Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Dr. Oetker.
24. července 2024 v 8:30
Čas čtení 2:24
Sponzorovaný obsah

Udělej si domácí malinový džem, se kterým nezhřešíš. Tenhle chutná jako od babičky

Udělej si domácí malinový džem, se kterým nezhřešíš. Tenhle chutná jako od babičky
Zdroj: Pexels / Nathan Cowley
GASTRO RECEPTY
Uložit Uložené

Je lepší snídaně než pečivo namazané domácím džemem, který chutná jako prázdniny na vesnici?

Džemy jsou nejen skvělým doplňkem snídaně, ale také způsobem, jak uchovat letní ovoce na zimu. Jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve a spoustu dalších druhů ovoce si tak můžeš dopřát k snídani i jako dezert klidně v lednu nebo v únoru. Pojď se podívat, jak si takový džem připravit.

Hodně ovoce, málo cukru 

Trendem dneška jsou způsoby pro vytváření džemů s vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Ačkoliv želírování a zavařování se bez cukru neobejde, existují cesty, jak jednoduše vytvořit chutné džemy s menším obsahem kalorií, které budou chutnat dospělým i dětem.

Základem každého zavařování a želírování je pektin, který pomáhá džemu získat správnou konzistenci. K Pektinu Dr. Oetker můžeš přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý. Můžeš si také vybrat množství cukru podle zralosti zpracovávaného ovoce nebo výsledného obsahu cukru v připravovaném džemu.

Pektin Dr. Oetker je veganský, jelikož se jedná o látku přirozeně se vyskytující v kůře citrusových plodů. Zpracuješ s ním až 2 kg ovoce. Příprava džemu je s ním jednoduchá, rychlá a zvládne ji i začátečník.

Neméně důležitou složkou při zavařování je také Kyselina citrónová Dr. Oetker, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu. Kromě zavařování ji využiješ třeba na dochucení domácích limonád. Je také osvědčeným pomocníkem při odstraňování vodního kamene v domácnosti a slouží k přípravě domácích čistících a pracích prostředků.

ovoce, maliny
Zdroj: Pexels / Pixabay

Co na zavařování potřebuješ?

Tradiční recepty našich babiček často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1. Moderní želírovací cukry a přípravky pro zavařování ale dokáží tento poměr změnit ve prospěch ovoce, kterého v džemu může být až 75 %.

Skvělým pomocníkem pro snadnou a rychlou přípravu džemů je Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker. Tento želírující přípravek pomáhá ovoci zachovat maximum z jeho výrazné chuti s použitím minimálního množství cukru. Stačí jej smíchat se dvěma lžícemi cukru a povařit s ovocem ještě před dosypáním zbylé dávky cukru. Během pár minut je džem hotov.

Pokud chceš mít zavařování hotové ještě rychleji, pomůže ti Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker. Tuto směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citronové pouze přidáš k 1500 g ovoce podle návodu, přivedeš do varu a po pěti minutách můžeš plnit hotový džem do připravených skleniček.

Milovníky zdravého stravování a alternativních způsobů slazení určitě potěší Dr. Oetker Želírovací cukr se stévií. Výtažky z exotické stévie dávají tomuto cukru o mnoho sladší chuť, a přitom nepřidávají obsah kalorií. Snadno si tak připravíš svůj oblíbený džem se sníženým energetickým obsahem. 

vyzkoušej produkty na zavařování dr. oetker
malinový džem
Zdroj: Shutterstock / Malivan_Iuliia

Připrav si doma malinový džem

Vynikající džemy ale nemusí vždy obsahovat pouze ovoce. Řada druhů ovoce si rozumí také s výrazným kořením jako je například skořice, pepř, zázvor nebo chilli. Pro dospělé můžeš připravit také džem s malým množstvím alkoholu. Malým i velkým pak bude chutnat kombinace sladkých malin a hořké čokolády. 

Recept na malinový džem s čokoládou 🤤

Nejprve nasekáme 100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70 – 85 % na menší kousky. Do většího hrnce vložíme 1 kg malin a v misce smícháme obsah balíčku Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vzniklou směs přidáme k ovoci a za stálého míchání asi 1 minutu povaříme.

Do hrnce následně přidáme 350 g cukru a za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 2 kávové lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu, přidáme kousky čokolády a zamícháme. Stále horký džem plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a necháme minimálně 5 minut stát na víčkách.

Více inspirace a chutných receptů najdeš na webu Dr. Oetker.

Dr. Oetker
Zdroj: Dr. Oetker
Domů
Sdílet
Diskuse