Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 5:15
Tereza Šnajdrová

Dva 13letí chlapci sexuálně zneužili a ubili mladou dívku. Zapsali se do historie jako nejmladší vrazi v zemi

Dva 13letí chlapci sexuálně zneužili a ubili mladou dívku. Zapsali se do historie jako nejmladší vrazi v zemi
Zdroj: Confey Community College/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI IRSKO KRIMI VRAŽDÍCÍ DĚTI
Uložit Uložené

Ana věřila, že ji jeden z chlapců pozval na rande. O tři dny později ji nalezli mrtvou.

Ana se narodila v Rusku. Ve dvou letech ji adoptovali manželé Kriégelovi, kteří ji vzali do Irska a dali jí tak šanci na nový život. Ana už od útlého roku čelila šikaně, která po pár měsících získala sexuální kontext a přerostla v brutální vraždu. Dva 13letí kluci ji vylákali do opuštěné budovy, kde ji ubili k smrti a jeden z nich se ji pokusil znásilnit. Zapsali se do historie jako nejmladší vrazi Irska. 

Text je součástí článkové série Vraždící děti. Jestli je krimi tvůj oblíbený žánr, nezapomeň si zapnout upozornění, aby ti neutekl žádný článek.
Doporučeno
Vůdce davidiánů zneužíval malé děti. Na 76 členů a členek jeho sekty uhořelo po zásahu FBI Vůdce davidiánů zneužíval malé děti. Na 76 členů a členek jeho sekty uhořelo po zásahu FBI 11. listopadu 2023 6:00

Adoptovaná dívka čelila šikaně

Anastasia Kriégel se narodila v roce 2004 v Novokuzněcku. Ve městě, které se nachází na západní Sibiři v Rusku. Ihned po narození se ocitla v dětském domově, odkud ji ve dvou letech adoptovala Geraldine Kriégel s manželem Patricem. Manželé si svou vymodlenou dceru odvezli do Irska, a přestože na Rusko neměli žádné vazby, chtěli, aby si Anastasia spojení s ruskou kulturou ponechala.
 
Anu už od útlého věku sužovaly nejrůznější zdravotní komplikace. V pravém uchu jí vyrostl nádor, který jí lékaři sice vyoperovali, ale dívka kvůli němu na pravé ucho téměř neslyšela. K tomu navíc měla problémy se zrakem. Jinak ale byla velmi šťastné dítě. Konečně totiž měla rodinu, která ji milovala.
 
Když pak nastoupila na střední, všechno se změnilo. Ana sice byla krásná, milá, chytrá a přátelská, ale ostatní děti ji šikanovaly. Smály se jí, že je z Ruska, že je adoptovaná a že blbě slyší. Většinu svého dětství proto dívka strávila zavřená ve svém pokoji, kde tančila a natáčela videa na YouTube.
 
Když byla Ana starší, šikana se zhoršovala a začínala mít sexuální kontext. Lidé jí pod videi na YouTube psali ošklivé komentáře a vše se vystupňovalo na Halloween, když se Ana vracela ze své dobrovolnické práce. Na ulici ji obklopili čtyři kluci, a zatímco ji jeden opakovaně žádal o sex, druhý ji udeřil do zadku. Tento incident Anu změnil. Začala si ubližovat a pod falešnými profily na sociálních sítích dokonce začala šikanovat samu sebe. Když to její matka zjistila, okamžitě ji vzala do terapeutické skupiny, aby se jejímu milovanému dítěti dostalo odborné pomoci.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dolly Gal (@stopdomesticviolenc)

Vylákali ji na rande

Psal se 14. květen 2018, den jako každý jiný, a 14letá Ana odešla dřív ze školy, aby mohla na své pravidelné terapeutické sezení. Z něj pak zamířila přímo domů, kde byl pouze její otec Patric, protože matka musela pracovně odjet do Dublinu. Když hodiny ukazovaly pět minut před pátou odpolední, u domu Kriégelových se zjevil chlapec, o kterém později média v rámci zachování anonymity psala jako o chlapci B. Otevřít šel Anin otec, kterému chlapec pověděl pouze to, že by chtěl mluvit s jeho dcerou. Ana s třináctiletým chlapcem pár minut mluvila a pak otci řekla, že jde ven a že to nebude na dlouho. 
 
Bohužel, Patric se ve spěchu ani nestihl zeptat, kam Ana jde, a když se vrátil ke dveřím, dvojice už si to štrádovala směrem k parku St. Catherine’s. Ana šla ale pár kroků za chlapcem a nezdálo se, že by spolu komunikovali. O několik minut později se domů vrátila Geraldine, a když jí Patric řekl, co se stalo, vyděsilo ji to. „Anu nikdo nikdy nezve ven,“ řekla mu.
 
V půl šesté večer Geraldine své dceři poslala SMS zprávu, aby okamžitě přišla domů. Když jí neodpověděla, poslala jí další. „Okamžitě mi odpověz, nebo zavolám policii,“ psalo se v ní. Ani tentokrát však Ana nereagovala.
 
Geraldine se proto vydala do parku, kam směřovaly kroky dvojice, ale po její dceři jako by se slehla zem. Geraldine obešla celé okolí, ptala se sousedů, ale Anu nikdo neviděl. Ve 20:00 se proto ustrašení rodiče obrátili na policii s tím, že jejich dcera zmizela.

