Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Tipy na víkend: Pusť si oscarový animák nebo hottest film s Margot Robbie na Netflixu

Ve jménu cti

Čím žily loňské Vary? Francouzskou dobovkou Ve jménu cti. Snímek tehdy na největší tuzemský festival dojel představit sám režisér Vincent Perez i se svou manželkou a spoluscenáristkou Karine Sillou. Z Varů mohli odjíždět spokojení, diváci totiž jejich film vybrali jako ten vůbec nejlepší, když zvítězil v Divácké ceně Práva.

Teď si ho můžeš vychutnat i doma, najdeš ho na Maxu pod názvem The Edge of the Blade. Film tě zanese do Paříže osmdesátých let 19. století, tedy do doby, kdy byly běžnou praxí souboje jeden na jednoho, takzvané duely. 

Zaujme i emancipační linka. Do souboje chce totiž nastoupit i postava šermířky Marie-Rose Astié de Valsayre, a tak prosí mistra Clémenta Lacaze, aby ji připravil. Jak spolu vyjdou válečný veterán a aktivistka, která předběhla dobu?

Kde si film pustit: Max
Délka: 101 minut
Režie: Vincent Perez
Hrají: Roschdy Zem, Diria Tillier, Vincent Perez, Guillaume Gallienne

Chlapec a volavka

Když legenda japonské animace Hajao Mijazaki oznámil, že se po deseti letech vrací s novým snímkem, všichni měli velká očekávání. Ta Mijazaki naplnil, film Chlapec a volavka získal Oscara i Zlatý glóbus. „Dokonalá labutí píseň 82letého filmaře, který nás zavedl do mnoha kouzelných světů,“
napsal o snímku například Guardian.

Film tě zanese na odlehlý japonský venkov. Dospívající chlapec Mahito se sem společně se svým tatínkem odstěhuje z rušného a hektického Tokia. V novém domově se mu stane nejbližší přítelkyní a průvodkyní mluvící volavka. Společně s ní objevuje magický svět, kterému vládne tajemný stařec. Potká tam i statečnou dívku Himi, ale také armádu papoušků nebo stvoření Warawara.

Kde si film pustit: KVIFF.TV
Délka: 125 minut
Režie: Hajao Mijazaki
Hrají: Sóma Santoki, Takuja Kimura, Džun Fubuki

Tak co si vybereš?

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse