Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
23. října 2023 7:00
Čas čtení 0:32
Eduard Starkbauer

YouTube brzy spustí AI nástroj, který ti umožní znít jako populární umělci. Získáš hlas jako The Weeknd nebo Beyoncé

YouTube brzy spustí AI nástroj, který ti umožní znít jako populární umělci. Získáš hlas jako The Weeknd nebo Beyoncé
Zdroj: Getty Images/Joseph Okpako
TECH HUDBA YOUTUBE
Uložit Uložené

Spuštění zatím komplikuje licenční vyjednávání s nahrávacími společnostmi.

YouTube vytváří nástroj umělé inteligence, který lidem umožní znít k nerozeznání od populárních umělců. Platforma chtěla beta verzi AI nástroje spustit již toto září. Proces však zkomplikovalo licenční vyjednávání s nahrávacími společnostmi, které si chtějí zachovat práva na hlas interpretů. Podle serveru Billboard novinka uživatelům poskytne možnost pořizovat videa s využitím hlasů vybraných populárních umělců.

Doporučeno
YouTube zakročí proti všem, kteří sledovali videa s AdBlockem bez reklam. Teď mají smůlu YouTube zakročí proti všem, kteří sledovali videa s AdBlockem bez reklam. Teď mají smůlu 18. října 2023 8:28

Generální ředitel Universal Music Group Lucian Grainge tvrdí, že tato technologie může „posílit lidskou představivost a motivovat hudební kreativitu mimořádnými novými způsoby“. S novinkou souhlasí také generální ředitel Warner Music Group Robert Kyncl.

Jiní představitelé hudebního byznysu se však obávají, že nebude snadné přesvědčit všechny umělce, aby souhlasili s používáním jejich hlasu. Komplikace v případě uplatňování AI v hudbě se ukázaly během léta, kdy Universal stáhl z oběhu píseň Heart On My Sleeve, která používala počítačově vygenerované hlasy Drakea a The Weeknda.

The Weeknd
Zdroj: Rich Fury/Getty Images for dcp
Domů
Sdílet
Diskuse