Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
27. října 2023 12:00
Čas čtení 6:15
Tereza Šnajdrová

Není to ani porod, ani migréna. Toto je 10 nejhorších bolestí, které může člověk zažít

Není to ani porod, ani migréna. Toto je 10 nejhorších bolestí, které může člověk zažít
Zdroj: Unsplash/Usman Yousaf/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI MUŽSKÉ ZDRAVÍ ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Až budeš ležet s kocovinou a myslet si, že umíráš, vzpomeň si na tyto bolesti. V porovnání s nimi je kocovina procházka růžovou zahradou.

Migréna, porod, kocovina nebo šlápnutí na lego – lidé je často popisují jako ty vůbec nejhorší bolesti, které kdy zažili. Možná tě proto překvapí, že ani jedna z nich se nedostala na seznam 10 nejhorších bolestí vůbec. Nejsou tam ani ledvinové kameny, ani extrémně bolestivé bodnutí mravencem Paraponera clavata, ani obávané přetržení Achillovy šlachy. Co jsou tedy ty nejhorší bolesti? Čti dál a dozvíš se to!

Doporučeno
Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu Toto je 10 nejnebezpečnějších letišť světa. Někde letadla přistávají na ledu, jinde na krátkém útesu 11. října 2023 11:00

10. Klastrová bolest hlavy

Desátá příčka v žebříčku nejhorších bolestí náleží klastrové bolesti hlavy neboli nakupené bolesti. Pozor, nepleť si ji s migrénou. Pro klastrovou bolest hlavy je typické, že se kumuluje v oblasti kolem očí, odkud může přecházet přes tváře až k ramenům, nebo naopak nahoru ke spánkům.

Klastrová bolest hlavy na rozdíl od migrény častěji postihuje muže a její příčina není úplně známá. Pravděpodobně za ní ale stojí postižení cév v oblasti očí, kvůli čemuž vzniká tlak na krční tepnu a nervy v její blízkosti jsou podrážděné. Další odborníci a odbornice zase říkají, že příčinou klastrové bolesti hlavy je zvýšená tvorba mozkové hmoty v podvěsku mozkovém. No, kdo ví. 
 
Tato bolest je jednostranná, velmi intenzivní, neutuchající, a k tomu všemu je navíc doprovázena nadměrným slzením, zarudnutím postiženého oka, otokem sliznice a ucpaným nosem. Někteří pacienti*pacientky uvedli, že je klastrová bolest natolik příšerná, že by si nejraději otloukli hlavu o zeď, nebo dokonce spáchali sebevraždu.
 
Výskyt této bolesti je naštěstí velmi vzácný, a pokud už se objeví, přichází v epizodách, s měsíčními i ročními pauzami. Co se léčby týče, tam je to horší. Důležité je najít lékaře či lékařku, který*á tuto nemoc dokáže diagnostikovat a zvolit odpovídající léčebný postup. Na něm se odbornictvo bohužel zatím úplně neshoduje.

bolest
Zdroj: Unsplash/Aarón Blanco Tejedor/volně k použití

9. Popáleniny 2. stupně

Popáleniny rozdělujeme na tři stupně, přičemž ty nejbolestivější by měly být 2. stupně. Na rozdíl od popálenin 3. stupně totiž bolí ihned a svou hloubkou často zasahují téměř všechny vrstvy kůže. Popáleniny 2. stupně se následně dle intenzity dělí na dvě podskupiny, a to na popáleniny povrchové a hluboké. Povrchové nejčastěji vznikají při opaření vodou nebo párou a na místě poškození kůže vzniká puchýř, který by se měl zahojit do dvou až tří týdnů.
 
Bolestivější pak budou popáleniny hluboké. Ty totiž poškozují kůži do hluboké vrstvy dermis a jejich hojení trvá tři až šest týdnů. Popálená kůže je červená až bělavá, pokrývají ji hluboké puchýře a i po zahojení na postiženém místě většinou zůstávají jizvy. Hluboké popáleniny nejčastěji vznikají při popálení ohněm, delším působením horké vody nebo popálením od oleje. Jejich bolest je tak silná, že postižený*postižená často upadá do šoku nebo omdlévá.
 
V případě popáleniny 2. stupně je důležité místo okamžitě zchladit proudem studené vody a o pokožku následně pečovat pomocí mastí a náplastí na popáleniny. Víc by ti ale měli říct lékaři nebo lékařky, které musíš s takovým typem popáleniny vyhledat. A bacha! Puchýř, který vznikne na místě popálení, hlavně nikdy nepropichuj. Mohl*a by sis zadělat na pořádný problém.

papálenina
Zdroj: Pexels/Ron Lach/volně k použití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse