Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Falkensteiner.
22. listopadu 2023 14:00
Čas čtení 2:08
Sponzorovaný obsah

Proč držet Movember celý rok? Listopad je za námi, ale prevence je celoroční záležitost

Proč držet Movember celý rok? Listopad je za námi, ale prevence je celoroční záležitost
Zdroj: Unsplash / Tom PREJEANT
ZAJÍMAVOSTI MOVEMBER
Uložit Uložené

Movember není soutěž o nejhezčí knír. Je to způsob, jak upozornit na onemocnění, které může v důsledku zanedbání znamenat vážné ohrožení života.

Symbolem listopadu je nejen barevné listí a deštivé počasí, ale už pár let také knír. Muži po celém světě si ho nechávají narůst, aby vyjádřili podporu těm, kteří bojují s rakovinou prostaty a varlat. Do pozornosti však Movember dává nejen samotné nemoci, ale i vše, co obnáší. Klade důraz na duševní zdraví, varuje před sebevražedností a v neposlední řadě finančně podporuje vědecké a výzkumné aktivity, které vedou ke zkvalitnění léčby nemocných.

Kde se vzal Movember?

Slovo Movember je složené ze dvou anglických slov – moustache (knír) a November (listopad). Kořeny tohoto hnutí sahají do roku 1999, kdy chtěla skupina mužů v Austrálii vybrat peníze na charitu. Zrodil se nápad, že si nechají narůst knír a tento motiv použijí i jako potisk na trička k prodeji. O pět let později vznikla nadace Movember, která začala upozorňovat na mužské zdravotní potíže a rozšířila své aktivity v podstatě do celého světa. Do Česka se hnutí dostalo v roce 2007.

knír
Zdroj: Unsplash/Parker Coffman

Jak se zapojit?

Muži vyjadřují svou účast tím, že si nechávají narůst knír. Poslední oholení je povoleno na konci října, další až na konci listopadu. Během měsíce si mohou holit tváře a bradu, vousy pod nosem však musí zůstat netknuté.

Protože je listopad v plném proudu, knír už ti nejspíš nenaroste, přesto máš stále možnost se zapojit. A to tím, že si zajdeš do Monkey Baru na tematický dezert a signature koktejl, který tam vytvořili speciálně pro Movember. Výtěžek z prodeje putuje na podporu nadace Muži proti rakovině. Návštěvou baru se navíc zapojíš do soutěže o dvoudenní wellness pobyt pro dvě osoby ve Falkensteiner Spa Resortu v Mariánských Lázních, kde mají program Facing Forward s procedurami zaměřenými na zotavení po překonání rakoviny. Okolí hotelu je pro pacienty po léčbě rakoviny ideální. Mohou chodit na procházky do přírody, které jsou velmi prospěšné na psychiku. Zároveň tam realizují přímo lesní terapie. Je to příležitost znovu se nadechnout a načerpat energii.

Hotel Falkensteiner
Hotel Falkensteiner Zdroj: Falkensteiner Marienbad

Vyhrát můžeš také voucher na další Movember dezert a koktejl v Monkey Baru. Akce platí do konce listopadu, ale pokud nezvládneš přijít, stále můžeš nadaci poslat finanční příspěvek v libovolné výši.

zajdi do monkey baru
Monkey Bar
Zdroj: Monkey Bar

Další možností, jak vyjádřit podporu, je zúčastnit se každoročního běhu Movember run. Letos už ho bohužel nestihneš, ale nic ti nebrání vyběhnout za mužské zdraví příští rok. Alespoň zatím můžeš trénovat, abys zvládl*a co největší vzdálenost. Trasy jsou dlouhé 3,5 km, 7 km nebo 14 km. Výtěžek ze startovného putuje na podporu hnutí Movember. V roce 2022 se například vybralo více než 200 tisíc korun.

Rakovina ohrožuje mladé i starší muže

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním u mužů. Podle dat nadačního fondu Muži proti rakovině se s ní potýká každý devátý muž v České republice. Pokud se zachytí v raném stadiu, dá se poměrně dobře léčit. Právě včasné odhalení je první podmínkou k tomu, aby byla léčba úspěšná. Nejčastěji postihuje muže starší 50 let. Rakovina varlat pak naopak ohrožuje mladší muže ve věku mezi 15 a 40 lety.

Movember nám dává možnost zapojit se zábavnou formou do akce, která může snížit počet úmrtí spojených s těmito onemocněními. Ať už vyjádříš svou podporu přímým finančním příspěvkem, nebo tím, že si zajdeš na dobrý drink a zákusek do Monkey Baru, užiješ si to a uděláš něco, co má smysl.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Movember Foundation CZ (@movember_cz)

Domů
Sdílet
Diskuse