Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 3:30
Barbora Volfová

Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti

Litr zmrzliny, hlína nebo KFC: Toto jsou poslední jídla odsouzených k trestu smrti
Zdroj: Pexels/ Ron Lach
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené

Co si těsně před popravou poručili ti nejhorší kriminálníci?

Zatímco se ve většině civilizovaných zemí od nejvyššího trestu upouští, některé státy si právo na tento rozsudek stále ponechávají. S trestem smrti se váže také tradice v podobě takzvaného posledního přání, tedy možnosti volby posledního jídla před popravou. Odsouzení mnohdy čekají v cele smrti i několik let, během té doby leckdo začne snít o svém oblíbeném jídle, které „tam venku“ už znovu neochutná.

Je jasné, že standardní vězeňská strava nebude žádný šlágr, někteří vězni proto svou poslední večeři pojali ve velkém stylu. Jiní se zase spokojili se skromným pokrmem nebo nejedli vůbec. Vybrali jsme pro tebe známé vrahy a odsouzené, kteří se proslavili právě volbou svého posledního jídla. Co si před popravou dali třeba John W. Gacy známý jako Klaun zabiják nebo Ted Bundy?

Victor Harry Feguer

vrah Feguer
Zdroj: Wikipedia/ Iowa State Penitentiary

Začneme odsouzeným, který se proslavil právě volbou svého posledního jídla. Zvolil si totiž velmi prostě až poeticky⁠ černou olivu s peckou. Victor Feguer byl ve státě Iowa odsouzen za únos a vraždu a následně oběšen v roce 1963, v té době bylo Victorovi 28 let. Podle dozorců Victor doufal, že na místě pohřbení vyraší olivovník „na znamení míru“. Poté, co byl prohlášen za mrtvého, dozorčí našli pecku z olivy v jedné z kapes jeho obleku. 

Doporučeno
Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace Příběh Američanky, která se 12 let nepohnula z gauče: Když ji záchranáři našli, části jejího těla se „roztékaly“ do matrace 10. května 2024 16:00

Victorovo poslední přání se stalo inspirací pro umělce Henryho Hargreavese, který se s projektem No seconds rozhodl vizuálně znázornit okamžiky, kdy se vězni posadí před své poslední jídlo v životě. Právě snímek s olivou se podle umělce stal velmi populárním. „Je to jako tečka na konci života,“ vysvětlil Hargreaves. Victor Feguer se stal posledním popraveným ve státě Iowa.

John Wayne Gacy 

John Gacy vrah
Zdroj: Wikipedia/ Martin Zielinski - The Atlanta Constitution.

Nechvalně známý John Wayne Gacy byl jedním z nejděsivějších sériových vrahů v historii USA, kde si vysloužil přezdívku Klaun zabiják. V letech 1972 až 1978 brutálně zavraždil minimálně 33 mladíků, které před smrtí znásilňoval a mučil. Gacy se často převlékal za své alter ego, klauna jménem Pogo, a vystupoval na pediatrických odděleních nemocnic nebo narozeninových oslavách v sousedství. Výhradně mužské oběti lákal do svého domu v Norwood Parku, kde je následně také zavraždil.

Soudní proces začal v únoru 1980, Gacy se pokoušel přesvědčit lékaře a porotu, že trpí poruchou osobnosti. „Nejsem vinen ničím horším, než že jsem provozoval hřbitov bez povolení,“ vtipkoval bezcitně během soudu. Klaun zabiják byl odsouzen k trestu smrti a datum popravy smrtící injekcí bylo stanoveno na 10. května 1994. Gacy nebyl skromný ani při výběru posledního pokrmu. Před popravou si objednal obří kyblík proklatě dobrého kuřete, dvanáct kousků smažených krevet, hranolky a půl kila čerstvých jahod.  

