Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. října 2023 6:00
Čas čtení 6:49
Vojtěch Vanda

Vražda po koncertě, drogy i ublížení na zdraví: Tohle jsou známí čeští rappeři, kteří skončili ve vězení

Vražda po koncertě, drogy i ublížení na zdraví: Tohle jsou známí čeští rappeři, kteří skončili ve vězení
Zdroj: TV Prima/propagační materiál
HUDBA ČESKÝ RAP KRIMI RAP
Uložit Uložené

V rapových textech, ať už v Česku, nebo v zahraničí, je asi jedním z nejčastějších témat kriminální činnost, která může či nemusí být spojena s rapující osobou. V těchto případech tomu tak nezřídka bylo.

I když je Česko dvanáctou nejbezpečnější zemí světa, stále se zde dějí nepravosti. Policie ve svém každoročním shrnutí vývoje kriminality v republice loni uvedla, že zde bylo registrováno 181 991 trestných činů. Mezi nimi bylo i například 13 180 násilných skutků a 150 vražd. Je třeba mít na paměti, že zlo nadále chodí okolo a číhá.

Kriminální delikty a hip hop jsou spolu provázány velmi úzce. Zejména tvrdé rapové žánry přitahují osobnosti s temnou minulostí. Některé z nich o ní dokonce rapují, mluví o ní v první osobě, a i když část rapperů následně o svých textech tvrdí, že se jedná o uměleckou stylizaci, pravda může být jinde. Důkaz ostatně najdeš níže.

Toto jsou nejznámější čeští rappeři, kteří kvůli spáchání trestných činů prokazatelně skončili ve vězení. 

Patrick

Pro dnešní generaci možná trochu neznámé jméno, pro posluchače z přelomu milénia naopak. A i když z dnešního hlediska můžeme pochybovat o kvalitě přednesu, tehdy byl Patrick stojící za P.A.Trick Records na slibném začátku hudební kariéry. Vydal dvě rapová alba pod Sony Music Bonton v pozici zajímavého objevu. Budoucnost si zhatil trestnou činností.

To, že často býval zachycen na fotografiích u závodních aut a formulí, nebylo náhodou. Patrick Semlbauer, jak zní jeho jméno, měl nakročeno i k zářné kariéře v motosportu. Vyhrál čtyři tituly mistra Evropy v závodech do vrchu. Konexe v českém motorovém sportu měl ty nejlepší již od dětství, mistrovství republiky v motokárách vyhrál ve stroji, který mu pořídil otec Tomáše Engeho – dosud jediného českého pilota formule 1. A i on stál před branami testů se stájí F1 Minardi.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Talentem byl obrovským, co mu ale scházelo, byly finance. Těžko říct, jestli jejich nedostatek jej přiměl k tomu, aby si přivydělával prodejem drog. Obchod s nelegálními substancemi, kokainem, extází a marihuanou jej dostaly do křížku se zákonem. Policie ho pak zadržela se 100 gramy marihuany.

Nechtěnou celonárodní pozornost si ale Semlbauer bohužel získal chybou někoho jiného – překlepem policejní tiskové mluvčí, která místo 100 gramů napsala do zprávy 100 kilogramů. Situace se okamžitě chytla tuzemská média. „Nejsem anděl, ale u soudu se naštěstí prokázalo, že nejsem žádný narkobaron a že se vlastně nijak neliším od svých vrstevníků,“ uvedl pro deník E15 tehdy závodník, kterého na tratích nakonec nahradil jeho bratr.

Patrick měl, podle popisku posledního videoklipu, který vydal, natočit videoklip ke svému nejúspěšnějšímu tracku Maryčka na žádost České televize. Po 21 letech od vydání.


Patrick se ještě chvíli věnoval muzice, přestože sám do médií přiznal, že jej rap „seznámil“ s lidmi, kteří jej dostali do problémů. Později se stal kaskadérem. Za svůj delikt, k němuž se měl přičíst ještě prodej extáze a kokainu, mohl dostat až 10 let vězení, nakonec ale vyvázl s podmínkou. Nicméně chvilku si pobyl ve vazbě v ruzyňské věznici.

Leo Beránek

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Leo Beránek (@leo_beranek)

Jedna z nejomílanějších kauz, v níž nakonec skončil český rapper ve vězení, se váže ke jménu kontroverzního umělce, účastníka reality show Hotel Paradise a bývalého boxera Lea Beránka. Autor „hitů“ B.O.T.Y. nebo PROBER SE získal hudební anticenu Zlatý David, na druhou stranu je ale třeba uznat, že pozornost na sebe dokázal vždy strhnout dokonale.

Nejen na internetu, ale i v reálném životě se Beránek snažil působit jako suverén, neohrožený nikým a ničím, k čemuž měla dopomoci image pouličního rváče. Syn milionáře Lea Beránka staršího chodil trénovat thajský box do KTSO Praha, nicméně „věhlas“ si získal bitím na ulici. 

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

První pobyt za mřížemi si odpykal právě hned po skončení předávání cen Zlatý David 2012, jelikož zmlátil před klubem Roxy v Praze jednoho člověka. Za to jej soud následně odsoudil na rok za mřížemi. Když se vrátil, vypadalo to, že se chce zařadit do normálního života, jenže ani manželka s dcerou jej nezbavily nutkání dělat výtržnosti.

V roce 2018 surově zbil a zkopal v centru Prahy před klubem Ateliér mladíka, kterému způsobil otevřenou zlomeninu spodní čelisti, otřes mozku a další zranění. Beránek nicméně tvrdil, že akorát zakročil proti člověku, který měl napadnout dívku. Surové kopance do hlavy pak ospravedlňoval reflexem z tréninku bojového umění. Soud však na jeho argumenty nehleděl. 

To ale nebylo všechno. Pět dní od incidentu dokonce Beránek napadl invalidního člověka. Když se oběti zastal druhý muž, zmlátil jej Beránek teleskopickým obuškem. Za těžké ublížení na zdraví, vyhrožování se zbraní a výtržnictví mu hrozil až dvanáctiletý trest, nakonec dostal šest let. S dovoláním k Nejvyššímu soudu neuspěl. 

Jenže tady to taktéž neskončilo. Beránek, který dříve vystupoval jako Leo, se v roce 2021 rozhodl, že svým fanouškům pošle sloky z vězení v rámci svého druhého alba Bertena. Stalo se tak, přičemž singl Kluci z basy dokonce doprovodil i videoklip, na němž se Beránek točí se spoluvězni v pankrácké věznici. Tento přešlap ale vyvolal další kontroverzi, jelikož telefon ve vězení mít nesměl. Místo většího klidu jej tak vyšetřovala vězeňská služba a musel absolvovat kárné řízení. 

Doporučeno
Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem Sériový vrah dostal 2 410 let za mřížemi. Lákal ženy na falešné pohovory a pak je uškrtil jejich vlastním spodním prádlem 26. dubna 2024 7:00


Důsledkem byla nakonec tříměsíční izolace v takzvané „díře“ a převoz do věznice Horní Slavkov. Prodloužení trestu mu ale dle námi získaných informací zatím nehrozí. Za svůj delikt však nemůže počítat s podmínečným propuštěním. Momentálně se nachází zhruba za polovinou trestu.

El Marón

Pokud je nám známo, český rap pamatoval „vrahy“ pouze za mikrofonem. Do doby, než se jedné osudné novoroční oslavy nezúčastnil bývalý člen horrorcoreové kapely Masový Wrazi Marek Teplý alias El Marón. Společně s MC Curwou a DJem Doyemem tvořili prakticky jedinou větší konkurenci v žánru labelu ZNK v čele s Řezníkem, a to i přes fakt, že nesídlili v Praze nebo jiném velkém městě, ale v Třebíči.

El Marón se během silvestrovské noci roku 2014 popral v jednom z třebíčských barů se šestatřicetiletým mužem. Potyčce předcházela slovní rozepře, která skončila tragicky – Teplý svého soka bodl šestnácticentimetrovou loveckou dýkou do beder a způsobil mu smrtelná zranění.

Nakonec byl odsouzen za vraždu, přestože on sám označení vrah odmítal a tvrdil, že jednal v afektu. Znalci ale uvedli, že za jeho činem byla vidět touha po odplatě. Brněnský soud proto poslal třebíčského rappera za mříže na 11 a půl roku. 

Když veřejnost zjistila spojení mezi Teplým a horrorcorem, vzbudilo to samozřejmě reakci. Znalecký posudek nicméně zdůraznil, že hudba a umělecká stylizace neměly s jeho reakcí nic společného.

Od té doby Masový Wrazi samozřejmě nefungují jako dřív. CURWA se snažil o nějakou vlastní sólovou kariéru, jejímž vrcholem byla v roce 2019 deska CURWOXXXIL. Nyní je kanál kapely spíše místem, kam Doyem uploaduje své instrumentály.

GVMBLE

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gvmble (@real_gvmble)

V době, kdy Sergei Barracuda začal pořádně šlapat na plyn, se po jeho boku objevil pražský rapper GVMBLE. Nedá se říct, že by toho spolu vyrobili úplně málo, každopádně fanoušci si pamatují zejména videoklip OKEY, jenž se skoro dotkl hranice milionů zhlédnutí. 

GVMBLE, vlastním jménem Jakub Šindelář, se nejčastěji objevoval v playlistech fanoušků kolem roku 2017 a jeho hudba, ač to nebyl vrchol českého rapu, dosahovala statisíců přehrání. Důkazem, že byl poměrně oblíbeným umělcem, je i fakt, že taková čísla měl sólo bez jakékoliv hudební pomoci. V textech často hovořil o zkušenostech s podsvětím, s vězením i s jinými oplétačkami se zákonem, což nakonec potvrzuje i nynější situace.

Doporučeno
Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“ 22. dubna 2024 7:00

Šindelář vydal poslední videoklip v roce 2020, od té doby je s největší pravděpodobností ve výkonu trestu. Svým pobytem ve vězení se nijak netají, uveřejnil ho na svém Instagramu s tím, že mu lidé mohou do vazební věznice Pankrác psát dopisy. Svůj trest si odpykával ve vězení s vyšším stupněm bezpečnosti, kvůli jeho hudební kariéře mu prý nechtěli ve vězení ani dovolit hudební přehrávač. Jak se ale zdá ze stories, umělec se svůj trest snaží brát co nejpozitivněji.

Jeho osobnost a kruhy, ve kterých se pohyboval, taktéž přitahovaly zvláštní postavy českého šoubyznysu. Například dříve nadějné thaiboxery, bratry Roberta a Jiřího Hoppovy, kteří v roce 2012 čelili obvinění v kauze napadení náhodného kolemjdoucího v Praze. Oba byli zmiňováni v bulváru kvůli homosexuálnímu pornu, které spolu natočili.  

Michajlov

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Michajlov (@michajlov.rap)

Ani jedna z největších brněnských rapových osobností, Michajlov, se netajila tím, že musela podstoupit trest odnětí svobody. Rapper, občanským jménem Michal Michajlov, se ale problému postavil čelem, jak jen mohl, a zkusil veškeré neštěstí alespoň trochu zmírnit tvrdou prací a čistou pravdou.

Co se stalo? V červnu roku 2016 se Michajlov dopustil těžkého ublížení na zdraví, když se popral v brněnské raritě, takzvaném nočním rozjezdu. Konflikt v autobusu jej stál pětiletou podmínku, která se nakonec proměnila ve vězení. Za řízení v opilosti v srpnu 2017 byl o rok později poslán za mříže na 36 měsíců. Trest si odseděl ve věznici v Pardubicích.

Každopádně v době, kdy se dozvěděl, že má jít do vězení, se rozhodl, že nebude před veřejností tajit, co se děje, ale naopak pro své fanoušky udělá něco navíc. Proto během 14 dní nahrál album 1991 ve spolupráci s DJem Opiou. Po řádně vykonaném trestu byl navíc propuštěn za dobré chování o půl roku dříve, v únoru 2020. Hned na jaře toho roku následně odjel tour k nové desce.

David Steel

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený DAVID STEEL (@davidsteelofficial)

Legendární video, kde kupoval „lambo za 3,5 mega cash“ v igelitové tašce, nikdo asi jen tak nezapomene. David Steel aka Corleone Stahl aka David Málek, zlínský podnikatel, měl kolem roku 2010 našlápnuto zařadit se mezi stálice tuzemského rapu.

Doporučeno
Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít Dívka 10 let falšovala vysvědčení. Když to její rodiče zjistili, dala je zabít 20. dubna 2024 13:00

Velmi rychle si před celým Českem dokázal vybudovat auru tvrďáka a člověka, který má v rapu co říct. Jeho kvality tehdy potvrzovali i Tafrob a zejména Jay Diesel, s nímž měl nadstandardní vztahy. Ostatně začínal v crew D.O.P. i s DJem Opiou. Vztahy nicméně udržoval také s Headdym z bývalého DeFuckTa, s nímž založil studio Base.

Nezůstalo ale jen u nich. Pomocnou ruku v tom, jak se dostat do nejvyšších úrovní rapu, mu podal i producent Emeres nebo slovenští H16. Nikdo se proto nedivil, že jeho album Bumerang z roku 2009 slavilo úspěch. V přípravě bylo i druhé album Scorpion, jenže to nikdy nevyšlo. Proč?

Dopad celé kauzy kolem Davida Steela nebyl nakonec zas tak překvapivý. Společně s dalšími třemi muži byl obviněn z krácení daní během obchodů s hutním materiálem. Utržit měli údajně 26 milionů korun, pročež jim hrozilo až 10 let za mřížemi. Nebylo tak divu, že si kupoval drahé auto za štosy bankovek v igelitkách.

Rapper zůstal nakonec za mřížemi jen 18 měsíců, poté byl propuštěn na kauci. Tento rok se Steel pokusil o comeback a vydal videoklip Účty z minulosti. Na svůj bývalý úspěch však zatím nenavázal.

Domů
Sdílet
Diskuse