Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. listopadu 2023 10:45
Čas čtení 2:17
refresher team

Dobrá židle je základem dobrého kancelářského života. Týden jsme si rovnali záda na židli, která sroste s tvým tělem

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pokud většinu dne prosedíš (jako my) v officu, pak je správná kancelářské židle základ. A protože ke svému zdraví přistupujeme svědomitě, rozhodli jsme se otestovat pořádný kus flexibilní židle!

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského sedla. Pokud máš ale to privilegium, nebo smůlu, že sedíš většinu dne na zadku, pak je tvým sedlem kancléřská židle. A vzhledem k tomu, že si na nekvalitních židlích můžeš během krátké doby zničit páteř, vyplatí se pustit korunu a zainvestovat do kvalitního sezení. Díky bohu tu máš Refresher, který týden testoval novinku Liftor Active.

Friendly reminder: Ani sebelepší židle na světě ti nenahradí aktivní pohyb, který je ke zdravému životu nezbytný. Pamatuj, že každý den bys měl*a mít sportovní aktivitu (stačí i domácí cvičení), nebo aspoň dostatečný pohyb, který představuje například chůze. Každou hodinu si také dávej kratší přestávky, během kterých se projdi nebo protáhni. Důležité je také mít správně nastavený monitor ve výšce očí.

Než ti hodíme verdikt, jak dopadla naše záda a pozadí, dáme ti nějaké základní info. Liftor Active stojí zhruba 15 tisíc, jestli ji chceš v plné palbě – tedy v pravé kůži. Pokud nepotřebuješ v officu flexit a stačí ti textil a síťovina, ušetříš pět tisíc. My jsme zvolili právě tuhle lidovku.

Liftor Active.
Liftor Active. Zdroj: Liftor Active

Výrobce uvádí, že „Liftor Active má ergonomickou, nastavitelnou zádovou opěrku, polohovatelnou, odnímatelnou hlavovou opěrku, 3D nastavitelné područky, synchronní houpací mechanizmus, možnost aretace zádové opěrky, potažení z pravé kůže, otočnou konstrukci, tvrdá kolečka vhodná pro koberce, nosnost 150 kilo a je vhodná pro postavy do výšky 185 centimetrů“.

To všechno je pravda, a přestože papír snese všechno, tebe asi zajímá to hlavní – jak se na židli za 10k sedí?

Začněme tím, že ji nejdřív vybalíme z krabice a smontujeme. Pokud jsi jen trochu manuálně při smyslech, stačí ti zhruba 20–30 minut a sedíš. Nepotřebuješ žádné nářadí, vše dáš dohromady přiloženým imbusem. Pravda, některé šrouby jdou hůř utáhnout, ale upřímně přiznáváme, že chyba může být v našich skills.

Postupná montáž.Postupná montáž.Postupná montáž.Postupná montáž.
Zobrazit galerii
(7)

Liftor Active je oproti běžným židlím super v tom, co všechno se na ní dá napolohovat a jak se přizpůsobuje tvým zádům. Dvoudílná pohyblivá zádová opěrka je opravdu pohyblivá, takže ať se na židli vrtíš sebevíc, pořád budeš mít oporu v zádech, což je po osmi hodinách vrtění a sezení docela dobrý pocit.

Židle taky reaguje na tlak, kterým se opíráš do zádové opěrky. Takže když se nakloníš dopředu nebo dozadu, změní se i sklon zádové opěrky a náklon sedáku. Hýbat se dá i s područkami a opěrkou hlavy.

Ani po týdnu nikde nic nevrzalo a rychle jsme si na ni zvykli, byť ruku na srdce – první den byl zvláštní. Židle tě nutí sedět tak, abys měl*a opřená záda rovnoměrně a páteř se ti nijak nevychylovala. Zároveň se posuvné opěrky pořád různě hýbou, takže si chvíli připadáš jak vězeň ve vlastní židli. Ale je to fakt jen o zvyku a po týdnu už nechceš jinak. Materiál židle je taky velmi příjemný, trochu nás lákala představa, jaké by to nakonec bylo v kůži, ale textil v černém provedení působí nadčasově a je příjemný na dotyk.

Pokud tedy hledáš kancelářskou židli, u které si pomalu můžeš nastavit i úhel koleček, a nechceš za ni vypláznout víc než 10 tisíc, Liftor Active opravdu není špatná volba. Jednoduchý design je čistě účelný, možnosti polohovatelnosti sice zní trochu overwhelming, ale stačí vědět, že jak se hýbeš ty, hýbe se i židle. 


Technické specifikace:

  • Materiál sedáku: PU pěna + textilní látka
  • Materiál opěradla: síťovina
  • Barva: černá
  • Mechanika: synchronní
  • Max. výška postavy: 185 cm
  • Nosnost: 150 kg
  • Hmotnost: 20 kg
  • Nastavitelné područky: ano – 3 směry (3D)
  • Nastavitelná hlavová opěrka: ano – výškově + úhlově
  • Certifikace: BIFMA, IGR
  • Výrobce: Liftor
  • Záruka: 24 měsíců
Domů
Sdílet
Diskuse