Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. srpna 2023 13:00
Čas čtení 1:53
Tereza Šnajdrová

Ashnikko vs. Burna Boy: Nevýrazná nuda i drsný vzkaz patriarchátu. Která deska je top a která flop?

Ashnikko vs. Burna Boy: Nevýrazná nuda i drsný vzkaz patriarchátu. Která deska je top a která flop?
Zdroj: Warner Music/propagační materiál/Flickr/3FM/volně k použití
HUDBA HUDBA NEJLEPŠÍ ALBA TÝDNE
Uložit Uložené

Tento týden se do našeho hledáčku dostaly dvě novinky – deska Weedkiller od americké zpěvačky Ashnikko a I Told Them... od Burny Boye.

Letní festivaly pomalu končí a umělci a umělkyně se stahují zpět do svých studií, kde pracují na nové tvorbě. Tu nám tento týden představili americká rapperka Ashnikko a nigerijský zpěvák Burna Boy. A protože jsme se na tyto dvě novinky těšili, zařadili jsme je do našeho souboje desek. Která z těchto novinek nás baví a která je naopak propadák?

Doporučeno
Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan Bojácný gay ze seriálu The Idol miluje sex, hudbu a čelí obvinění z fatfobie. Toto je Troye Sivan 22. srpna 2023 14:00

Nenáročné, průměrné a nevýrazné. Sorry not sorry

Po fiasku na festivale Colours of Ostrava, na kterém měl Burna Boy jen před měsícem vystoupit, ale nevystoupil, jsme byli natěšení na jeho nové album. To nese název I Told Them... a najdeš na něm 15 songů o celkové délce něco málo přes 41 minut. Jak tomu u Burny Boye bývá zvykem, deska je hlavně o ženách, sexu, žhavých letních nocích... ale není to už tak trochu nuda? 

Bohužel ano, stejně jako užitý mix afro popu, rapu a R&B. Ten sice na první dobrou může znít zábavně, ale po poslechu I Told Them... zjistíš, že se melodie často opakují a mají tendenci sklouzávat k průměru. A nezachraňuje to ani rádoby sexy tón hlasu, který uslyšíš hned na několika tracích. Nechceme říct, že je tahle novinka špatná. Najdeš na ní i velmi povedené songy jako Sittin' On Top of the World, Big 7 nebo Cheat On Me, ale rozhodně o ní nelze mluvit jako o průlomové desce, která má potenciál udělat díru do světa. Spíš je to taková sázka na jistotu, kterou si dvakrát neposlechneš.

Burna Boy
Zdroj: Getty Images/Paras Griffin

Double smash! Ashnikko vyráží do boje s patriarchátem

Přesným opakem desky od Burny Boye je novinka Weedkiller z dílny americké rapperky Ashnikko. Ta se vymanila ze škatulky, do které ji poslala deska Demidevil z roku 2021, našla svůj hlas a připravila si pro tebe 12 skladeb o celkové délce 33 minut. A jedno se jí musí nechat – je to jeden banger vedle druhého. 

„Je mi z tebe špatně! Ty zkur*ená nulo! Nemůžu uvěřit, že jsem tě nechala vlézt do svých kalhotek,“ zpívá naléhavě Ashnikko ve skladbě You Make Me Sick! Zpěvačka boří hranice, vytahuje zapovězená témata a patriarchátu vzkazuje, ať si nas*re. „Dřív jsem psala hudbu, kterou chtěli slyšet lidé, ale dnes píšu hudbu, kterou chci slyšet já,“ komentovala rapperka nové album pro The Guardian

Ashnikko
Zdroj: Getty/Roberto Ricciuti/Redferns


Na Weedkiller se otočila zády ke všemu, co pro ni bylo tak typické, a naopak otevřela dveře tématům, jako je sexuální násilí, dětství plné útrap a další. Proti traumatům pak bojuje v roli víly z jiné dimenze a snaží se zachránit svět, který se nám rozpadá před očima. Pomůžeš jí?

Doporučeno
Sex s velkým S: Ptali jsme se Češek a Čechů na nejhezčí intimní hetero zážitek Sex s velkým S: Ptali jsme se Češek a Čechů na nejhezčí intimní hetero zážitek 24. srpna 2023 13:05

Ashnikko dáváme shout-out nejen za top texty, ale také za to, jak si pohrává s hudbou. Na novince totiž najdeš jak svižnější songy s nádechem humoru (Don't Look At It), tak i třeba upocenou Miss Nectarine, která jako by k nám přišla z roku 2004, nebo mysteriózní Possesion of a Weapon, jež nás fakt chytla za srdíčko.

Anketa:
Která deska tě baví víc?
I Told Them... od Burny Boye
Ashnikko a její Weedkiller
I Told Them... od Burny Boye
13 %
Ashnikko a její Weedkiller
88 %
Domů
Sdílet
Diskuse