Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
30. listopadu 2023 19:00
Čas čtení 1:57
Anna Koucká

James Cole: Zavedli jsme slovo d*vka v českém rapu. Nik Tendo mě inspiroval

HUDBA ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Rapper James Cole, pravým jménem Daniel Ďurech, o sobě říká, že je otcem českého rapu. Člen legendárního uskupení Supercrooo v rozhovoru pro Refresher mluví o nové desce Down 4 Life a o vývoji českého rapu během svého působení na scéně.

James Cole v druhé půlce listopadu vydal nové album s názvem Down 4 Life. „Ten název je odvozen od anglické fráze, která znamená, že když něco děláš, děláš to až za hrob. Ta deska je celoživotní příslib věrnosti k rapu. Dělám ho 25 let a chci ho dělat dál,“ vysvětluje ve videorozhovoru s Annou Kouckou.

Říká také, že pro něj byla deska velmi transformativní. „Začali jsme ji dělat před rokem a půl, kdy jsem měl pocit, že jsem narazil na slepý místa ve svý kariéře, a nevěděl jsem, co dál. Pak jsem ale došel k tomu, že člověk nepohne s hudbou, dokud nepohne sám se sebou,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si přehraj po odemknutí.

„Většinou mě alba vysála a byl jsem po skončení práce na nich v depresi. Tady to ale bylo hrozně dobrý, až skoro extáze,“ vysvětluje s tím, že za dobu, kdy na albu pracoval, se mu podařilo pohnout se spoustou vztahů, které měl dlouho „zašprajcované“.

„Uvědomil jsem si, že to nejdůležitější je nebýt kretén a na té muzice se to pak odrazí,“ říká.

Fotr českého rapu 

Na nové desce má Cole mnoho featů, například s Nikem Tendem, Yzomandiasem, PTK nebo s Ideou. 

„Všechny ty featy mě moc bavily, kluci z Milion+ mě vzali mezi sebe do svýho světa. Bylo to moc pěkný, došlo mi, že ani třeba Dominik, ani Jakub nežijou sobecky, jsou to zlatí kluci, co fungujou v takový až rodinný vazbě,“ říká. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Jak říká, považuje se za otce českého rapu. „Jsem takovej dinosaurus. Myslím, že v podstatě jen já a Bauch (Hugo Toxxx, pozn. red.) jsme to nějak zvládli dělat dál, zbytek tý scény, co začínal s náma, de facto vyšuměl,“ říká. 

Mladá scéna rapperů ho baví, ale občas v ní vnímá prázdno. „Dnešní mladí kluci do toho jdou s tím, že často viděj, co funguje, a přebírají určitý šablony a receptury jiných a málokdy do toho dávají něco ze sebe, v tom mi to někdy přijde prázdný,“ říká. 

Uznává ale, že v lecčem to má mladá rapová krev náročnější. „Tím, jak je toho hodně, je dost těžký se prosadit. Tenkrát šlo docela snadno si udělat jméno, stačilo jen úplně nesmrdět za majkem,“ říká. 

Na svou pozici rapového otce je ale pyšný. „Jsem rád, že jsem byl u začátku a mohl jsem položit nějaký blueprinty, a jsem rád, že se teď s tou mladou scénou můžeme vzájemně ovlivňovat,“ říká. 

Rychlá doba

Vnímá, že zatímco dřív byl rap spíš takovou subkulturou, kterou mnozí nechápali, dnes je z toho mainstream. „Trochu mi ale vadí, jak se to zrychlilo. Všichni dneska chtějí všechno hned, očekávají, že celý moudro světa jim odhalíš během 20 sekund. Dnešní svět je doba nekonečnejch orgasmů. Já mám ale pocit, že existuje i sofistikovanější dramaturgie soulože než jen naběhnout a stříkat,“ říká. 

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Podobně tak vnímá i publikum na telefonech. „Telefony na show jsou sr**ka. Je v pohodě udělat si pár fotek, ale pokud celej koncert protočíš nebo protextuješ, nebyl jsi tam, byl jsi prostě na mobilu,“ říká. 

Domů
Sdílet
Diskuse