Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Tento článek je PR zpráva společnosti repromeda.cz.
dnes 24. září 2024 v 10:00
Čas čtení 2:25
Sponzorovaný obsah

Strava a plodnost: Co jíst (a nejíst), abys neměl problém s početím

Strava a plodnost: Co jíst (a nejíst), abys neměl problém s početím
Zdroj: Freepik / pvproductions
ZDRAVÍ JÍDELNÍČEK ZDRAVÁ STRAVA
Uložit Uložené

Už ti někdy někdo říkal, že jsi to, co jíš? A teď si představ, že to, co jíš, může ovlivnit i to, jestli budeš mít jednou děti.

V dnešní době roste počet párů, které mají problémy s plodností, a jednou z hlavních příčin jsou právě špatné stravovací návyky. Pokud tě zajímá, jak si tím, co dáváš na talíř, můžeš doslova „zavařit" nebo naopak pomoct, čti dál.

Proč je strava důležitá pro plodnost?

Jednoduše řečeno – to, co jíš, ovlivňuje tvé tělo na všech úrovních. A to platí i pro tvé reprodukční orgány. Špatná strava může narušit hormonální rovnováhu, zvyšuje riziko nadváhy nebo podváhy, což jsou faktory, které přímo souvisí s plodností. V první řadě je důležité, aby byla strava vyvážená a obsahovala kvalitní živočišné a rostlinné produkty. Strava musí obsahovat důležité vitamíny, minerály a antioxidanty. Je to jednoduché – pokud tělo nedostává správné živiny, nedokáže správně fungovat. A to platí i pro schopnost mít děti.

Jaká strava ti může uškodit?

Pokud máš slabost pro fast food a sladkosti, nemusí to znamenat jen kila navíc. Tyhle potraviny mají negativní dopad na tvůj hormonální systém, kvalitu spermií partnera či vajíček.

  • 1. Fast food a zpracované potraviny 
    Zpracované potraviny obsahují spoustu nezdravých tuků, cukrů a chemických přísad, které tvému tělu rozhodně neprospívají. Tyhle látky mohou vést ke zvýšení oxidačního stresu v těle, což snižuje kvalitu spermií a zvyšuje riziko neplodnosti.
  • 2. Nadměrná konzumace alkoholu
    Jasně, občas si dát drink je fajn, ale pokud to přeháníš, můžeš si tím snižovat šanci na budoucí mateřství. Alkohol má negativní vliv na produkci hormonů, které jsou důležité pro plodnost. U žen může nadměrná konzumace alkoholu vést k nepravidelné ovulaci. 
  • 3. Cukry a slazené nápoje
    Vysoký příjem cukru může vést k inzulinové rezistenci, což je stav, který ovlivňuje hormonální rovnováhu, a tím i plodnost. U žen může inzulinová rezistence způsobit problémy s ovulací, u mužů zase snižuje hladinu testosteronu a kvalitu spermií.

Co naopak do jídelníčku zařadit?

Na druhou stranu existují potraviny, které ti mohou výrazně pomoct. Když do svého jídelníčku přidáš ty správné věci, můžeš tak podpořit svoje tělo a reprodukční zdraví. Tady je seznam toho nejlepšího, co bys měl zahrnout do své stravy, pokud chceš mít v budoucnu potomky:

  • 1. Ovoce a zelenina 
    Asi to slyšíš pořád, ale je to pravda! Ovoce a zelenina jsou plné antioxidantů, které chrání tvoje buňky před poškozením. Hlavně ty s tmavší barvou jako borůvky, špenát nebo červená paprika jsou nabité vitamíny, které pomáhají chránit tvé tělo. Do jídelníčku bys měl zařadit zejména kyselinu listovou, která je obsažena v tmavě zelené listové zelenině např. špenátu, chřestu, hrášku či avokádu.  
  • 2. Omega-3 mastné kyseliny 
    Tyhle zdravé tuky najdeš v rybách (např. losos, makrela), chia semínkách nebo vlašských ořeších. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají regulovat hormony, podporují zdravý menstruační cyklus u žen a zlepšují kvalitu spermií u mužů.
  • 3. Celá zrna a bílkoviny 
    Pokud jíš hodně bílého pečiva a sladkostí, zkus je nahradit celozrnnými produkty. Jsou plné vlákniny, která pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, což je důležité pro hormonální rovnováhu. Nezapomínej taky na kvalitní bílkoviny z libového masa, vajec nebo luštěnin, které tvé tělo potřebuje k regeneraci a tvorbě zdravých buněk.

Na příklady jídelníčků se můžeš podívat zde. Tyto jídelníčky jsou připravené odborníky na reprodukci ve spolupráci s výživovým poradcem.

Plodnost pod kontrolou: Co můžeš udělat?

Pokud v budoucnu nechceš řešit neplodnost, zkus se zamyslet nad tím, co každý den jíš. Strava může být klíčovým faktorem, který ovlivňuje, jak bude tvoje tělo fungovat v dlouhodobém horizontu. Pokud máš problém s nezdravými návyky, zkus je postupně měnit. Začni třeba tím, že si ke každému jídlu přidáš víc zeleniny, omezíš alkohol a dáš si místo limonády obyčejnou vodu.

Doporučeno
Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let Problémy se srdcem zabijí víc lidí než rakovina. Dodržuj těchto 7 jednoduchých zásad a prodloužíš si život i o 20 let 19. srpna 2024 v 7:00

Na závěr – plodnost není jenom o jednom faktoru. Genetika, životní styl a psychická pohoda hrají taky roli, ale pokud můžeš něco udělat už teď, zaměř se na svou stravu. Tvoje budoucí „já“ ti poděkuje!

Domů
Sdílet
Diskuse