Tohle je podle lidí ze zahraničí 10 nejlépe hodnocených českých dezertů.
Server Taste Atlas, který pravidelně sestavuje nejrůznější gastroseznamy, zveřejnil list deseti nejlépe hodnocených českých dezertů – a některé z nich tě možná překvapí.
Gastrožebříčky na uživatelské platformě Taste Atlas jsou založené na hodnocení lidí, přičemž server rozpoznává skutečné uživatele a ignoruje hodnocení botů nebo lokálních patriotů. Jejich cíl je následující: „Propagovat vynikající místní potraviny, vzbudit hrdost na tradiční pokrmy a vzbudit zvědavost na jídla, která jste ještě neochutnali.“
A jen tak pro informaci, dezerty k 15. srpnu 2024 ohodnotilo 3081 uživatelů a uživatelek.
10. Pardubický perník
Poslední místo v seznamu patří Pardubickému perníku. Ten se v České republice vyrábí již od 16. století, ale jeho produkce se skutečně rozmohla až ve 20. století. Jedná se o zdobený perníkový výrobek, jenž přichází ve dvou variantách. První je plněná, a ta druhá jsou klasické perníčky vykrajované v různých dvourozměrných nebo trojrozměrných tvarech, jako srdce, hvězdy, zvířátka, či vánoční stromky.
![perníčky](https://refstatic.sk/article/80017e595ba45968e113.jpg?is=1200x2000&s=f8441dfb0991b439d5b8e7fdfbe295d854300f749d8ab5230895fcbfac83534f)
9. Buchty
Deváté místo obsadily buchty. „Tvoří je lehké máslové těsto, které je občas obohaceno voňavou vanilkovou nebo citrusovou příchutí,“ přibližuje Taste Atlas.
![buchta](https://refstatic.sk/article/ed039984dbfbb43eb44f.jpg?is=1200x2000&s=ba6ca5f7d09c81b41211a473db0c1b0b655dcd831775f47df3a01cc69abdff89)
8. Bublina
Na osmé příčce skončila bublanina. Web ji popisuje následovně: „Přestože není nijak honosná a sofistikovaná, je jedním z nejznámějších dezertů v oblasti.“
![Bublanina](https://refstatic.sk/article/7e537277644e1afbd578.jpg?is=1200x2000&s=cd5a0838ef3f84762494eaf73f33adff2d6e7b8cd6cd3dd6fddecfdc84af0208)