Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
3. října 2023 6:00
Čas čtení 5:42
Tereza Šnajdrová

Parsifal Imanuel vedl jednu z nejděsivějších sekt v Česku. Imanuelité žili v otřesných podmínkách a dodnes působí v Praze

Parsifal Imanuel vedl jednu z nejděsivějších sekt v Česku. Imanuelité žili v otřesných podmínkách a dodnes působí v Praze
Zdroj: Jindřich Mynařík / Lidové noviny / Profimedia
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI KRIMI SERIÁLY PRAHA
Uložit Uložené

Jan Dvorský a jeho partnerka věřili, že lidé jsou „převrácení“. Zmanipulovali desítky dalších, kteří je slepě následovali do českých lesů.

Každý měsíc ti představujeme děsivé sekty a dnes zavítáme do Česka. V 90. letech u nás totiž vznikli Imanuelité, které vedl neúspěšný student scenáristiky Jan Dvorský. Ten věřil, že je mesiáš, a desítky lidí zmanipuloval k tomu, aby spolu s ním odešly do domů na Hořovicku. Parsifal Imanuel, jak si Dvorský přezdívá, své ovečky obral o všechen majetek, nutil je žít v bídě a odloučení a z dětí se kvůli němu staly negramoti. Podle bývalé členky tato sekta v Praze funguje dodnes. Jestli tě baví rubrika Krimi, přihlas se k odběru novinek, aby ti neutekl žádný článek.

Doporučeno
Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly 5. září 2023 15:00

Neúspěšný student zjistil, že je mesiáš

Psal se rok 1991 a neúspěšnému studentovi scenáristiky Janu Dvorskému se do ruky dostala kniha Ve světle Pravdy: Poselství Grálu od Oskara Ernsta Bernhardta. Po jejím přečtení Dvorský jako by prozřel a uvědomil si, že je mesiáš, syn člověka, a začal si říkat Parsifal Imanuel.


Kniha jej natolik inspirovala, že spolu se svou dlouholetou partnerkou Lucií Dvorskou, dcerou slavné české herečky Mileny Dvorské, napsal vlastní sugestivní knihu. Ta nesla název Syn člověka: Mesiášovo živé Slovo k všenápravě světa, a aby ji Dvorský mohl vydat, musel prodat byt. Protože ve svou knihu věřil, nepovažoval to za překážku. Lidstvo podle něj bylo „převrácené“ a jen on a jeho partnerka, které přezdíval Labutí panna, jsou v pořádku a mohou zachránit lidstvo a vybudovat „Tisíciletou říši“.

Jan Dvorský
Zdroj: Jindřich Mynařík / Lidové noviny / Profimedia

Mužská duše žije v těle ženy a naopak

Kniha Syn člověka se v roce 1993 těšila poměrně velké popularitě a kolem Dvorského již brzy vznikla komunita, která se usadila v domech na Hořovicku. Konkrétně ve městech Žebrák, Komárov a ve vesnicích Ptákov, Mirošov a Hvozdec. Právě tam pak komunita chtěla pracovat na záchraně lidstva.


Své následovníky a následovnice Dvorský učil, že každý muž a každá žena jsou převrácenci. Že mužská duše žije v těle ženy a naopak ženská duše v těle muže, z čehož pramení veškeré zlo ve světě. Jedinými nepřevrácenými lidmi pak byli Dvorský a jeho partnerka a blížícímu se zániku lidstva bude možné předejít pouze tak, že se k nim ostatní přidají.


„Kdo mne přehlédne, sebe přehlédl, kdo mne zničí, sebe zničil. Pamatujte si to dobře a bez výjimky všichni! Začíná doba konečného třídění. A jen zdravé zrno vzklíčí! Převrácenecká duše, když pochopí své převrácenectví a vnitřně je pozná a přijme, dostává se tím na cestu záchrany, jež nastane okamžitě a ulehčí mnohé i po smrti,“ hlásal Dvorský.


Výběrové řízení do této pochybné sekty ovšem nebylo jednoduché. Přívrženci a přívrženkyně museli Dvorskému odevzdat všechny svoje peníze a pak museli projít „pohovorem“, během kterého byla hodnocena jejich aura. A právě tam většina lidí skončila, neboť jejich aura byla údajně žlutá, což podle vůdce znamenalo, že jsou prokletí. Peníze, které odmítnutí lidé Dvorskému odevzdali, jim však nikdy vráceny nebyly. Do sekty se pak dostávali pouze lidé s fialovou aurou.


