Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
dnes 3. října 2024 v 7:45
Čas čtení 0:55
Anna-Marie Hanzlíková

MrBeast čelí žalobě. Při natáčení reality show měl tolerovat sexuální obtěžování i hladovění

MrBeast čelí žalobě. Při natáčení reality show měl tolerovat sexuální obtěžování i hladovění
Zdroj: instagram @mrbeast
OSOBNOSTI INFLUENCEŘI REALITY SHOW SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ VELKÁ BRITÁNIE YOUTUBE
Uložit Uložené

Titul nejsledovanějšího YouTubera světa, ale také byznysové impérium a titul multimilionáře. Tím vším se může pyšnit Jimmy Donaldson známý jako MrBeast. Teď ale čelí čtyřiapadesátistránkové žalobě. O co jde?

Podala ji pětice žen, které se zúčastnily natáčení reality show pod Beatovou taktovkou, jak informuje například BBC. V show se mělo tisíc účastníků a účastnic utkat o výhru pět milionů dolarů (přibližně 114,6 milionu korun).

Od zábavy ale mělo toto klání pod záštitou Prime Video pořádně daleko. V žalobě stojí, že měli „zvláště a kolektivně trpět, a to v prostředí, které systematicky podporovalo kulturu misogynie a sexismu“.

Doporučeno
Další „hand made“ výrobky z Temu. Dej si pozor na influencerku Danča Crafts Další „hand made“ výrobky z Temu. Dej si pozor na influencerku Danča Crafts 17. září 2024 v 16:41
Doporučeno
Pomáhá, nebo si z katastrofy dělá srandu? Jon Marianek přijel do zaplavených oblastí Pomáhá, nebo si z katastrofy dělá srandu? Jon Marianek přijel do zaplavených oblastí 17. září 2024 v 16:08
Doporučeno
Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ 28. září 2024 v 8:31

Co si pod tím představit? Soutěžící prý tvůrčí tým neustále sledoval a kontroloval, a to dokonce i při spánku. Měl jim odepřít soukromí i pochopitelně i přístup k okolnímu světu.

BBC do dokumentu měla možnost nahlédnout. Kromě zmiňovaného byli soutěžící také podvyživení, jídla se jim dostávalo jen sporadicky.

To už dříve potvrdil i deník The New York Times, který vyzpovídal desítky soutěžících ze zmíněné show. Údajně mělo dojít dokonce k několika hospitalizacím. Jeden z účastníků vypověděl, že byl bez jídla až dvacet hodin a také se mu nedostalo včas léků a pomoci.

To ale není všechno. Nepříjemné a nepřátelské mělo být prostředí hlavně pro účastnice –  ženy. Ty měly čelit sexuálnímu obtěžování a nehostinné atmosféře. Všechno se mělo dít právě na pokyny produkce.

Pro Donaldsona nejde o první kauzu. Dříve čelil kritice za své filantropické aktivity v Africe, kdy měl ždímat lidi s hendikepem, aby měl více zhlédnutí. Jeho 26letá kolegyně Ava Kris Tyson zase měla obtěžovat mladistvého. MrBeast s ní pak ukončil spolupráci.

Domů
Sdílet
Diskuse