Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. prosince 2023 16:30
Čas čtení 4:45
Ilona Hobzová

Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry

Český sport v roce 2023: Zlaté medaile, nečekané tituly i velké premiéry
Zdroj: TASR/AP
SPORT ČESKO OSOBNOSTI ČESKÉHO SPORTU SPORTOVNÍ AKCE
Uložit Uložené

Připomeň si s námi největší úspěchy českého sportu v roce 2023.

Rok 2023 se chýlí ke svému konci a je na čase bilancovat. Sportovní svět byl během uplynulých 12 měsíců na události opět bohatý a výraznou měrou se do něj úspěšně zapsala i česká jména. Dařilo se nám v kolektivních sportech i sportech jednotlivců. Česko má na kontě díky sportovním osobnostem medaile ze světových šampionátů i premiéry ve významných soutěžích. Připomeň si je s námi.

Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji

Česká hokejová reprezentace do dvaceti let se na minulém mistrovství světa statečně rvala o zlaté medaile. O vítězném týmu nakonec muselo ve finále rozhodnout prodloužení, po kterém si na krk pověsili nejcennější kov Kanaďané.

Doporučeno
„I mě posílali k plotně. Rozhodčí musí zvládat emoce a neodcházet s brekem,“ říká hokejová sudí Patricie Vokalová (Rozhovor) „I mě posílali k plotně. Rozhodčí musí zvládat emoce a neodcházet s brekem,“ říká hokejová sudí Patricie Vokalová (Rozhovor) 22. května 2022 11:30

Češi se naposled z medaile radovali v roce 2005, kdy vybojovali bronz. Čekání na cenný kov tak ukončili po dlouhých patnácti letech. „Tak nakonec je to stříbro, ale s cenou zlata. Tenhle tým udělal maximum, a i když jsou teď kluci zklamaní, tak je to obrovský úspěch, který docení až časem,“ ocenil juniory letos v lednu trojnásobný vítěz Stanleyova poháru a mistr světa Jiří Hrdina.

 

Doporučeno
Kvíz: Poznáš české hokejisty podle fotky? Kvíz: Poznáš české hokejisty podle fotky? 24. května 2023 16:30

World Baseball Classic

Český baseball má za sebou přelomový rok. Jeho hlavním vrcholem byl debut našeho týmu na World Baseball Classic, tedy neoficiálním mistrovství světa. Češi zaujali celý svět a fantastickou výhrou nad Čínou si zajistili účast i na příštím turnaji. „O Češích se psalo na první stránce New York Times, v japonských novinách v podstatě denně. Z hvězd české extraligy se staly světoznámé tváře,“ řekl na adresu Čechů americký reportér Michael Clair.

Doporučeno
KVÍZ: Český sport a největší úspěchy našich národních hrdinů. Prověř si znalosti o těchto legendárních osobnostech KVÍZ: Český sport a největší úspěchy našich národních hrdinů. Prověř si znalosti o těchto legendárních osobnostech 9. června 2023 17:30

Baseballisté tak udělali skvělou reklamu evropskému šampionátu, který se letos konal právě v Česku. Během něj zavítalo do jednotlivých areálů bezmála 24 tisíc lidí. Češi nakonec na domácí půdě získali 5. místo.

 

Mistrovství světa v lukostřelbě

Fantastický skalp se letos povedl české lukostřelkyni Marii Horáčkové, která po dlouhých 85 letech vyhrála pro naši zemi světový titul v lukostřelbě. Kromě zlaté medaile se kvalifikovala i na olympijské hry do Paříže. „Moc jsem si přála, abych si tady to místo na hry vystřílela. Je to fantazie,“ nechala se po úspěchu slyšet Horáčková, na kterou v Berlíně nestačilo hned 139 lukostřelkyň.

„Maruška je profík se vším všudy a je to na tom vidět. Jsem moc rád, že když se jí nepodařilo získat medaili na Evropských hrách, tak teď na mistrovství světa se to povedlo,“ doplnil na adresu české lukostřelkyně ředitel Českého olympijského výboru Martin Doktor. Horáčková se díky svému úspěchu umístila v první desítce ankety Sportovec roku 2023.

 

Wimbledon

Český tenis udivuje svět a jinak tomu nebylo ani v roce 2023. Česko zářilo zejména na Wimbledonu, a to zásluhou dvou tenistek. Tou první je vítězka singlového turnaje Markéta Vondroušová. Stříbrné olympijské medailistce se podařilo triumfovat jako první nenasazené tenistce v historii.

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu? KVÍZ: Vyznáš se v českém tenisu? 3. listopadu 2023 8:00

Díky životnímu triumfu se Vondroušová poprvé v kariéře posunula do top 10 hodnocení a zahrála si také Turnaj mistryň. Aktuálně drží pozici české jedničky. Není proto velkým překvapením, že se právě ona stala Sportovkyní roku (oficiálně Sportovcem roku, pozn. red.).

 

Druhou trofej získalo Česko díky Barboře Strýcové, která spolu s tchajwanskou parťačkou Su-Wei Hsieh vyhrála čtyřhru, šlo už o její druhý grandslamový titul. Strýcová navíc vyhrála během sezony, v níž se na kurty vrátila po porodu syna a zároveň se s tenisovými dvorci loučila.

Doporučeno
Barbora Strýcová se loučí s kariérou. „Tenis už pro mě není absolutně na prvním místě,“ říká pro Refresher Barbora Strýcová se loučí s kariérou. „Tenis už pro mě není absolutně na prvním místě,“ říká pro Refresher 31. července 2023 18:00

„Je to ještě speciálnější než v roce 2019. Obě trofeje jsou speciální, ale tahle má za sebou silnější příběh. Porodila jsem syna, dlouho jsem nehrála. Vloni jsem napsala Su-Wei, jestli se sem v roce 2023 zkusíme vrátit a znovu pocítit tu atmosféru. A ona na to: Ano, pojďme do toho. Pojďme se bavit. A teď jsme tady s trofejí. Je to šílené,“ uvedla Strýcová, která si podle svých slov nemohla přát lepší závěr kariéry.

 

MS v plážovém volejbalu 2023

Další pohádku se zlatým koncem napsala v roce 2023 beachvolejbalová dvojice Ondřej Perušič a David Schweiner. Ve finále mistrovství světa Češi porazili švédskou dvojici Davida Ahmana a Jonatana Hellviga a získali zlaté medaile. Jde o nejlepší výsledek českých plážových volejbalistů. I Perušič a Schweiner tak získali vstupenku na olympiádu v Paříži a druhé místo v anketě Sportovec roku.

Doporučeno
Světový unikát: Češi zdolali nejvyšší bod Kilimandžára pod 24 hodin. „V hlavě jsme procházeli peklem,“ tvrdí Světový unikát: Češi zdolali nejvyšší bod Kilimandžára pod 24 hodin. „V hlavě jsme procházeli peklem,“ tvrdí 18. listopadu 2023 11:00

„Bylo to opravdu náročné a jsem nadšený a pyšný na náš tým a rodiny. Není to totiž jen o nás dvou, je to týmový úspěch. A je to neuvěřitelné. Jsme mistry světa. Na konci tie-breaku jsem byl strašně nervózní, ale dopadlo to dobře,“ řekl Schweiner po triumfu. Jeho parťák Perušič dodal, že titul je obrovská odměna nejen pro ně, ale pro celý český beachvolejbal.

Mistrovství světa v rychlostní kanoistice

Rychlostní kanoista Martin Fuksa byl do srpna 2023 už dvojnásobným mistrem světa, v letech 2015 a 2017 ale triumfoval na trati 500 metrů. Letos poprvé vybojoval světový titul na kilometrové trati. „Už bylo na čase. Těch stříbrných medailí z kilometru mám pět nebo šest, takže už to chtělo prolomit a z vicemistra se posunout na mistra,“ uvedl s úsměvem.

Doporučeno
KVÍZ: Lavi, génius i dylina! Znáš dobře české sportovní filmy a seriály? KVÍZ: Lavi, génius i dylina! Znáš dobře české sportovní filmy a seriály? 20. prosince 2023 17:00

I Fuksovi se díky zlaté medaili otevřely olympijské dveře. Zlatou šampionskou medailí navíc korunoval úspěšný rok – v červnu totiž suverénně ovládl trať na 500 metrů na Evropských hrách v Polsku, a to s luxusním náskokem skoro devět desetin.

Mistrovství světa v atletice

Nejvýraznějším českým atletem na šampionátu v atletice byl bezpochyby oštěpař Jakub Vadlejch, který vybojoval jedinou individuální medaili pro Česko. Svým výkonem 86,67 metru nestačil pouze na prvního Níradže Čopru z Indie a Arshada Nadíma z Pákistánu. Svého dlouholetého soupeře Čopru porazil Vadlejch v Diamantové lize, kterou ovládl potřetí v kariéře. 

Česko odjíždělo z mistrovství světa v atletice se dvěma medailemi. O další bronz se zasloužila česká mix štafeta na 4 × 400 metrů ve složení Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová. Čtveřice časem 3:11,98 navíc posunula hranici národního rekordu. 

 

Běh na lyžích

Není to titul mistra světa ani zlatá medaile, přesto v našem výčtu nesmí výkon Michala Nováka chybět. Reprezentant v běhu na lyžích totiž vybojoval pro české běžce první medaili od roku 2013. Na Světovém poháru v Ruce skončil ve vytrvalostním závodě druhý, v těsném finiši nestačil jen na Nora Jana Thomase Jenssena. 

Doporučeno
Kvíz: Vyznáš se v řeči sportovců? Ověř si své znalosti Kvíz: Vyznáš se v řeči sportovců? Ověř si své znalosti 29. června 2023 14:00

„Je to velké zadostiučinění a samozřejmě to je obrovský úspěch, byť v cílové rovince jsem udělal poměrně velkou chybu. Musím se z toho ponaučit do příště, snad už to vyjde. Měl jsem to vyhrát, ale na stadionu jsem ve finiši nechal Jensena, aby mě přeskočil, a to mě mrzí. Nicméně pro české lyžování je to určitě velký úspěch, pozdvižení a ukázka toho, že když se tým spojí dohromady a jsme trpěliví, že to jde a půjde to i v budoucnu,“ uvedl Novák.

Mistrovství světa ve florbale

Jeden z posledních úspěchů Česka máme ještě v živé paměti. V prosinci totiž dokázaly české florbalistky na mistrovství světa vybojovat cenný kov, a to po 12 letech. V zápase o bronz dokázaly zvrátit nepříznivý vývoj utkání proti Švýcarkám, přečkaly sílící tlak v závěrečné minutě hry a zápas ovládly 5:4.

„Mísí se ve mne únava spojená s obrovskou úlevou. Potřebovali jsme z holek svalit tíhu těch předchozích mistrovství. Byl to strašně těžký úkol, o to horší po semifinále, které se nám vůbec nepovedlo. Tento balvan jsme potřebovali odvalit. Cítím zadostiučinění především za holky. Vidět konečně Elišku Krupnovou, Denisu Ratajovou, Nelu Jirákovou či Janu Christianovou šťastné, že to konečně dotáhly do vítězného konce, je to, proč jsme do tohoto projektu šli,“ řekl po vítězném zápase kouč Lukáš Procházka.

Domů
Sdílet
Diskuse