Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. listopadu 2023 16:00
Čas čtení 4:16
Radim Šlechta

Viděli jsme film a už víme, co je Tajemství a smysl života. Trochu ideologie, trochu nebezpečí

Viděli jsme film a už víme, co je Tajemství a smysl života. Trochu ideologie, trochu nebezpečí
Zdroj: Vachler Art Company
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FILM
Uložit Uložené

Film Tajemství a smysl života vstoupil do kin ve čtvrtek. Může být ale problematičtější než Duškovy přednášky.

Proč vlastně žijeme? Abychom odpouštěli, aby nám bylo odpouštěno, abychom jedli rostlinnou stravu, nikomu neubližovali a silou vlastního těla si vyléčili nádor velký jako fotbalový míč. Takto bychom mohli v jedné větě vysvětlit nový snímek Petra Vachlera Tajemství a smysl života, který 23. listopadu vstoupil do kin. 

Vachler ho natáčel přibližně deset let a výsledný produkt, který si nejvíce spojíme s místy znepokojivě vyhlížejícím životním průvodcem-čmelákem, je prostě něco. Něco, co jsme na české scéně snad ještě neviděli. A nelze úplně říct, že v dobrém. 

Trochu film, trochu propagandistické video

Tajemství a smysl života stojí někde na pomezí hraného filmu, instruktážního videa a ezoterického dokumentu. Vachler v průběhu let nabral několik desítek myslitelů a myslitelek z celého světa od původních jihoamerických obyvatel přes záhadology, Stanislava Grofa až po východní učence. 

Ti mu jeden po druhém prozradili víc o svém pohledu na svět, o alternativní medicíně nebo síle ducha a vůle. My je coby diváci vidíme jako mluvící hlavy, které se objevují na listech, kamenech, sedačkách auta, hladině řeky nebo na kůžích hlavních postav v hrané části filmu.

Tajemství a smysl života
Zdroj: Vachler Art Company

V té se film věnuje dvěma hlavním linkám. V jedné z nich žije Max vcelku průměrný život, ale musí se srovnat s faktem, že podvedl svou ženu Evu (Bára Seidlová) s její vlastní sestrou Viky (Andrea Růžičková), aniž by tedy věděl, že jde o její sestru. Max je také lékař, který se velmi intenzivně zajímá o kvantovou fyziku, smysl života, meditace a alternativní způsoby léčby.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí? KVÍZ: Poznáš slavné české herce a herečky jen podle očí? 5. května 2024 15:00

Stejně tak je na tom Robert (Josef Polášek), který se samozřejmě nachází na mnohem nižší úrovni poznání. Jeho hlavním problémem je vztah se synem závislým na drogách a rozpad manželství, po kterém potkává zmíněnou Viky a nalezne v ní určité zalíbení (doufáme, že si všímáš té vesmírné provázanosti).

Oběma linkami provází zmíněný čmelák (mluví Dalimil Klapka) a ironicky komentuje každé rozhodnutí pozorovaných postav, podobně jako lidští moderátoři komentují chování zvířat v přirozeném prostředí. U některých rozhodnutí se zasměje, u jiných řekne jen: „Jedeme dál!“

Tajemství a smysl života
Zdroj: Vachler Art Company

Máš pocit, že se trochu ztrácíš? Nejsi jediný*jediná

Na Tajemství a smysl života se lze totiž jen velmi těžko dívat jako na film. Pokud bychom to měli hooodně zjednodušit, můžeš si ho představit jako Atlas mraků, hovořící o propletených osudech stejných lidí napříč různými inkarnacemi, případně Interstellar, který rozkresluje poznatky kvantové fyziky. Ani jedno z nich není z Wishe, ale spíš z Coopu Jednota. 

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse