Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
3. října 2023 v 13:00
Čas čtení 9:19
Tímea Krauszová

Marvin prošel tranzicí po boku manžela a dvou dětí: Žádná LGBT ideologie neexistuje, já jsem se takový narodil

Marvin prošel tranzicí po boku manžela a dvou dětí: Žádná LGBT ideologie neexistuje, já jsem se takový narodil
REFRESHER LGBTQ+ LIDÉ MAX TRANSGENDER OSOBY
Uložit Uložené

Kdyby opravdu fungovala indoktrinace a propaganda v oblasti genderové identity, tak jsme všichni heterosexuální, říká v rozhovoru pro Refresher transgender muž Marvin Horvat. O jeho životě a tranzici vychází dokumentární film.

Okolí vnímalo R. jako šťastnou ženu. Narodil se a vyrůstal v Česku, později se provdal za slovenského psychiatra Ivana. Spolu se usadili ve Švédsku, mají spolu dvě děti a R. časem začal psát queer romány.

Ne, nespletli jsme se v rodech. Právě při psaní pod mužským alter egem pochopil, že prázdnotu, kterou pociťuje, může vyplnit jen tak, že bude žít jako své autentické já a zahájí proces tranzice. R. je dnes Marvin Horvat, muž, živí se psaním a je také protagonistou česko-slovenského dokumentárního filmu Šťastný člověk.

Kdyby opravdu fungovala indoktrinace a propaganda v oblasti genderové identity, tak bychom byli všichni heterosexuální.

„Člověk, který něco takového řekne, vysílá jednoznačný signál o své empatii a inteligenci. Kdyby mi něco takového řekli do tváře, tak s nimi dál nemluvím,“ reaguje Marvin v rozhovoru pro Refresher na transfobní výroky slovenských politiků. Kromě toho nám řekl, proč je podle něj důležité, že dokument o jeho životě není politický, co si myslí o transgender dětech a jaký byl jeho coming out v práci.

Doporučeno
Diskriminace LGBT+ lidí dramaticky narůstá. „Viníka dobře známe,“ shodují se queer lidé v anketě Diskriminace LGBT+ lidí dramaticky narůstá. „Viníka dobře známe,“ shodují se queer lidé v anketě 21. října 2024 v 15:00

V Refresheru o queer lidech píšeme otevřeně a s respektem. Pokud si chceš o jejich životech přečíst víc, začít můžeš například rozhovorem s nebinární osobou nebo stejnopohlavním párem, který spolu vychovává dvě děti.

V článku nenajdeš spoilery k filmu.

marvin horvat
Zdroj: REFRESHER/Tomáš Gončár
 

V posledních letech se stali translidé na Slovensku terčem bezprecedentní nenávisti. Celkově čelí LGBT+ lidé nenávisti a mnozí mají i strach. Jak se na Slovensku cítíš ty?

Snažím se nepropadat paranoii. Samozřejmě vnímám společenskou atmosféru a není to příjemné, ale nechci trávit čas tím, že se budu neustále poohlížet, jestli mi nehrozí něco špatného.

Uznávám, že příběh dokumentu by byl určitě jiný, kdybych zůstal v Česku nebo prošel tranzicí na Slovensku.

V čem je Česko jiné než Švédsko? Jak by se tvůj příběh odlišoval?

Pravidla jsou jiná. Samotný proces tranzice na Slovensku a v Česku je jiný, je zde například stále povinná sterilizace. To je naprosto zbytečný zákrok, který nikdo nepotřebuje a který se mylně prezentuje jako něco, co transgender lidé chtějí. Ale ve skutečnosti to nesouvisí s tím, co translidé opravdu potřebují.

Ve Švédsku je povinnost sterilizace zrušena, dokonce lidem, které v minulosti donutili ke sterilizaci, země vyplácí odškodné, protože je to zásah do tělesné integrity člověka.

Druhá věc je společenská atmosféra. Ano, extremistické hlasy se nyní ozývají všude, i v Evropě, USA, Spojeném království i ve Švédsku, ale celková atmosféra je jiná. Myslím si, že coming out v Česku by byl úplně jiný, než jaký byl ve Švédsku.

Doporučeno
„Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou „Chodily mi i výhružky smrtí. Týden jsme ani nevycházely ven.“ Rosie z Hell's Kitchen se potýká s extrémní kyberšikanou 30. září 2024 v 7:00

Šéf slovenské strany KDH Milan Majerský označil LGBTI+ komunitu za „pliagu“ (v překladu „svoloč“ či „havěť“ – pozn. red.) a řekl, že „LGBT ideologie“ může podobně jako korupce zlikvidovat národ. Jak vnímáš toto vyjádření? Můžeš zlikvidovat národ?

Kdyby existovala LGBT ideologie, která je nějakým způsobem nebezpečná, tak bychom to už dávno použili, aby se nám žilo lépe. Je to nesmysl. Když si chtějí lidé získat politické body nebo získat trochu moci, tak si najdou nějaké náhradní téma, ze kterého udělají pseudoproblém.

Tím, že si o tom i teď povídáme, rozšiřujeme jejich výroky dále. Dostávají prostor, který si ani nezaslouží.

Tito lidé nemají odpověď na to, jak pomoci zdravotnictví či školství, jak vykompenzovat vliv inflace na rodinnou ekonomiku. Toto jsou problémy, které lidé řeší, ale politici na ně nemají řešení. Proto si najdou pseudoproblém, který se většiny lidí ani nedotýká, a začnou tvrdit, že ho dokáží vyřešit. Strhávají pozornost na něco, co vlastně ani není problém. Jak ovlivňuje to, co mám v pase nebo snad v kalhotách, tvůj život? Nijak.

Doporučeno
Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil 16. listopadu 2022 v 6:00

Když už jsme u citátů politiků, právě ti často apelují na to, že tranzice chtějí omezit, aby „chránili děti“. Ty jsi prošel tranzicí už jako dospělý člověk. Setkal ses s názory, že to je jen fáze a přejde tě to nebo že toho budeš litovat, podobně jako to poslouchají mladí translidé?Ale jasně, to by ses divila! Translidé jsou buď příliš mladí na to, aby to o sobě věděli, nebo příliš staří na to, aby začali dělat změny. To proto, že celá tato debata není o tom, že se bojíme o děti nebo nevěříme starším. Politici zde prostě nechtějí transgender lidi a hotovo.

A co tedy říkáš lidem, kteří argumentují ochranou dětí?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 29. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co si Marvin myslí o transfobních výrocích politiků.
  • Co by pomohlo LGBT+ lidem.
  • Pro koho je dokument o Marvinově tranzici určen.
  • Na jaké věci bychom se transgender osoby neměli ptát.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 145138 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse