Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Grunex.
26. července 2024 v 9:30
Čas čtení 3:28
Sponzorovaný obsah

Tvoje games budou ještě plynulejší. Koukni na nový herní notebook s působivým výkonem

Tvoje games budou ještě plynulejší. Koukni na nový herní notebook s působivým výkonem
Zdroj: Grunex
TECH GAMING
Uložit Uložené

S tímhle notebookem budou mít tvoje game nights nový rozměr.

Prázdniny jsou tady a volné letní dny nestrávené u vody či na dovolené přímo vybízejí k ponoření se do všech možných nedohraných her z virtuální knihovny, nebo k vyzkoušení nových titulů. V případě, že ti chybí pořádný parťák na hraní, máme pro tebe tip.

Jestli si potrpíš na působivý výpočetní výkon, sáhni po modelu Lenovo Legion Pro 5 16IRX9, který v sobě ukrývá herní grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 4060 a extrémně našlapaný procesor Intel Core i9 14900HX. Můžeš se s ním vydat napříč kouzelnickým světem Harryho Pottera, futuristickým Cyberpunkem 2077, nádhernými džunglemi Horizon Forbidden West nebo stránkami, které napsal Alan Wake ve stejnojmenném titulu s číslovkou dvě.

Horizon Forbidden West
Zdroj: Grunex

Hraní na notebooku dávno není tabu

Vůči hraní na noteboocích je v nás často zakořeněna určitá skepse. Nenech se ale odradit, protože dnešní laptoty mají skutečně výkon na rozdávání. Tahle „bestie“ navíc disponuje krásným matným 16” IPS displejem s velkorysým rozlišením 2560 x 1600 pixelů (tedy poměr 16:10) a perfektní obnovovací frekvencí 240 Hz. Nechybí 32 GB operační paměti DDR5 a rychlé NVMe SSD úložiště s kapacitou 1000 GB (1 TB).

Lenovo Legion
Zdroj: Grunex

Design notebooků postavený na souboru technologií NVIDIA Max-Q výrobcům umožňuje přicházet s tenkými, tichými a rychlými laptopy. Tichý provoz při efektivním nasazení zajišťuje WhisperMode, se kterým můžeš výkon notebooku koordinovat podle požadované hlučnosti. Battery Boost se stará o optimální využívání energie za účelem zvýšení výdrže baterie. Další složky jako např. CPU Optimizer, umí chytře alokovat výkon, boostovat frekvence a třeba i chytře koordinovat přepínání mezi dedikovanou a integrovanou grafickou kartou, které si bere na starosti funkce Advanced Optimus.

Grafický čip bude v kombinaci s výkonným procesorem klíčovým pomocníkem i při produktivitě. Ať už vytváříš obsah v nástrojích od Adobe, pracuješ s modely v Blenderu nebo pátráš v Matlabu, NVIDIA ti svými funkcemi akcelerovanými umělou inteligencí pomůže.

Hlavně ale nabízí spoustu pokročilých AI funkcí, které v podporovaných titulech dramaticky zvyšují tzv. FPS (snímky za vteřinu), a tedy plynulost obrazu, a také míru detailů. 

Hogwarts Legacy
Zdroj: Grunex

Kouzelná zkratka DLSS vede k obřímu nárůstu výkonu

Seznam se s DLSS aneb Deep Learning Super Sampling. NVIDIA je lídrem oblasti umělé inteligence a její grafické čipy hojně využívají technologie hlubokého učení právě k vykreslování obrazu na obrazovkách. DLSS funkce se postupně vyvíjely až do současné verze 3.5, jež čítá hned několik dílčích technologií, které posouvají výkon čipů na vyšší level. Pojďme si je zjednodušeně představit.

Super Resolution

Co kdyby grafická karta napočítávala obraz v menším rozlišení a o „roztažení“ do nativního se postaral chytrý algoritmus umělé inteligence? Tak přesně tohle je myšlenka, která stojí za technologií Super Resolution – první složkou DLSS. Jednoduše si podle požadovaného zachování kvality vybereš profil, který se na vstupu rozlišení zmenší a speciální jádra grafické karty ho potom upscalují.

Hry, gaming
Zdroj: Grunex

Frame Generation

Nejvíc nadšený jsem z funkce Frame Generation, která je dostupná od poslední řady čipů série NVIDIA GeForce RTX 40. AI algoritmus zkrátka dokáže dopočítávat a generovat celé snímky, které se dostávají na obrazovku, a tím posunout plynulost ještě o pořádný skok dál. A když říkám pořádný, opravdu to myslím smrtelně vážně,“ říká o této funkci Jakub Osička ze serveru PCTunning.

Herní testy (FPS) - nativní rozlišení 2560 x 1600 px

herní testy, rozlišení
Zdroj: Grunex

Stačí se mrknout na výsledky testů v tabulce. V řádcích zleva doprava vidíš, jak snímkové frekvence postupně rostou s využíváním profilů technologie Super Resolution. Už profil Balanced zlepšil plynulost v průměru o perfektních 58 procent. Dalších téměř 40 procent přidával průměrně napříč tituly i profily Frame Generation. Výsledky jsou samozřejmě různorodé. Nejvyšší přínosy můžeš pozorovat ve hře Alan Wake 2.

Ultra Performance profil NVIDIA doporučuje používat až od rozlišení 8K a vyšších.
Ultra Performance profil NVIDIA doporučuje používat až od rozlišení 8K a vyšších. Zdroj: Grunex

Ray Reconstruction

Z hlediska vizuálu mě nejvíce oslnila funkce Ray Reconstruction – poslední třetí základ současného DLSS 3.5,“ říká Jakub Osička. „Trendem posledních let je vykreslování světelných paprsků, odrazů a stínů pomocí tzv. ray tracingu. V zatím poslední verzi DLSS se proto NVIDIA zaměřila právě na tuto oblast a kapacity algoritmu hlubokého učení soustředila na vylepšování efektů ray tracingu. Kompatibilních titulů je zatím poskrovnu, ale rychle přibývají. Mezi ty hlavní patří třeba Cyberpunk 2077, The First Descendant nebo právě můj poslední zmíněný oblíbenec Alan Wake 2,“ vysvětluje.

Ray Reconstruction
Zdroj: Grunex

Na ten rozdíl se prostě musíte podívat sami. Stačí nakouknout na screenshoty a jejich porovnání. Míra detailu se zapnutým Ray Reconstruction je neuvěřitelná. V odrazech můžete snadno číst originální texty, hrany jsou přesné. Světelné efekty zase vylepšují přesnost ohraničení stínů a dávají obrazu větší nádech reality,“ dodává Jakub Osička.

hra, gaming
Zdroj: Grunex

Závěr

Jakub Osička shrnuje své dojmy z Lenovo Legion Pro 5 16IRX9 takto: „Předčil má očekávání. Nejen, že má parametrově skvělé předpoklady zastávat obrovský výkon při vytížení, ale samotná realita ve hrách i produktivitě s akcentem na grafické detaily je perfektní, za což z velké části vděčí mimo jiné využití testovaných technologií DLSS. Navíc je to notebook, který se na první pohled jako herní vůbec netváří. Design je elegantní a jediným extravagantnějším prvkem je ve výsledku RGB podsvícení klávesnice, které si samozřejmě můžete přizpůsobit dle libosti. To považuji za obrovské plus. Bude určitě skvělým společníkem nejen na hraní v letních večerech. Těším se, až ho budu používat i při práci nebo na univerzitě.“

Pokud tě také zaujal, mrkni se na podrobnější specifikace. Zakoupit ho můžeš na Alza.cz s cenovkou 49.989 Kč. Případně se můžeš podívat i na další alternativní konfigurace Lenovo Legion s grafickými čipy NVIDIA GeForce RTX a vybrat si model, který ti bude vyhovovat cenou i výbavou.

Zpět
Sdílet
Diskuse