Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. října 2023 6:00
Čas čtení 7:27
Daniel Mikolášik

Pavel zbavuje muže pleše: Vlasové protézy lepím i profesionálním sportovcům. Vydrží i při plavání, říká

Pavel zbavuje muže pleše: Vlasové protézy lepím i profesionálním sportovcům. Vydrží i při plavání, říká
MÓDA
Uložit Uložené

Někteří muži v tu chvíli prožívají takovou vnitřní euforii, že mu nedokáží ani odpovědět. „Jen se na sebe dívají v zrcadle a chytají se za vlasy,“ popisuje slovenský barber, který lepí mužům tupé.

V malebné slovenské obci Lokca by barbershop čekal asi málokdo. Právě do této vesničky však cestují lidé z celého Slovenska. A nejen to. Stovky kilometrů sem jezdí dokonce i Češi, Poláci či Maďaři. Všechny z nich spojuje jedno jediné –⁠ chybějící vlasy. Barber Pavol Vajdečka zde totiž plešatým mužům pomáhá s komplexy. Zajímá tě jak?

Jako první barber na Slovensku totiž přišel s technologií lepení tzv. vlasových protéz. Tento celosvětový trend si osvojilo několik hollywoodských hvězd už před lety, ale u nás je to stále novinka a pro mnohé velká neznámá.

Royal Barbershop
Zdroj: Royal Barbershop archív

Pavla jsme navštívili v útulném, elegantním a silně mužském prostředí v prostorách jeho Royal Barbershopu s nádechem retra a kolínské, kde již druhým rokem mužům doslova mění životy tím, že je zbavuje pleše a dodává jim ztracené sebevědomí.

„Cítím, že když přicházejí, tak z jejich nitra pramení jakási malá sebedůvěra a méněcennost. Ale když odcházejí, jsou ráznější a doslova září. Někteří muži v tu chvíli prožívají takovou vnitřní euforii, že mi nedokáží ani odpovědět. Jen koukají jako vyoraná myš, dívají se na sebe v zrcadle a chytají se za vlasy. Je to někdy zajímavé sledovat,“ říká 30letý Pavel.

V rozhovoru nám prozradil, kolik taková vlasová protéza stojí, jak se aplikuje, jak často by se měla lepit nová, jaká je její životnost, co všechno se s ní dá dělat, co když se pod ní člověk zpotí, zda se s ní může sportovat, jak muži reagují, když po letech bez vlasů mají najednou bujný účes, ale také to, proč je podle něj tato metoda výhodnější než transplantace vlasů.

barber orava lokca vlasové protézy Pavol Vajdečka Royal barbershop
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Jak a kdy ses poprvé doslechl o vlasových protézách?

První kontakt byl na sociálních sítích. Tuto techniku ​​jsem viděl na virálních videích z USA a Asie. V té době totiž nikdo v okolí nic podobného nedělal. Zaujalo mě to, ale neměl jsem o tom dostatečné informace.

První klíčový moment nastal teprve tehdy, když se ke mně jednoho dne přišel ostříhat kamarád, kterého trápila pleš, a dal si tuto vlasovou protézu udělat v Německu. Po čase se mu to ale začalo odlepovat a nebyl s tím spokojený. Poprosil mě proto, jestli bych mu to nezkusil udělat já, s tím, že už protézu má, jen mu to někdo musí správně aplikovat a nastylovat.

Podařilo se ti to hned napoprvé?

Abych byl upřímný, nejprve jsem se obával, jaký bude výsledek. Přece jen jsem s tím dosud neměl žádnou zkušenost. Dopředu jsem si o tom ale vše nastudoval a zjišťoval, jak to správně aplikovat a co všechno to zahrnuje. Chtěl jsem být s výsledkem na 100 procent spokojen. A možná neuvěříš, ale hned napoprvé se mi to podařilo.

Dokonce jsem mu k tomu dokázal udělat plnohodnotný účes, aby se jeho původní vlasy přirozeně napojily k protéze a vypadalo to naprosto přirozeně. Kromě fadeu jsem si vyhrál i s detaily, zakomponoval jsem do účesu také pruhy a různé ornamenty a protézu jsem mu vytvaroval tak, že spoje vůbec nebyly vidět. Vyšlo to dokonale a to mě nabudilo, abych s tím začal jako vůbec první barber na Slovensku.

Co je to vlastně vlasová protéza?

Soubor živých vlasů, které jsou napevno nastřeleny na umělé platformě. Ta se následně lepí na pleš. Každá vlasová protéza je unikátní v závislosti na rozměrech hlavy klienta, jeho typu vlasů a jeho odstínu.

Royal Barbershop vlasová protéza
Zdroj: Royal Barbershop archív

Jakým způsobem se protéza aplikuje?

Existují dva způsoby aplikace. První je lepení – pleš se kompletně vyholí a po celé ploše se aplikuje speciální lepidlo a na to se nasadí vlasová protéza, která má podklad foliové platformy a je přizpůsobena tak, aby držela za každých podmínek s tím lepem. Potom se už jen dostříhávají detaily, aby za žádných okolností nebylo vidět žádné spoje. Proces trvá pět hodin, protože každý detail musí přesně sedět.

Není to potom problémové ze zdravotního hlediska, že kůže pod protézou nedýchá?

Máš pravdu. Proto já osobně používám čistě jen ten druhý způsob aplikace, a to lepení oboustrannými pásky, které nejsou po celé ploše, ale jen po obvodu pleše, kde jsou nejdůležitější záchytné body. Ten střed dýchá, protože se při tomto způsobu používá poněkud jiná vlasová protéza, která má síťovinový podklad. Ze zdravotního hlediska je to lepší, klienta to nesvědí, nehrozí plísně a hlava volně dýchá.

Nevzniká pak pod protézou nějaká vzduchová bublina?

To si mnoho lidí myslí, ale ne, nevzniká, protože se tento podklad dokáže perfektně natáhnout na celou šířku pleše, přičemž se zachytí jen ty boční strany.

Jak často je třeba si takovou protézu chodit lepit znovu?

To je jediná nevýhoda této protézy, že zatímco v případě prvního typu je pravidelná údržba potřebná přibližně jednou za měsíc, v případě této protézy je nutno ji přelepovat častěji. Tak jednou za dva až tři týdny. Musí se to nejen znovu nalepit, ale i oholit řídké vlasy na pleši, které rostou i pod protézou.

Royal Barbershop
Zdroj: Royal Barbershop archív

Může si to člověk lepit i sám, nebo musí chodit každý měsíc za vámi?

Zákazníky, kteří jsou z větší dálky, vybavuji těmi oboustrannými pásky, aby za mnou nemuseli každý třetí týden na přelepování. Oni už mají tu protézu vyrobenou na míru na rozměr své hlavy a stačí, když si to přelepí sami. Jen je třeba se připravit na to, že to trvá déle, a to hlavně poprvé, kdy v tom člověk ještě nemá praxi.

I samotná protéza má omezenou životnost. Jak dlouho vydrží při aktivním nošení?

Ano, vydrží přibližně rok a půl. Dáváme na ni i jednoletou záruku.

Může se člověk s protézou koupat?

Samozřejmě, při kontaktu s vodou nemá protéza absolutně žádný problém. Drží tak silně, že s ní můžeš skočit i šipku do vody ze skokanského můstku a ani se nehne. Takže se s tím pochopitelně dá i sprchovat nebo plavat.

Dokáže se protéza udržet na hlavě bez pohnutí i při silném větru?

Také vydrží bez problémů. Platforma drží silně, vítr ovlivňuje jen vlasy na ní. Přirozeně, jako každému člověku, když má vítr ve vlasech.

barber orava lokca vlasové protézy Pavol Vajdečka Royal barbershop
Zdroj: Refresher/Daniel Mikolášik

Jak protéza zvládá vysoké letní teploty? Hlava se během dne přirozeně potí...

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 145404 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik stojí vlasová protéza i s celým servisem.
  • Jakým profesionálním sportovcům lepil vlasy.
  • Proč doporučuje vlasovou protézu před transplantací vlasů.
  • Jak muži reagují, když mají po letech bez vlasů najednou bujný účes.
  • Co se stane, když se pod protézou člověk zpotí.
  • Zda je na dotek cítit rozdíl mezi vlasovou protézou a běžnými vlasy.
Domů
Sdílet
Diskuse