Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. září 2024 v 16:33
Čas čtení 0:35
Anna-Marie Hanzlíková

„Bůh chaosu“ se blíží k Zemi. Obávaný asteroid prý dorazí v pátek třináctého

„Bůh chaosu“ se blíží k Zemi. Obávaný asteroid prý dorazí v pátek třináctého
Zdroj: Pixabay
ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Asteroid s názvem God of Chaos (v překladu Bůh chaosu) má nyní údajně vyšší pravděpodobnost, že mezi lety 2029 a 2036 zasáhne Zemi. Jedná se však o poměrně malý objekt, který by neměl mít ničivé následky.

Ukázal to článek uveřejněný v časopise The Planetary Science Journal, na který upozornil například server LADBible.

Co nám pozemšťanům tedy hrozí? Oficiální název asteroidu zní 99942 Apophis, což odkazuje na jméno staroegyptského boha choasu a ničení Apopa. Nejnovější výpočty pak ukázaly, že pravděpodobnost, že Zemi zasáhne, jsou vyšší, než se dříve předpokládalo.

Doporučeno
Z ukázky na nový horor ti bude běhat mráz po zádech. Po Neviditelném se do kin vrací další legendární monstrum Z ukázky na nový horor ti bude běhat mráz po zádech. Po Neviditelném se do kin vrací další legendární monstrum 7. září 2024 v 11:47

Asteroid měřící 304 metrů váží těžko představitelných tisíc megatun. Původně se předpokládalo, že naší planetu mine 13. dubna 2029, což ještě vychází příhodně na pátek. 

Jenže asteroidu podle nových výpočtů může zkřížit cestu jiný vesmírný objekt. Ten by tak mohl změnit jeho trajektorii tak, aby Zemi přece jen skutečně zasáhl. 

 

Aby se tak stalo, musel by tenhle narážející objekt měřit ovšem asi 3,4 metru, což si snadno můžeš představit jako klavír. A takových ve vesmíru podle vědců zase tolik nepoletuje. Šance, že se tak stane, tudíž určili jen na 2,7 procenta, tudíž bychom snad mohli být v klidu.

Domů
Sdílet
Diskuse