Řada lidí tak přišla o životní úspory, o veškeré jistoty a ztratila smysl života. Lesy v okolí Hořovicka se začaly plnit odmítnutými, kteří jen bloudili okolím, a někteří se dokonce pokusili o sebevraždu.


„Menší skupiny nebo celé rodiny ‚jdoucí za Pravdou‘ bydlely v obcích na Hořovicku. Velikostí komunita nepřesáhla 20 lidí současně, počet plně oddaných následovníků, kteří ovšem byli postupně vylučováni, celkem pravděpodobně nebyl vyšší než 40, dalších několik desítek zájemců bylo se společenstvím ve volnějším kontaktu,“ popsal život Imanuelitů religionista Zdeněk Vojtíšek.

Doporučeno
Brutální vražda otřásla Prahou: Zavraždil kamarádku, ukryl ji do gauče a nechával na ní přespávat návštěvy Brutální vražda otřásla Prahou: Zavraždil kamarádku, ukryl ji do gauče a nechával na ní přespávat návštěvy 17. září 2023 13:00

Jak se tohoto moru zbavit? Nic nedělej a nedodržuj hygienu

Ti, kteří se nakonec do sekty dostali, pak museli dodržovat přísná pravidla. Měli zakázáno číst jakékoli knihy (s výjimkou té Dvorského), noviny, sledovat média… museli utnout veškeré kontakty s okolím, rodinami a přáteli a samozřejmě nemohli chodit ani do práce. Členky a členové byli také nuceni přejmenovat se.

„Musíte opustit vše staré, nehmotné i hmotné, ale nic nesmíte přenechat špatnému světu zadarmo – tím byste jen posílili temno,“ tlačil jim do hlav Dvorský.


Sekta na sebe vydělávala pouze podomním prodejem Dvorského knihy, čemuž také odpovídala její životní úroveň. Dvorský sice žil v přepychu, ale ostatní členové a členky sekty jedli jeden rohlík denně a pili pouze vodu nebo odvar z dubové kůry. Údajně se jednalo o léčebnou kúru, ale řada následovníků a následovnic kvůli nesprávné životosprávě trpěla řadou zdravotních problémů. Dvorského ovečky musely ve dne spát a v noci bdít, neměly sílu uklízet a nedodržovaly ani základní hygienická pravidla. Jen tak podle svého vůdce mohly kompenzovat převrácenectví.


Na zdravotní stav členů a členek sekty pak dohlížel jasnovidec Vladimír Kafka, který pravidelně kontroloval také jejich auru. „Všechny nemoci lze vyléčit metodami citlivců. Vůbec nejsou zapotřebí lékařské přístroje… V Tisícileté říši toto vše nebude,“ hlásal Dvorský. V důsledku jeho počínání mnoho lidí skončilo v nemocnici či na psychiatrii.

Jan Dvorský
Zdroj: David Kundrát / CNC / Profimedia

Z dětí rostli negramoti

Nařízená izolace také ukládala, že děti v sektě nesmí chodit do škol. „Naše děti přestaly chodit do školy, my do zaměstnání, lékaři se pro nás stali nejhanebnějšími zlotřilci, odstranili jsme televizi, zásadně omezili poslech rádia, spálili všechny škodlivé knihy, prodali zbývající, začali prodávat své osobní věci (přece tady nenecháme těm odporným převrácencům sebemenší díleček svého majetku), zbavovali se zařízení domku,“ popsal ve své knize Petr Konečný, jehož rodina byla s Dvorskými v úzkém kontaktu.


V důsledku toho rostli z dětí v sektě negramoti, což bylo koneckonců tím jediným prohřeškem, o který se během Dvorského stíhání mohlo české právo opřít. Ale k tomu se dostaneme až později.

Doporučeno
„Myslela jsem, že nás vražda sblíží.“ Dvanáctiletá dívka se zamilovala do vlkodlaka, pak vyvraždila celou svoji rodinu „Myslela jsem, že nás vražda sblíží.“ Dvanáctiletá dívka se zamilovala do vlkodlaka, pak vyvraždila celou svoji rodinu 9. září 2023 6:00

Bývalé členky a členové byli zuboženi

Jak jsme již zmínili, aura členů a členek sekty byla neustále kontrolována. Pokud někomu zežloutla, byl ze sekty bez lítosti vyloučen. To se ostatně týkalo i Petra Konečného, který po vyloučení ze sekty odešel do přilehlého lesa, kde chtěl zemřít. Sílu přežít mu dodalo až to, když byli ze sekty vyloučeni i další členové a členky jeho rodiny. Právě rodina Konečných se proti Dvorskému ohradila, aby získala zpět svůj majetek, ale vůdce to odmítal. „Je to bohužel obvyklé, že mnozí lidé hledají viníka za své osobní nedostatky a selhání někde mimo sebe,“ uvedl v rozhovoru pro MF DNES v roce 2007.

