Tohle je podle lidí ze zahraničí 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.
Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje nejrůznější gastroseznamy, zveřejnil list deseti nejlépe hodnocených českých dezertů – a některé z nich tě možná překvapí.
Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo lokálních patriotů. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
A jen tak pro informaci, dezerty k 15. srpnu 2024 ohodnotilo 3081 uživatelů a uživatelek.
10. Pardubický perník
Poslední místo v seznamu patří Pardubickému perníku. Ten se v České republice vyrábí již od 16. století, ale jeho produkce se skutečně rozmohla až ve 20. století. Jedná se o zdobený perníkový výrobek, jenž přichází ve dvou variantách. První je plněná, a ta druhá jsou klasické perníčky vykrajované v různých dvourozměrných nebo trojrozměrných tvarech, jako srdce, hvězdy, zvířátka, či vánoční stromky.
9. Buchty
Deváté místo obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.
8. Bublina
Na osmé příčce skončila bublanina. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“