Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. prosince 2023 6:00
Čas čtení 6:22
Radim Šlechta

Timothée Chalamet je novou definicí hollywoodské hvězdy. Hercem se stal, když viděl Ledgerova temného Jokera

Timothée Chalamet je novou definicí hollywoodské hvězdy. Hercem se stal, když viděl Ledgerova temného Jokera
Zdroj: Frazer Harrison/Getty Images
FILMY A SERIÁLY TIMOTHÉE CHALAMET
Uložit Uložené

Timothée Chalamet je jedním z nejoblíbenějších herců své generace. Přibližujeme, jak se kluk z bohaté rodiny stal nejen hvězdou nezávislých filmů, ale také jednou z hlavních tváří současného Hollywoodu.

Bylo to v roce 2018, když Akademie v losangeleském Dolby Theatre předávala sošky těm nejlepším filmovým řemeslníkům a řemeslnicím.

Na svého Oscara se v sále těšil Gary Oldman, Denzel Washington, Daniel Day-Lewis nebo Daniel Kaluuya. A taky 22letý kluk ve sněhově bílém smokingu, který na sebe po řadě menších rolí ve větších filmech, případně větších rolí v těch menších upoutal pozornost ve filmu Dej mi své jméno. Timothée Chalamet.

Timmy, jak o něm mluví velká většina jeho filmových kolegů a kolegyň, za tenhle film o intenzivní letní lásce dostal nominaci na Oscara jako nejmladší herec za posledních 80 let. Od té doby ho známe jako prince nezávislých filmů, ale také jako následovníka trůnu rodu Atreidů a brzy i coby čokoládového magnáta Willyho Wonku. 

Wonka Napoleon
Zdroj: Apple TV+/Warner Bros. Discovery

Kromě toho je Chalamet v očích veřejnosti i lifestylových novinářů a novinářek jedním z předních zástupců nové podoby hollywoodských hvězd, redefinicí herecké maskulinity a jednou z předních módních ikon.

Doporučeno
Podruhé a ještě dunivější. Proč bys měl*a vyrazit do kina na druhou Dunu (a vzít si náhradní spodní prádlo)? Podruhé a ještě dunivější. Proč bys měl*a vyrazit do kina na druhou Dunu (a vzít si náhradní spodní prádlo)? 28. února 2024 8:00

Pro některé Timothée představuje ztělesnění hollywoodského nepotismu, jiní o něm mluví jako o chodící skromnosti a rozvážnosti. Kdo ale Timothée Chalamet vlastně je a jak se z něj stala ikona Hollywoodu 21. století?

Teenage superstars 20. let

Je to už pár let, co mladá generace naposledy upnula svou pozornost k některé z hereckých hvězd. Komedie a dramata ze střední školy už příliš netáhnou, Zac Efron zestárnul a Robert Pattinson se z emo upíra přerodil v emo Batmana. V Timmyho případě ale pozorujeme spíš opačný jev. Po hvězdě artovějších a nezávislých filmů šílí celá generace, přestože se mainstreamovým hrdinou stává až v posledních letech.

Publicista Guy Lodge upozorňuje, že se oba výše zmínění herci v průběhu let transformovali z teenagerských hvězd v dospělé herce, kteří už nehrají hot kluky a realizují se v „dospělejších“ snímcích, nezávislých filmech a berou vážnější role. Taková cesta je přirozená a spousta herců byla na začátku „prostě jen hezká“ a měla prostor ukázat svůj talent až ve vyšším věku.

Twilight
Zdroj: Lionsgate/propagační materiál

Navíc se nestává, že by kohokoliv na začátku kariéry vystřelil až na Oscary nezávislý film o letní lásce dvou mladíků. A když už se někomu dostane podobné pozornosti, začíná se objevovat ve velkých filmech a poměrně intenzivně se snaží z nově nabyté slávy vytěžit co nejvíc.

Domů
Sdílet
Diskuse