Ted Bundy 

ted bundy
Zdroj: Pexels/ Florida Department of Corrections

Sériový vrah, násilník a nekrofil Ted Bundy byl jedním z nejznámějších zločinců konce 20. století. V 70. letech zabil nejméně dvacet žen a přiznal se ke 36 vraždám. Ženy často lákal do auta tak, že předstíral zranění a prosil o pomoc. Kriminalisté se domnívají, že skutečný počet Bundyho obětí může přesahovat stovku. Na první pohled by do charismatického a rozumně působícího muže nejspíše nikdo neřekl, že se jedná o sadistického vraha mladých dívek. Mnozí jej popisovali jako „laskavého, starostlivého a empatického“. Bundy sám sebe naopak označoval za „nejbezcitnějšího zkurvysyna, na kterého jste kdy mohli narazit“.

Doporučeno
Rozčtvrtil spolužačku a pak vystoupil v televizi jako její přítel. Toto je podivuhodný případ Stephena McDaniela Rozčtvrtil spolužačku a pak vystoupil v televizi jako její přítel. Toto je podivuhodný případ Stephena McDaniela 10. května 2024 8:00

Po dvou dramatických útěcích z vězení byl definitivně uvězněn v únoru roku 1978 a odsouzen k trojnásobnému trestu smrti. O 11 let později byl rozsudek vykonán ve státní floridské věznici prostřednictvím elektrického křesla. Bundy před popravou odmítl vznést požadavek na poslední jídlo, dostal tedy obligátní chod: steak, hashbrown (bramborová placka), vejce, toast s máslem a marmeládou, mléko, kávu a džus. Ted Bundy svou poslední večeři odmítl sníst.

Timothy McVeigh

terorista
Zdroj: Wikipedia/ United States Federal Government

Válečný veterán a terorista Timothy McVeigh stál za bombovým útokem v Oklahoma City z roku 1995, který dodnes zůstává nejsmrtelnějším aktem domácího terorismu v historii USA. Během výbuchu bylo zraněno přes 680 lidí. Za zabití 168 lidí byl ve státě Indiana odsouzen k trestu smrti.

Den před popravou smrtící injekcí McVeigh odmítl hlavní chod a chladnokrevně si objednal rovnou dezert v podobě litru mátové zmrzliny s kousky čokolády. 

Lawrence Russell Brewer

vrah
Zdroj: Wikipedia/ Texas Department of Criminal Justice

Lawrence Brewer se zapsal do historie jako muž, který v Texasu zrušil „poslední jídlo“. Brewer byl odsouzen k smrti za vraždu postiženého Afroameričana, kterého ještě se dvěma komplici mučil a následně zabil. Odsouzený s výběrem jídla opravdu nešetřil. Poručil si dva kuřecí steaky s nakrájenou cibulí v omáčce, trojitý cheeseburger se slaninou, sýrovou omeletu s hovězím masem, rajčaty, cibulí, paprikou a jalapeños, velkou mísu smažené okry s kečupem, grilované maso a půl bochníku bílého chleba, tři fajitas s různými salsami, pizzu, vanilkovou zmrzlinu s kousky arašídů a na spláchnutí tři lahve piva.

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

A když mu všechno jídlo naservírovali, odvětil: „Ne, dnes hlad opravdu nemám.“ To samozřejmě rozzuřilo nejen stráže, ale i šéfa státních věznic. Od roku 2011 je tedy texaským vězňům volba posledního jídla odepřena.

James E. Smith

vězeň
Zdroj: Pexels/ Donald Tong

Posledním odsouzeným, který svým neobvyklým výběrem rozhodně zaujal, je James Edward Smith. Smith byl v roce 1983 v Texasu odsouzen k trestu smrti za vraždu. Jeho případ nebyl ojedinělý, zato jeho požadavek na poslední večeři rozhodně ano. Vězeň si den před plánovanou popravou v roce 1988 poručil k poslednímu jídlu hroudu hlíny. Hlína měla pro odsouzeného zvláštní význam – byla totiž spojována s vúdú rituály, které sám praktikoval. Smith věřil, že by se tímto způsobem mohl reinkarnovat. 

Požadavek byl texaskými úřady zamítnut, jelikož zemina nebyla na seznamu schválených potravin, a tak se musel spokojit se sklenicí obyčejného bílého jogurtu.

Domů
Sdílet
Diskuse