Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
17. září 2023 13:00
Čas čtení 4:19
Tereza Šnajdrová

Brutální vražda otřásla Prahou: Zavraždil kamarádku, ukryl ji do gauče a nechával na ní přespávat návštěvy

Brutální vražda otřásla Prahou: Zavraždil kamarádku, ukryl ji do gauče a nechával na ní přespávat návštěvy
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY PRAHA
Uložit Uložené

Děsivý případ, o kterém ti dnes budeme vyprávět, se odehrál v létě roku 1997.

Princezna Diana vyráží na cestu do USA, svět za pár měsíců ovládne hit Barbie Girl od skupiny Aqua... Byl červen 1997 a na pražském Smíchově postarší muž nalezl něco, na co nikdy nezapomene. Jak už to v žánru true crime bohužel bývá, nebyl to pěkný nález a policie musela okamžitě začít s vyšetřováním vraždy mladé ženy. O pomoc se ochotně přihlásil jistý Antonín, který se později vybarvil jako bezcitný vrah. Právě on měl mrtvou dlouhé dny ukrytou v gauči, na kterém přespávaly návštěvy. Její tělo nakonec rozřezal a jeho části roznesl po Praze.

Článek je součástí série Nejznámější případy české mordparty. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme.
Doporučeno
Nejzáhadnější případ pražské mordparty. Alena zmizela na Vinohradském hřbitově, její tělo se nikdy nenašlo Nejzáhadnější případ pražské mordparty. Alena zmizela na Vinohradském hřbitově, její tělo se nikdy nenašlo 29. srpna 2023 6:00

Po Praze byly rozmístěny kusy ženského těla

Psalo se 12. června 1997 a na rohu Holečkovy ulice na Smíchově se popelnicemi prohraboval postarší muž. Tu uviděl sportovní tašku, která vypadala jako nová, a zatoužil si ji nechat. Tašku vzal do ruky, otevřel a podíval se dovnitř. Následoval šok. V zavazadle se totiž nacházela ženská hlava odťatá od těla. Muž okamžitě přivolal policii a ta začala pátrat. Kdyby jen tušil, že ho po celou dobu sleduje někdo z okna…

 
Jen o den později pak byly nalezeny další části těla. Ve vnitrobloku v nedaleké Práchnerově ulici se nacházela krabice od lyžařských bot a v ní další části zavražděné. „Jedná se o ženu ve věku 25 až 30 let. Zjištěna byla tříštivá vpáčená zlomenina levé čelní kosti,“ komentoval později nález těla soudní lékař.  

Doporučeno
„Bůh je sex.“ Vůdce sekty Děti boží zneužíval i ty nejmenší děti. Sekta pod novým jménem funguje dodnes, dokonce i v Česku „Bůh je sex.“ Vůdce sekty Děti boží zneužíval i ty nejmenší děti. Sekta pod novým jménem funguje dodnes, dokonce i v Česku 27. srpna 2023 6:00

Teď už zbývalo jen jediné – ženu identifikovat. S tím pomohl jen o tři dny později jistý Antonín Mokrý, který zareagoval na výzvu v médiích, k níž byl připojen upravený portrét zavražděné. Policistům sdělil, že je její podnájemník. „Jde o mou kamarádku Markétu. Odešla z domova a již se nevrátila,“ uvedl. Týmu vyšetřovatelů zároveň poskytl kontakty na její známé, a dokonce prstem ukázal na potenciální podezřelé z vraždy.
 
Jenže na policii byl Antonín Mokrý krátký. Zkušené kriminalisty okamžitě napadlo, že ve vraždě by mohl být namočen právě on, a tak na něj udeřili. Mokrý se k vraždě po pár hodinách přiznal.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Erol Ahmed/volně k použití

Mladá žena doplatila na svou dobrotu

Antonín Mokrý byl jen před pár měsíci propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za tzv. nedbalku. Tak se hovorově označuje dopravní nehoda zaviněná nedbalostí. „Působil velmi přesvědčivě,“ vzpomínají na něj policisté, kterým Mokrý ochotně předával kontaktní údaje na Markétiny známé a diktoval jim adresy možných podezřelých. Zdál se být jako ideální svědek. 

Doporučeno
KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? 4. dubna 2023 8:30

Protože po návratu z věznice neměl kam složit hlavu, Markéta se ho ujala a nabídla mu k pronájmu svůj byt. Ze začátku vše šlapalo, ale zlom nastal 10. června, kdy Mokrý slavil 25. narozeniny. Těšil se prý, až je spolu s ním Markéta oslaví, ale jí se příliš nechtělo. Před oslavou si totiž zakouřila marihuanu, byla ospalá a nebylo jí moc dobře. „Vrátila se domů. Řekla, že nikam nepůjde. Kouřila trávu a bylo jí špatně,“ popsal Mokrý.

Právě to Mokrého naštvalo. Byl zklamaný a s dívkou se začal hádat, což vystupňovalo až ve facky. Po jedné jeho ráně však Markéta podle něj upadla a o hranu stolu se udeřila do hlavy. Okamžitě byla mrtvá.

Doporučeno
„Myslela jsem, že nás vražda sblíží.“ Dvanáctiletá dívka se zamilovala do vlkodlaka, pak vyvraždila celou svoji rodinu „Myslela jsem, že nás vražda sblíží.“ Dvanáctiletá dívka se zamilovala do vlkodlaka, pak vyvraždila celou svoji rodinu 9. září 2023 6:00

Mrtvolu ukryl do gauče, na kterém přespávaly návštěvy

Podnájemník vzal tělo bezvládné Markéty, odnesl jej do koupelny a tam jej umyl. Pak dívku zabalil do povlečení a zastlal ji do úložného prostoru pod gaučem. No a protože měl stále narozeniny, po chladnokrevné vraždě a schování těla se oblékl a vyrazil ven slavit. Co taky jiného?

V noci se pak Mokrý vrátil domů ve společnosti svého kamaráda, a protože neměl doma příliš míst, kde složit hlavu, ustlal mu přímo na DIY rakvi (DIY: udělej si sám, pozn. red.). A touto návštěvou to neskončilo. Na zavražděné dívce se v následujících dnech vystřídalo hned několik lidí. Někteří na ní posedávali, jiní na ní spali, ale nikdo o její přítomnosti neměl nejmenší tušení. „Chodili mi tam lidi, tak jsem si řekl, že s tělem konečně musím něco udělat,“ popsal později při výslechu Mokrý.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Unsplash/Samuel Ryde/volně k použití

„Rozřezat ji mi dalo dost práce.“

V noci z 11. na 12. června se proto Mokrý rozhodl, že Markétu rozčtvrtí a části jejího těla roznese po Praze. Na kuráž se napil alkoholu, popadl ostrý nůž a dal se do práce. „Dalo mi to dost práce, nic jiného než ten jeden nůž jsem nepoužil,“ popsal proces porcování.
 
Části těla zavražděné pak umístil do sportovní tašky a krabice od lyžařských bot a odnesl je na různá místa na Smíchově. Sportovní tašku, v níž se nacházela hlava Markéty, pak dal na místo, na které sám z bytu dohlédl. Sám tak později pozoroval muže, který tašku našel a přivolal policii.
 
V tu chvíli se Mokrý vydal do nedalekého nonstopu, kde zcela bez emocí o nevídané akci debatoval s místními hosty a hostkami.

Doporučeno
Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly Pedofil a nacista, který sexuálně zneužíval malé děti, si založil kolonii v Jižní Americe. Úřady tato zvěrstva dlouhá léta kryly 5. září 2023 15:00

Vraždil kvůli bytu

Policisté měli oběť, vraha, ale stále neznali motiv vraždy. Znalci totiž sexuální deviaci i duševní chorobu vyloučili. „Trpí disociální poruchou osobnosti. Jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti byly zachovány,“ znělo od psychologů a psychiatrů. Pro lidi, kteří žijí s disociální poruchou osobnosti, je typický nedostatek citu, chlad, lhostejnost, mají sklony k agresi a neznají lítost. A přesně takový byl i Antonín Mokrý.
 
Státní zástupce nakonec podal žalobu pro vraždu s loupežným motivem. „Měl v úmyslu získat byt oběti,“ komentoval své rozhodnutí. O tom svědčí i to, že krátce po vraždě Mokrý zkontaktoval svoji přítelkyni Nikolu a napsal jí, že pro ni má dvě zprávy. „Dobrá je ta, že máme byt. O té špatné se dozvíš později,“ psalo se v dopise.

Doporučeno
KVÍZ: Únor bílý... Vyznáš se v českých pranostikách? KVÍZ: Únor bílý... Vyznáš se v českých pranostikách? 7. září 2023 8:30

Mokrý měl v plánu zahnízdit se v bytě. Poté, co odnesl tělo zavražděné, v něm začal uklízet, tapetovat, malovat a věšet poličky. Myslel si, že v bytě bude spokojeně bydlet se svou přítelkyní, která měla být co nevidět propuštěna z pasťáku. To se ale přepočítal.

Další děsivé zločiny najdeš v naší rubrice Krimi seriály.

„K doznání mne donutila policie,“ snažil se Mokrý očistit své jméno před soudem. Soudce se však nenechal obměkčit. Takovou báchorku slyšel za poslední roky už nesčetněkrát. Antonínu Mokrému stanovil výjimečný let – 19 let za mřížemi. Obhajoba se sice proti rozsudku okamžitě odvolala, ale trest byl snížen jen minimálně. Antonín Mokrý byl nakonec odsouzen k 15 letům ve vězení.

ostnatý drát, železná opona, hranice, vězení
Zdroj: Pixabay/mnswede70/volně k užití


Co s Mokrým bylo dál? Vrátil se po propuštění zase za mříže? Můžeme jen doufat, že seká latinu, protože od svého odsouzení v devadesátkách se už v médiích neobjevil. Až tedy na jednu výjimku – jeho hrůzný čin totiž inspiroval úplně první díl populárního seriálu České televize Případy 1. oddělení, na jehož scénáři se podílel bývalý vedoucí oddělení vražd. Přehrát si ho můžeš v iVysílání.

Domů
Sdílet
Diskuse