Doporučeno
„Když se mi postaví, rozum se zastaví.“ Ladislav Hojer zabil a znásilnil pět žen, ňadra jedné z nich si uvařil s křenem „Když se mi postaví, rozum se zastaví.“ Ladislav Hojer zabil a znásilnil pět žen, ňadra jedné z nich si uvařil s křenem 17. října 2023 17:00

Na druhý den se policii podařilo najít chlapce, se kterým Ana odešla. Vypověděl, že ji vytáhl ven, protože ho o to požádal jeho kamarád (chlapec A). Ana do něj prý byla zamilovaná, ale on ji rád neměl a chtěl se s ní setkat jen proto, aby si to vyjasnili. Chlapec B prý Anu pouze doprovodil do parku a pak odešel domů a nechal ji tam samotnou s chlapcem A.
 
Policie oba mladíky požádala, aby přesně ukázali, kde se s Anou pohybovali, ale už tehdy si začala všímat určitých nepřesností. Vyšetřovatelé je proto převezli k výslechu na stanici, kde chlapec A vypověděl, že se s Anou potkal v parku a po cestě domů jej přepadli dva muži. V obličeji měl viditelná zranění, a tak mu policisté věřili. Kam se vydala Ana, prý netušil, protože ji tam nechal samotnou.

krimi vražda vrah kriminálnik
Zdroj: Unsplash/Lacie Slezak/volně k užití (ilustrační foto)

Anu sexuálně zneužili a ubili k smrti

Rozjelo se rozsáhlé pátrání, které již brzy přineslo výsledek. Ve čtvrtek 17. května bylo na opuštěném statku, který leží zhruba jeden kilometr od parku St. Catherine’s, nalezeno Anino tělo. Okna usedlosti byla zabedněná a policie si nejprve nebyla jistá, zda nejde o figurínu. Bohužel, opravdu to bylo tělo 14leté dívky.
 
Ana byla nahá, její oblečení bylo rozházené po domě a obličej jí zakrývaly vlasy. Byla brutálně a násilně ubita k smrti. Utrpěla smrtelná poranění hlavy a krku, kolem krku měla uvázané škrtidlo, a jak později uvedl státní patolog, na těle nebohé dívky bylo nalezeno zhruba 50 zranění. Odhalil také známky sexuálního napadení, pokusu o penetraci a na její košili bylo nalezeno sperma.
 
Podle vyšetřovatelů musela být Ana k smrti vyděšená. Bojovala o život. Po domě byla nalezena spousta krvavých stop, její umělé nehty byly odtržené a rozházené po místnosti a u jejího těla ležela velká hůl a cementový blok. Policie věřila, že Ana byla bita holí a poté udeřena betonovým blokem. Pak měl následovat sexuální útok.

Nejmladší vrazi v historii Irska? Nesmysl

Podezření okamžitě padlo na chlapce, kterým bylo v té době pouhých 13 let. Vyšetřovatelé zpočátku nechtěli věřit tomu, že by spáchali takovou hrůznost, ale když chlapec B po řadě výslechů několikrát změnil svou výpověď, bylo jasné, že má policie v rukou dva nejmladší vrahy v historii Irska.
 
Chlapec B vyšetřovatelům sdělil, že Anu opravdu dovedl na opuštěnou usedlost a tam ji předal svému kamarádovi. Když uslyšel, že Ana křičí, z místa raději odešel. „Jako by jí někdo zakryl ústa,“ popsal. Později pak přiznal, že dokonce viděl chlapce A, jak Aně svléká šaty. A nepřestal s tím ani ve chvíli, kdy dívka začala plakat a prosila ho, ať toho nechá. To a DNA Any, které policie našla na jeho botách, k usvědčení stačilo.
 
Vyšetřovatelé pak navíc v telefonu chlapce B našli řadu pornografického materiálu, včetně jednoho videa zachycujícího ruskou dívku a jednoho s dívkou jménem Anastasia. V telefonu měl také uložená YouTube videa s tituly jako „15 nejděsivějších metod mučení v historii“. V historii vyhledávání pak našli také „opuštěná místa v Lucanu“.
 
V batohu chlapce A zase našli masku, rukavice, chrániče kolen a nánožník. Maska měla barvu kůže, vyříznuté oči a nosní otvory a do horní čelisti byly vyřezány ostré zuby, které byly natřeny červenou barvou. Na věcech byla Anina krev.
 
O tom, že chlapec A chce Anu zabít, se prý chlapci B zmínil, ale ten si myslel, že si pouze dělá srandu. Kdyby býval věděl, že to žádná legrace nebyla…

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v českých vrazích a vražedkyních? Ukaž, jestli jsi true crime lover KVÍZ: Vyznáš se v českých vrazích a vražedkyních? Ukaž, jestli jsi true crime lover 22. října 2023 17:00

Doživotí a 15 let vězení

Oba mladíci byli obviněni z vraždy a chlapec A byl navíc obviněn z těžkého sexuálního útoku. Proces s nimi začal 29. dubna 2019 a jen o necelé dva měsíce později byli oba shledáni vinnými z vraždy. Chlapec A dostal za vraždu Any doživotí, s možností přezkumu po 12 letech. Kromě toho byl také odsouzen na 12 let za sexuální útok s přitěžujícími okolnostmi.
 
Jeho kamarád byl odsouzen na 15 let, s možností přezkumu po osmi letech.
 
Oba vrazi byli až do roku 2022 drženi ve vazební věznici Oberstown v severním Dublinu, ale po dovršení 18 let byli převezeni do věznice pro dospělé. Poslední zprávy uvádí, že chlapec A byl ještě v roce 2020 napaden spoluvězni, kteří mu způsobili lehká zranění. Více se však nedozvíme, neboť oba chlapci vzhledem k nízkému věku navždy zůstanou v anonymitě.

Doporučeno
Parsifal Imanuel vedl jednu z nejděsivějších sekt v Česku. Imanuelité žili v otřesných podmínkách a dodnes působí v Praze Parsifal Imanuel vedl jednu z nejděsivějších sekt v Česku. Imanuelité žili v otřesných podmínkách a dodnes působí v Praze 3. října 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse