigo v úvodní písni all-american bitch, která sice začíná poklidnou linkou, ale postupně se rozjede v pop-punkový nářez. Podobně sebevědomá a svým způsobem i hrubá je také následující skladba bad idea right? Olivia Rodrigo je v ní naléhavá, vzdává poctu legendární kapele Nirvana a během jejího poslechu budeš mít chuť sešlápnout pedál, otevřít okýnka a vykřičet do světa to, jak se cítíš. A Rodrigo bude křičet s tebou. „Fuck it, it's fine.“


O melancholické baladě vampire snad netřeba mluvit. Jedná se o klasickou „rodrigovinu“, která tě rozesmutní, ale zároveň pohladí po tváři a dodá ti odvahu vypořádat se se všemi nástrahami ve tvém životě. V podobném duchu se pak nesou také the grudge nebo making the bed, které jsou teskné, lítostivé, ale přesto krásné. Mají jednoduché melodie a nevýrazné linky, které dávají vyniknout excelentnímu hlasu Olivie Rodrigo. A nám se to líbí.

Výčitky, slzy a zmatky

Nejvíce nás ale zasáhla balada logical, která je o mladé ženě, jež se nechala zmanipulovat postarším mužem. „Mistr manipulátor,“ zpívá v úvodu Rodrigo. „Říkala jsem, že jsem příliš mladá, příliš měkká. Proč jsem to udělala? Teď vypadám tak blbá.“ Ze závěru logical pak máme husí kůži. „Vím, za to napůl nesu odpovědnost i já. Proč jsem to všechno nezastavila?“ ptá se v závěru. 

Doporučeno
Ashnikko vs. Burna Boy: Nevýrazná nuda i drsný vzkaz patriarchátu. Která deska je top a která flop? Ashnikko vs. Burna Boy: Nevýrazná nuda i drsný vzkaz patriarchátu. Která deska je top a která flop? 25. srpna 2023 13:00

Celou desku pak uzavírá teenage dream, silná klavírní balada. Nepleť si ji s Teenage Dream od Katy Perry, protože tohle je úplně jiné kafe. Olivia Rodrigo mluví o jiném snu, o tom, s jakým zmatkem v sobě samé bojuje, vyhlíží moudrost, dospělost... A nechápe, proč ji okolí stále nevnímá jako dospělou.

Olivia Rodrigo
Zdroj: Geffen Records/volně k použití

Je to jako kombinace Lany Del Rey, Oasis a Nirvany

Novinka Guts nás příjemně překvapila. Pomocí Sour Olivia Rodrigo nastavila laťku velmi vysoko a bylo napínavé sledovat, jak si s tím poradí. A ona to zvládla na jedničku. Guts má všechno – napětí, lesk, osmdesátkové kytary i velmi moderní zvuky – a je plná detailů, které do sebe začnou zapadat až po odehrání celé desky.


Chvilkami budeš mít pocit, jako by zpěvačka čerpala inspiraci od Lany Del Rey, Oasis nebo Nirvany a ono to tak možná skutečně i bylo. Na Guts ale stále uslyšíš hlavně její „otisk“ a oceníš, že tě nechá nahlédnout do svého nejniternějšího já. Díky, tuhle desku z hlavy jen tak nedostaneme.

Anketa:
Jak se ti tahle deska líbí?
Je skvělá, dokonalá!
Není to můj šálek čaje, but OK.
Nelíbí se mi, je moc soft.
Je skvělá, dokonalá!
77 %
Není to můj šálek čaje, but OK.
14 %
Nelíbí se mi, je moc soft.
9 %
Domů
Sdílet
Diskuse