„Zjistíme, že něco skřípe nebo neklape, a se svou ženou se poradím. Potom se třeba poradím s jasnovidcem. Pak si s dotyčným člověkem promluvíme, řekneme mu, že má ty a ty chyby a aby s nimi něco udělal. Potom se mu buď podaří chyby odstranit, nebo ne. Zůstávají ti, kteří své chyby dokázali překonat, ti, kteří je dokázali překonat radostně. Kdo chyby nedokáže překonat, musí odejít,“ říkával Dvorský.


Vyloučení z komunity bylo podle religionisty Vojtíška provázeno tvrdým odsouzením a vzbuzením pocitu viny ze zklamání a zrady mesiáše. Dvorský prý navíc sem tam utrousil „radu“, že náprava by mohla nastat, pokud by vyloučení lidé „odložili své tělo“, čímž je nepřímo vybízel k vyhladovění.

Veřejnost o sektě dlouhé roky nevěděla a dozvěděla se o ní až v roce 1994, kdy byla jedna z bývalých členek hospitalizována v psychiatrické léčebně. Tento případ vyvolal vlnu zájmu médií a v témže roce byl na Dvorského vydán zatykač.

Doporučeno
KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? KVÍZ: Tyto hvězdy z NHL chtějí na mistrovství světa v Česku. Poznáš je všechny? 4. května 2024 11:00

Důvodem trestního stíhání bylo odmítání školní docházky dětí, čímž se dopouštěl trestného činu ohrožování výchovy mládeže. Bohužel, na tom, že členové a členky sekty ztráceli na váze a užívali metadon (náhražka heroinu), obžaloba stavět nemohla.  

Jan Dvorský
Zdroj: David Kundrát / CNC / Profimedia

Zbaveni viny

Dvorský za mříže nechtěl, a tak před spravedlností utekl. Spolu se svou ženou a osmi dětmi se dlouhých 14 let skrýval a o jeho životě v exilu neexistují téměř žádné zmínky. Ví se pouze to, že rodina během 20 let přebývala v různých evropských zemích a Dvorský mezitím v Česku dvakrát neúspěšně požádal o prezidentskou milost.


První zvrat pak nastal v roce 2007, kdy si Dvorský založil webovky, na kterých uveřejňoval své písně a texty a glosoval bulvární dění v České republice. To vše prokládal hlásáním toho, že je Parsifal Imanuel.

Doporučeno
„Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny „Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny 14. července 2023 6:00

V roce 2009 pak média odhalila, že Dvorský s rodinou žijí v belgickém Ostende. Jen o rok později se údajně přestěhovala na Slovensko a téhož roku se pak Dvorský objevil také v Praze, tentokrát bez skrývání. Umožnila mu to změna zákona, která ve větší míře umožňuje domácí výuku, kvůli čemuž pominul důvod pro jeho trestní stíhání.


V roce 2013 se pak rodina Dvorských měla nadobro vrátit do Česka. Žije v Praze, ve vile s vysokými zdmi a snaží se na sebe neupozorňovat.

Sekta na 99 % funguje i dnes, míní bývalá členka

Server iDnes se spojil s bývalou členkou sekty, která byla v kontaktu s Dvorskými až do roku 2010. Podle ní sekta i nadále v Česku funguje. „Na 99 procent to funguje ještě teď,“ řekla.
 
Tomu ostatně nasvědčují i slova Zdeňka Vojtíška. „Živé je to velmi málo. Jsou pořád lidé, kteří mu donedávna posílali peníze. A zřejmě je kolem něj pár lidí, kteří ho podporují. Možná ho podporují, protože je statečný člověk, postavil se proti establishmentu,“ míní.

Doporučeno
„Bůh je sex.“ Vůdce sekty Děti boží zneužíval i ty nejmenší děti. Sekta pod novým jménem funguje dodnes, dokonce i v Česku „Bůh je sex.“ Vůdce sekty Děti boží zneužíval i ty nejmenší děti. Sekta pod novým jménem funguje dodnes, dokonce i v Česku 27. srpna 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse