Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Horáková, Čáslavská i Bílá. Tohle jsou podle známé ankety největší Češky

6. Věra Čáslavská (celkové 46. místo)

Olympijská medailistka je v žebříčku nejvýše umístěnou ženou, která se vyhlášení žebříčku dožila. Mezi gymnastkami drží rekord v počtu individuálních zlatých olympijských medailí, získala jich sedm. Byla politicky angažovaná, podepsala petici Dva tisíce slov, po revoluci byla aktivní jako sportovní funkcionářka. Zemřela v roce 2016.

Věra Čáslavská
Zdroj: ČTK

7. Lucie Bílá (celkové 60. místo)

Rekordní zlatá slavice a jedna z nejpopulárnějších českých zpěvaček. Kdo by neznal hity Láska je láska, Trouba, Jsi můj pán nebo eSeMeS.

8. Svatá Ludmila (celkové 62. místo)

Další světice ze žebříčku je známá jako obětavá babička svatého Václava. Její dobrota a laskavá výchova, ale i politické neshody se však znelíbily její snaše Drahomíře, která ji nechala uškrtit.

9. Madeleine Albrightová (celkové 69. místo)

Narodila se v Praze jako Marie Jana Körbelová a dotáhla to až na ministryni zahraničí Spojených států amerických, navíc jako historicky první žena.  

Madeleine Albright
Zdroj: TASR/AP

10. Aneta Langerová (celkové 70. místo)

Aneta Langerová byla v nultých letech na vrcholu slávy. Rok před anketou, tedy v roce 2004, vyhrála soutěž Česko hledá SuperStar, což z ní udělalo hvězdu. Stejného roku vydala i debutové album Spousta andělů, na kterém jsou hity jako Hříšná těla, křídla motýlí nebo Voda živá. V té době také dvakrát vyhrála Zlatého slavíka, ale třeba i Anděly nebo televizní cenu Týtý. 

Doporučeno
Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní Jeden těhotenský test a jednoho lidovce, prosím. Návrh KDU-ČSL na trestání bezdětných je absurdní 8. května 2024 9:00

Mezi dalšími umístěnými Češkami v první stovce pak jsou Zdislava z Lemberka, Olga Havlová, Martina Navrátilová, Helena Růžičková, Eliška Přemyslovna, Magdalena Dobromila Rettigová, Marta Kubišová a Jiřina Bohdalová.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse