Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Není to ani porod, ani migréna. Toto je 10 nejhorších bolestí, které může člověk zažít

8. Tetanus

Očkování proti tetanu je v Česku povinné a není se vůbec čemu divit. Toto onemocnění způsobuje bakterie Clostridium tetani, která do těla uvolňuje jed, jenž způsobuje velmi bolestivou ztuhlost svalů. Tetanu oprávněně náleží osmé místo v žebříčku těch nejhorších bolestí.


Tetanus se projevuje neklidem a bolestí v ráně, skrze niž se bakterie dostala do těla. Po pár hodinách či dnech pak pacienty*pacientky začnou bolet také žvýkací a mimické svaly, hltan, šíje a postupně se v křečích bude zmítat celé jejich tělo. Frekvence těchto záchvatů křečí se postupně zvyšuje a nemocnému*nemocné hrozí selhání srdce, asfyxie a úmrtí. Léčba je velmi náročná a nejlepší a jedinou prevencí je očkování.
 
Tohle prostě nechceš zažít, tak si pečlivě hlídej, zda je tvoje očkování stále platné.

bolesť, muž, zdravie
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k použií

7. Bodnutí odrancem

Až pojedeš na dovolenou do okolí Indo-Pacifiku, měj se pořádně na pozoru. V tamních vodách totiž žijí odranci, kteří jsou často označováni za mistry kamufláže. Tyhle zákeřné ryby vypadají jako kus kamene na mořském dně, který tam leží už tak dlouho, že jej pokryly mořské řasy. Odranci si takto chillují na dně a vyčkávají, až se k nim přiblíží někdo, koho budou moci bodnout.
 
Jed odranců je jedním z nejjedovatějších vůbec. Postižený*postižená okamžitě ucítí silnou bolest v místě vniknutí jedu, zasažená část oteče a k tomu se přidá několik dnů trvající nevolnost. Rizikové je i to, že tě po bodnutí zachvátí panika, kvůli které by ses mohl*a utopit. Bodnutí se navíc velmi dlouho hojí, což může být pořádně nepříjemné.
 
Pokud tě bodne odranec, zasažené místo co nejrychleji ponoř do horké vody, která proteinové jedy inaktivuje. A zavolej záchranku, protože takové bodnutí tě může do dvou hodin i usmrtit. Je nutné, aby ti lékař nebo lékařka nasadil*a analgetika, antibiotika a vhodná je také protitetanová injekce.

odranec
Zdroj: Unsplash/David Clode/volně k použití

6. Zubní absces

Zuby, zuby, zuby. Asi tě nepřekvapí, že se na tomto seznamu objevily i ony. Konkrétně tedy zubní abscesy. Jedná se o infekci, která je způsobena hnisavou kapsou v okolí zubu. Abscesy jsou velmi závažné a v případě, že člověk urychleně nevyhledá pomoc, se mohou rozšířit také do kostí v okolí zubu.
 
Bolest, kterou zažívají lidé se zubními abscesy, je nesnesitelná. Doprovází ji horečka, otok obličeje, nepříjemná chuť v ústech a celkový neklid. Dásně jsou červené, oteklé, a ať uděláš, co uděláš, bolest se bude jenom stupňovat. Au.
 
Léčba zubních abscesů je naštěstí poměrně snadná. Váček se může chirurgicky vypustit, kanálek se může odstranit a pacientovi*pacientce se nasadí antibiotika. Důležité však je léčbu nezanedbat. Mohlo by se totiž stát, že se infekce dostane do celé tvojí čelisti a ta se zcela rozpadne.

bolest zubů
Zdroj: Unsplash/Evgeniy Kozlov/volně k použití

5. Zánět pobřišnice

Pátou nejhorší bolestí, kterou člověk může zažít, je zánět pobřišnice. Mezi hlavní projevy patří akutní bolest břicha, palpační citlivost, zatuhlost břišních svalů, horečka, komorová tachykardie, nevolnost a zvracení. Peritonitida, jak se zánětu říká, je prostě velmi bolestivá.
 
Příčiny jsou různé. Mohou jimi být zánět slepého střeva, perforace zažívacího traktu, léze a jiné. Tento zánět může také vzniknout po operaci břicha, v reakci na cizí těleso.
 
Pokud se zánět pobřišnice zavčasu nezachytí a nezačne se léčit, je téměř vždy smrtelný. V případě, že se jej však podaří zachytit do 48 hodin, jej lze vyléčit antibiotiky, rehydratací a někdy i operací. Každopádně není si s ním radno zahrávat. Pokud máš opravdu velké bolesti břicha, okamžitě vyhledej odbornou pomoc.

bolest
Zdroj: Unsplash/Yuris Alhumaydy/volně k použití
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse