Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2023 8:10
Čas čtení 1:11
Vojtěch Vanda

Tenhle materiál je milionkrát tenčí než lidský vlas, dal by se ale využít k výrobě pitné vody

Tenhle materiál je milionkrát tenčí než lidský vlas, dal by se ale využít k výrobě pitné vody
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI VĚDA
Uložit Uložené

Čistá pitná voda není samozřejmostí pro velkou část světové populace. Stamiliony lidí jsou odkázány na alternativní způsoby získávání pitné vody. Grafen, jeden z nejpevnějších známých materiálů na světě, by mohl pomoci.

Supertenká forma uhlíku grafen je stále ještě neprobádaným materiálem, který objevili profesoři Andre Geim a Konstantin Novoselov z Manchesterské univerzity v roce 2004. Jedná se o jeden z nejpevnějších materiálů světa, kterému se nezřídka přezdívá zázračný. Vědci věří, že díky jeho vlastnostem (supertenký flexibilní polovodič) nalezne využití v široké škále průmyslů od elektrotechniky po dopravu. Nyní se však testuje další z možných využití – výroba pitné vody.

Vědci z Khalifa University ve Spojených arabských emirátech si již dlouhou dobu lámou hlavu nad tím, jak zefektivnit takřka jediný zdroj pitné vody pro tamní obyvatelstvo. A vlastně nejen pro něj. Hned 300 milionů lidí světa je odkázáno na vodu získanou odsolováním mořské vody. 

Doporučeno
KVÍZ: Zeus, Afrodita a Minotaurus. Jak dobře znáš řeckou mytologii? KVÍZ: Zeus, Afrodita a Minotaurus. Jak dobře znáš řeckou mytologii? 27. listopadu 2023 18:00

Odsolování je velmi energeticky náročný proces, který poté logicky musí stát hodně peněz. Jak ale informuje CNN, nemusí to tak být napořád. Výzkumník Hassan Arafat, vrchní ředitel univerzitního výzkumného a inovačního centra pro grafen a 2D materiály (RIC2D), věří, že grafen je klíčem.

Síla přírodního grafenu

Podle Arafata bude totiž v budoucnu možné vytvořit grafenem vyztuženou membránu, která by mohla proces odsolování mořské vody zefektivnit a také zlevnit. „Letos jsme byli svědky obrovského počtu neštěstí důsledkem změny klimatu. Nedostatek vody je globální problém a den ode dne se zhoršuje. Vědomí, že přispíváme k řešení těchto problémů, je velmi naplňující,“ uvedl pro CNN.

Doporučeno
Katarina chtěla létat jako albatros. Dnes ilustruje obaly čokolád z hub a její mangu ocenil japonský velvyslanec Katarina chtěla létat jako albatros. Dnes ilustruje obaly čokolád z hub a její mangu ocenil japonský velvyslanec 28. listopadu 2023 15:00

Pokud by se povedlo grafenovou vrstvu implementovat do filtrů, mohlo by se údajně zabránit jejich „znečištění“ tím, že by se na nich nehromadily bakterie, které zhoršují kvalitu vody. Podobné membrány by mohly být zhotoveny již příští rok a ten samý rok i testovány. Kde jinde než v místě objevení – na Manchesterské univerzitě.

Vědci nicméně čelí hned několika problémům najednou. I kdyby se povedlo filtry zdokonalit, ukázalo se, že grafen se bude masově vyrábět jen velmi těžko. A k tomu je potřeba další roky úsilí ve výzkumu.

Domů
Sdílet
Diskuse