Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Vražda, předávkování i nemoc: Těchto 10 herců a hereček zemřelo ještě před třicítkou


Heath Ledger: 4. dubna 1979 – 22. ledna 2008 (28 let)

Jedním z nejznámějších případů mladých herců, které potkal tragický osud, je Heath Ledger. Australský herec za svůj krátký život stihl natočit několik velmi úspěšných snímků, počínaje komedií Příběh rytíře, natáčením Imaginária dr. Parnasse konče.

Tou nejznámější Ledgerovou postavou je ale pravděpodobně komiksový záporák Joker v Temném rytíři od Christophera Nolana. Část lidí tvrdí, že Heath o život přišel právě kvůli vražednému klaunovi, o němž tvrdil, že ho psychicky i fyzicky vyždímal.

Herec studoval všechny komiksy, hledal ideální polohu hlasu, pracoval na ikonickém smíchu. Během příprav byly týdny, kdy spal v průměru dvě hodiny denně, protože jeho mysl byla „stále v pozoru“. Heath zemřel v roce 2008 na intoxikaci několika různými prášky. Okolnosti smrti nasvědčují spíše tomu, že šlo o nešťastnou náhodu než o sebevraždu.

The Dark Knight
Zdroj: Warner Bros.


Zorka Janů: 9. července 1921 – 24. března 1946 (24 let)

Několik mladých zmařených životů najdeme i v historii českého filmu a televize. Jedním z opravdu silných příběhů je ten Zorky Janů. Sestra Lídy Baarové se už jako malé dítě objevila na obalu dětského pudru a v herectví pokračovala i nadále. Působila ve vinohradském divadle a zahrála si například ve známém Ohnivém létu.

Když skončila válka, rozběhla se série vyšetřování její rodiny kvůli kooperaci Lídy Baarové s nacistickým Německem. Maminka Zorky zemřela při výslechu, herečka samotná dostala kvůli své sestře zákaz vystupování. Zhrzená Zorka ztratila svoje blízké i životní vášeň a rozhodla se svůj život ukončit. V březnu 1946 proto vyskočila z okna rodinné vily na Hanspaulce.

Zorka Jan
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/neznámý autor/volně k užití


Jana Nováková: 25. září 1948 – 3. prosince 1968 (20 let)

Okolo života i smrti Jany Novákové se srocuje záhada za záhadou. Mladá talentovaná Jana si poprvé zahrála v německém filmu Ski Fever. Uvádí se také, že se objevila ve známém snímku Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky jenom tři roky před svou smrtí. Sám Forman ale mluvil spíš o shodě jmen.

Není tedy přesně jasné, kdy se před kameru postavila úplně poprvé, rok po vydání „plavovlásky“ se ale začala objevovat v dalších snímcích, od O slavnosti a hostech přes Konec srpna v hotelu Ozon až po Fantoma Morrisvillua s Oldřichem Novým. Legendy tehdejšího filmového průmyslu o ní mluvily jako o přirozeném talentu a její projev označovaly jako bezchybný. 

Talentovaná Jana se postupně dostala až do Německa, kde si zahrála v několika filmech a seriálech. Její kariéra se nadále vyvíjela správným směrem až do té doby, než ji v roce 1968 definitivně ukončil násilný zločin. 

Zemřela ve 20 letech, pravděpodobně rukou svého staršího manžela, který vzápětí spáchal sebevraždu. Dodnes není jasné, jestli ho k hrůznému činu dovedla žárlivost, nebo měl jiné motivy. Existují totiž i vysvětlení skloňující například špionáž. Její smrt se nepodařila dodnes jasně prošetřit a nejspíš už navždy zůstane záhadou. 

Jana Nováková
Zdroj: Filmové studio Barrandov


Kromě Jany Novákové a Zorky Janů bychom neměli zapomínat například na Janu Rybářovou, herečku z historického filmu Proti všem o Janu Žižkovi, nebo na legendu českých dětských herců Tomáše Holého. Charismatický chlapec zemřel jako student práva ve 21 letech. 

Na všechny herce a herečky si můžeš zavzpomínat i ty, stačí se podívat na svůj oblíbený film, kde se objevují, a třeba jenom na chvilku se u něj zastavit.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse